Huzistan valisinden 'göç' uyarısı

- Huzistan Valisi Şeriati: - "Her yıl en az 3 bin iyi eğitimli kişi Huzistan'dan ayrılarak diğer eyaletlere göç ediyor" - İran Başsavcısı Muntazeri: - "Krizin çözümü konusunda hükümete ümit beslemeyin. Biz, çevreyi koruma adı altında göreve gelen bazı yetkililerin başka işler yaptığını görüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Huzistan valisinden 'göç' uyarısı

İSTANBUL (AA) - İran’ın güneybatısında Arap nüfusun yoğun olduğu Huzistan eyaletindeki halkın, her yıl meydana gelen çevresel sorunlar nedeniyle diğer eyaletlere göç ettiği bildirildi.

IRNA'nın haberine göre, Huzistan Valisi Gulam Rıza Şeriati, bölgeyi etkisi altına alan şiddetli kum fırtınasının yanı sıra elektrik ve su kesintilerine çözüm aramak için oluşturulan çalışma grubu toplantısında konuştu.

Bölgede her yıl yaşanan çevresel sorunlar nedeniyle halkın göç etmek zorunda kaldığını belirten Şeriati, "Her yıl en az 3 bin iyi eğitimli kişi Huzistan'dan ayrılarak diğer eyaletlere göç ediyor." dedi.

Şeriati, bu göçler nedeniyle eyalette özellikle eğitim alanında sorunlar yaşandığını dile getirerek, eyalette yaklaşık 10 bin öğretmen açığı olduğunu ve hükümetten bu açığın en kısa sürede kapatılması talebinde bulundu.

- "Hükümete ümit beslemeyin"

Öte yandan İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, Huzistan'daki çevre krizine ilişkin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başındaki hükümeti hedef aldı. Muntazeri, hükümetin bölgedeki sorunlara duyarsız kaldığını savunarak, "Krizin çözümü konusunda hükümete ümit beslemeyin. Biz, çevreyi koruma adı altında göreve gelen bazı yetkililerin başka işler yaptığını görüyoruz." dedi.

İran’ın güneybatısında Arap nüfusun yoğun olduğu Huzistan eyaletinde halk, bölgeyi etkisi altına alan şiddetli kum fırtınasının yanı sıra elektrik ve su kesintileri ile de mücadele ediyor. Çok sayıda kişinin solunum ve akciğer yetmezliğinden hastanelere yatırıldığı eyaletin merkezi Ahvaz’daki hastanelerde tıbbi araç ve gereçlerin de yetersiz olduğu belirtiliyor.

Eyaleti etkisi altına alan şiddetli kum fırtınasından kaynaklı elektrik ve su kesintilerinin günlerce giderilememesi nedeniyle hükümetin yaşanan sorunlara duyarsız kaldığını düşünen vatandaşlar Ahvaz Valiliği önünde protesto gösterileri düzenliyor.

Yorumlar