HDP-CHP'nin İttifakı 2015'ten

CHP ve HDP arasındaki iş birliği karşılıklı olarak yalanlansa da yapılan eylemler ve açıklamalarla gerçek gün yüzüne çıkıyor. CHP, son 3 seçimdir HDP'ye çalışıyor. 7 Haziran 2015 seçimlerinde CHP, HDP'ye destek vererek barajı aşmasını sağladı. Dönemin Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik "Ailece HDP’ye oy verdik" diyerek ittifakı ifşa etmişti.

Google Haberlere Abone ol
HDP-CHP'nin İttifakı 2015'ten

31 Mart seçimlerine sayılı günler kala CHP ile HDP arasındaki üstü örtülü iş birliği gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. İş birliğini son olarak HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli açık etti. Temelli, "Mansur Yavaş da bilecek ki seçilmişse HDP oylarıyla seçilmiştir. Ekrem İmamoğlu seçilmişse bilecek ki o kentte yaşayan 3 milyon Kürt’ün oyuyla seçilmiştir" dedi.

3 SEÇİMDİR KOL KANAT GERİYOR

İki parti aralarındaki seçim yakınlaşmasını resmen kabul etmeyip inkar etse de atılan adımlar bunu göz önüne seriyor. HDP’nin bazı il ve ilçelerdeki belediye başkan adaylarını geri çekmesi CHP’ye jest olarak yorumlanıyor. Bunun karşılığında ise CHP’nin belediye meclis listelerinde çok sayıda HDP’liye şans tanıdığı belirtiliyor. 31 Mart sürecindeki taraflar arasındaki bu paslaşma aslında yeni değil. CHP, son 3 seçimdir HDP'ye kol kanat gererken, HDP de CHP'ye destek oluyor.

AİLECE HDP'YE

CHP 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP'ye destek verdi. HDP, CHP sayesinde yüzde 10 barajını geçerek TBMM'ye girdi. O dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı olan Murat Özçelik "Ailece HDP’ye oy verdik" diyerek iş birliğini afişe etti. CHP ise kendilerini açık eden Özçelik'in görevine son verdi.

CHP'NİN DESTEĞİ İLE TBMM'YE GİRDİ

Aynı yıl yapılan 1 Kasım seçimlerinde de CHP yine HDP'ye destek oldu. HDP, yine CHP'nin desteği ile Meclis'e girdi. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerde de CHP-HDP ittifakı gün yüzüne çıktı. Bu seçimlerde de CHP'de strateji belirleyen isim olan Fidel Okan, HDP'ye barajı aştırmak için bir formül buldu. Okan’ın "Ailenizden bir kişinin mutlaka HDP'ye oy vermesini sağlayın" ifadeleri adeta bugüne ışık tutuyor.

KAYYUMLU BELEDİYELERDE DESTEK

Önümüzdeki seçimlere de yine HDP, CHP'nin desteğiyle seçimlere girecek. Hükümetin atadığı kayyumlarla bölgeye güven gelirken, HDP'nin elinden kurtarılan bölge CHP'nin desteğiyle yine HDP'ye geçecek.

Yorumlar