İkindi namazı kaç rekâttır, İkindi namazı nasıl kılınır?

İslam âlemi için namaz günlük yaşamın bir parçasıdır. Namaz kılmak insanı kötülükten alıkoyar ve huzur verir. İkindi namazı farz namazlardan biridir. Her Müslüman günlük 5 vakit olduğu gibi İkindi namazını da kılmak ile mükelleftir.

Google Haberlere Abone ol
İkindi namazı kaç rekât, nasıl kılınır

Namaz İslam dininin en önemli farzlarından biridir. Gün içindi Sabah, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı olmak üzere 5 vakit farz namazı vardır. Öğle ile Akşam namazı arasında kılınan İkindi namazı vatandaşlar tarafından internette çok aranmaktadır. Özellikle ikindi namazının kaç rekât olduğunu bilmeyen veya bu bilgisini tazelemek isteyen vatandaşlar internet üzerinden ikindi namazının kaç rekât olduğunu araştırmaktadır. Öte yandan ikindi namazının kılınışı da çok araştırılanlar arasında yer almaktadır.

İkindi namazı ile ilgili Kur’an-ı Kerim ayetleri ve Hadis-i Şerifler bulunmaktadır.

Allah Kur’an-ı Kerim ayetlerinde ikindi namazı için: “Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.” buyurmaktadır. (Bakara Sûresi, 238)

Öte yandan peygamber efendim (S.A.V) ise şöyle buyurmuşlardır: “İkindi namazının farzından önce dört rek`at namaz kılan kimseye, Allah rahmetini ihsân etsin.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 8)

İkindi Namazı Nasıl Kılınır?

İkindi namazı kılacak olan kişinin evvela abdestini alması gerekmektedir. Abdestini alan kişi seccadesini kıbleye doğru sererek iki elinin başparmakları kulak yumuşağına değecek şekilde kaldırarak “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü ikindi namazının 4 rekât sünnetini kılmaya” denir. Veya farz namazı için “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü ikindi namazının 4 rekât farzını kılmaya” dedikten sonra Allah-u Ekber diyerek ellerini bağlar.

1. rekâtta Hanefi mezhebine tabi olanlar Sübhaneke, Şafi mezhebine tabi olanlar ise Veccehtu duasını okuduktan sonra Fatiha suresi ve Zamm-ı Sure okur.

Allah-u Ekber denilerek Rüku’a gidilir. Burada en az 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rüku'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

“Allah-ü Ekber” denilerek 2 sefer secdeye gidilir. Ve secde edildiği sırada "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir

2. rekâtta: Allah-u Ekber denilerek kalkılır. Besmele getirildikten sonra Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Rüku’a eğilir. Bu sırada 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rüku'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra "Ka'de-i ahîre" yani oturuşa geçilir. Ve Tahiyyat okunur.

3. rekat: Allah-u Ekber denilerek Kıyam’a durulur yani ayağa kalkılır. Yine Besmele ile başlanarak Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Tekrar Rüku’a eğildikten sonra 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir.

Rüku'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra Allah-ü Ekber denilerek Kıyam’a durulur.

4. rekat: Yine Besmele ile başlanarak Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Tekrar Rüku’a eğildikten sonra 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rüku'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra "Ka'de-i ahîre" yani oturuşa geçilir.

Tahiyyat duası, Salli ve Barik ile Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunduktan sonra önce sağa ve sonra sola olmak üzere "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye selam verilerek namaz tamamlanır.

Yorumlar