İngiltere'de Müslümanlara gönderilen İslamofobik mektuplar

- İngiltere Başbakanı May: - "Tüm kamaranın bu aciz ve alçak davranışın kınanmasında bana katıldığından eminim. Bunun toplumumuzda hiçbir yeri bulunmuyor" - "Mektuplara ilişkin soruşturmanın devam ettiğini ve olayın sorumlularının adaletin karşısına çıkarılması için adımlar atıldığını kamaraya bildiriyorum"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'de Müslümanlara gönderilen İslamofobik mektuplar

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkede bazı adreslere gönderilen “Bir Müslüman'ı cezalandır” mektuplarıyla ilgili, "Tüm kamaranın bu aciz ve alçak davranışın kınanmasında bana katıldığından eminim. Bunun toplumumuzda hiçbir yeri bulunmuyor." dedi.

May, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda her hafta düzenlenen "Başbakan'a Sorular" oturumunda, milletvekillerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Oturumu, bugün hayatını kaybeden dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking'in ailesi ile dostlarına taziyelerini ileterek açan May, "Profesör Hawkings'in bilime katkıları zaten konuşuyor. Hawkings dünya genelinde insanlara ilham kaynağı olmuştur." dedi.

İngiltere’de bazı aşırı sağcı grupların halkı Müslümanlara karşı şiddete çağıran "Bir Müslüman'ı cezalandır" mektubunun yanı sıra bazı Müslüman milletvekillerine iletilen şüpheli paketler konusuna değinen Başbakan May, şunları kaydetti:

"Tüm kamaranın bu aciz ve alçak davranışın kınanmasında bana katıldığından eminim. Bunun toplumumuzda hiçbir yeri bulunmuyor. Mektuplara ilişkin soruşturmanın devam ettiğini ve olayın sorumlularının adaletin karşısına çıkarılması için adımlar atıldığını kamaraya bildiriyorum."

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn de kendi partisinden 4 milletvekiline bu mektupların gönderildiğini ve bunların yanında şüpheli madde içeren paketlerin de iletildiğini anımsatarak, "Müslüman vekillere gönderilen bu aşağılık mesajlar ile tehdit edici paketlerin kınanmasında başbakana katılıyorum. Ülke genelindeki Müslüman ailelere gönderilen tacizci mesajlar ile artan İslamofobi de hepimiz tarafından kınanmalıdır." diye konuştu.

- Mektup

Hafta sonu İngiltere'nin çeşitli kentlerindeki adreslere gönderilen “Bir Müslüman'ı cezalandır” başlıklı mektupta, Müslümanlar "tehdit" olarak gösterilirken 3 Nisan'da "beyaz çoğunluk", "bir Müslüman'a zarar ver" ifadeleri yer almıştı.

Terörle mücadele polisi, mektupla ilgili inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

Müslümanlara verilecek zararların puanlandırıldığı bir listenin de yer aldığı mektupta, 10 ile 500 puan arasında "ödül" verilen saldırı seçenekleri arasında bir Müslüman kadının başörtüsünü açmak, dövmek, asit atmak ve herhangi bir silahla öldürmek de sıralanıyordu.

İngiltere'de Müslümanlara yönelik saldırıları takip eden "Tell Mama" grubu, mektubun, Bradford, Leicester, Londra, Cardiff ve Sheffield kentlerinde muhtelif adreslere gönderildiğini açıklamıştı.

Mektup, dün ve önceki gün şüpheli madde içeren paketler içinde İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisinin 4 Müslüman milletvekiline de gönderilmişti.

- Hükümetten kınama

Devlet Bakanı Victoria Atkins de önceki gün "Hükümet olarak bu iğrenç mektubun içeriğini kınıyoruz. Düzgün bir toplumda buna yer yoktur." ifadelerini kullanmıştı.

"Hükümet olarak nefret suçlarını ve İslamofobi'yi son derece ciddiye alıyoruz." diyen Atkins, İngiliz hukukunda bu suçlara yönelik etkin bir yasal çerçeve bulunduğunu kaydetmişti.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta yaklaşık 2 milyon 800 bin Müslüman yaşıyor. Müslümanlar nüfusun yüzde 4,4'ünü oluşturuyor.

Yorumlar