Her 6 çocuktan biri çatışma bölgelerinde yaşıyor

- Çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşayan çocuk sayısı, 1990'ların başından bu yana yüzde 75 artışla 357 milyona yükseldi - Çatışma bölgelerindeki çocuklar, sağlık hizmetleriyle eğitim imkanlarından yoksun kalıyor ve yetersiz besleniyor

Google Haberlere Abone ol
Her 6 çocuktan biri çatışma bölgelerinde yaşıyor

ANKARA (AA) - Dünyada her 6 çocuktan biri çatışma bölgesinde yaşıyor.

Save the Children (Çocukları Kurtarın) örgütü tarafından yayımlanan "Savaşın Çocuklar Üzerindeki Etkisi: Çatışma Bölgelerinde Bulunan Çocuklara Karşı Şiddeti Durdurma Zamanı" başlıklı rapor, dünyada her 6 çocuktan birinin savaş ya da çatışma bölgelerinde yaşadığını gözler önüne serdi.

Çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşayan çocuk sayısının 1990'ların başından bu yana yüzde 75 artışla 357 milyona yükseldiğine işaret edilen raporda bu çocuklardan 165 milyonunun "yoğun çatışma bölgelerinde" yaşadığı vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da onaylanan raporda, 2010 yılından bu yana, çocuk yaralanma ve ölüm oranlarında yaklaşık yüzde 300 artış olduğuna dikkat çekildi.

Suriye, Afganistan ve Somali'nin çocuklar için en tehlikeli yerler olduğunun altı çizilen raporda, Orta Doğu’da yaşayan her 5 çocuktan 2'sinin, Afrika’da ise her 5 çocuktan birinin çatışmaların yaşandığı bölgelerin 50 kilometre civarında yaşadığı kaydedildi.

"Silahlı bir grubun ya da tüm topluluğun teslim olması için kuşatma ve aç bırakma taktikleri, sivillere karşı giderek daha fazla savaş silahı olarak kullanılmaktadır." ifadesine yer veren raporda, çatışma bölgelerindeki çocukların çok derin psikolojik travma yaşadığına ve bunun gelecek nesillere olumsuz yansıyacağına işaret edildi.

Save the Children, çocukları korumak için geliştirilen uluslararası hukuk standartlarına rağmen, dünya genelinde "çocukların silah altına alınması ve cinsel şiddet gibi acımasız taktiklerin giderek daha fazla kullanıldığına" dikkati çekti.

Rapora göre, çatışma bölgelerindeki çocuklar, sağlık hizmetleriyle eğitim imkanlarından yoksun kalıyor ve yetersiz besleniyor.

2017 yılı verileri henüz tamamlanmadığı için rapora Myanmar'da Arakanlı Müslüman çocukların yaşadığı dram, sonuçlara tam olarak yansıtılmadı.

Yorumlar