İslam Bilim Tarih Araştırmacısı Fuat Sezgin kimdir?

İslam Bilim Tarihi Araştırmacı Prof. Dr. Fuat Sezgin hayatını kaybetti. 94 yaşında hayatını kaybeden Sezgin sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi görüyordu.

Google Haberlere Abone ol
İslam Bilim Tarih Araştırmacısı Fuat Sezgin kimdir?

Dünya'nın önde gelen tarih araştırmacılarından biri olan ve hayatının büyük kısmını İslam Bilimi Tarih Araştırmalarına adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin hayatını kaybetti. 

Sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Sezgin, yarın öğle namazına müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Prof. Dr. Sezgin'in vefatının ardından bir taziye mesajı yayınladı. Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi: Büyük ilim insanı, İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalarla medeniyetimizin ve tarihimizin uyanışına öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamıza Allah'tan rahmet, milletimize, yakınlarına ve tüm ilim dünyasına başsağlığı diliyorum.

FUAT SEZGİN KİMDİR?

Türkçeye eşsiz eserler kazandıran İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Fuat Sezgin, 24 Ocak 1924 tarihinde Bitlis'te dünyaya geldi. Erzurum'da ortokulu ve Liseyi okuyup bitiren Sezgin 1943-51 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü'nde, "İslami Bilimler ve Oryantalizm" alanında otorite sayılan Alman oryantalist Hellmut Ritter'in yanında öğrenim gördü. Sezgin, 1951 senesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı. 1954'te Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde, "Buhari'nin Kaynakları" adlı doktora tezini tamamlayarak doçent oldu. Bu teziyle o, hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil, "yazılı kaynaklara dayandığı" tezini ortaya attı. Bu yazılı kaynakların, İslam'ın erken dönemine hatta 7. yüzyıla kadar geri gittiğini ortaya koydu. Söz konusu tez, Avrupa merkezli oryantalist çevrelerde hala tartışma konusudur.

1960 DARBESİNDE ÜNİVERSİTEDEN ATILDI

1960 yılında yapılan darbenin ardından Fuat Sezgin darbeciler tarafından hedef haline getirilen akademisyenlerden biriydi. Sezgin, 1960 cuntacılarınca, "Zararlı Profesör" safsatasıyla üniversiteden atıldı. 1961 senesinde, 36 yaşındayken Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldı. Profesör Fuat Sezgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenlenen Dini Liderler Zirvesi'nde 'Amerika'ya önce Colomb değil Müslümanlar ayak basmıştır' demesiyle akıllara kazınmıştı.

Frankfurt'ta misafir doçentlik yaptı

1960–61 yıllarında, Almanya'ya giderken yanına, kıyafetlerinin dışında, sadece iki bavul dolusu fiş ve belge alabildi. Önce Frankfurt Üniversitesi'nde misafir doçent olarak dersler verdi.

1966 senesinde profesör oldu. Bilimsel çalışmalarının ağırlık noktası, "Arap-İslam Kültürü" nün, "tabii bilimler tarihi alanı"dır.

1961 senesinde fişlerle başladığı çalışmaları, zaman ilerledikçe ona ün kazandırdı.

1978 senesinde "Kral Faysal" ödülünü kazandı. Bu vesileyle Arap dünyasının devlet adamlarıyla tanıştı ve aklından geçen büyük projeyi onlara aktarma imkanı buldu. Düşüncelerinin destek görmesiyle, Fuat Sezgin, 1982 senesinde, J.W.Goethe Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü ve 1983'de de buranın müzesini kurdu. Bu Enstitü'nün, halen direktörlüğünü yürütmektedir.

Enstitü'ye bağlı olarak kurduğu müzede, Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin, yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı örneklerini sergilemektedir.

İstanbul Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan "İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi"yle, Türk insanı onu çok daha yakından tanıma fırsatı buldu. Müslüman bilim adamlarının buluşları, şuan Gülhane Parkı'ndaki "İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi"nde sergilenmektedir.

Yorumlar