İngiltere Başbakanı May Japonya'da

İngiltere Başbakanı Theresa May Japon İmparatoru Akihito ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere Başbakanı May Japonya'da

May, Japona ziyaretinin 3. ve son gününde İmparator Akihito ile bir araya geldi. Tokyo'daki İmparatorluk Sarayı'nda gerçekleşen görüşmeyle ilgili basına ayrıntılı bilgi verilmedi.

Öte yandan Başbakanlık Ofisi "10 Numara"dan yapılan açıklamada, 2019'un Japonya'da "İngiltere Kültür Yılı" olarak kutlanmasının kararlaştırıldığı duyuruldu.

Kültür yılı kapsamında İngiliz ve Japon sanatçıların, teknoloji uzmanlarının, iş adamlarının ve araştırmacılarının çeşitli etkinliklerde bir araya geleceği belirtilen açıklamada, etkinliklerin British Council himayesinde yapılacağı bildirildi.

Japonya'daki etkinliklere paralel olarak aynı dönemde İngiltere'de de bir dizi etkinlik düzenleneceği aktarıldı.

Başbakan May de İngiltere ve Japonya arasındaki kültürel iş birliğiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında "Gelecek yıl İngiltere ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 160. yılını kutlayacağız." ifadesini kullanan May, bu önemli yıl dönümünün iki ülke arasındaki iş birliğine yaratıcı açılımlar getirmek için fırsat olacağını kaydetti.

İngiltere ve Japonya'nın "doğal bir kültürel ve sanatsal yakınlığa" sahip olduğunu belirten May, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesinden heyecan duyduğunu vurguladı.

Japonya gezisine Kyoto'dan başlayan May "Mermi tren"le Tokyo'ya geçmiş, burada dün Japon mevkidaşı Şinzo Abe ile bir araya gelmişti. İki liderin görüşmesinin ardından ortak “Vizyon Belgesi", "Güvenlik İşbirliği Deklarasyonu" ve "Refah İşbirliği Deklarasyonu" yayımlanmıştı.

Belgelerde, İngiltere ile Japonya'nın, ABD'nin, Avrupa ve Asya'daki en yakın ortakları olduğu belirtilirken, iki ülkenin karşı karşıya kalınan "geleneksel ve yeni türden tehditler" karşısında iş birliklerini artıracaklarının altı çizilmişti.

May, dün Japonya Ulusal Güvenlik Konseyi'nin toplantısına da katılmıştı.

Ziyaretinde kendisine 15 kişilik bir işadamı heyeti ile Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox'un da eşlik ettiği May, temaslarını tamamlayarak bugün İngiltere'ye dönecek.

Yorumlar