Havran'daki suni mağara yarasaların yuvası oldu

- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Balıkesir'de inşa edilen Havran Barajı ile yapılan suni mağara, bölgedeki yarasaların yuvası haline geldi - Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Bakanlık olarak vatandaşların istifade etmesi için tesisi inşa ederken, tabiattaki canlıları da düşünerek hareket ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Havran'daki suni mağara yarasaların yuvası oldu

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Havran Barajı'nın yapımı esnasında baraj gölü alanında kalan İnboğazı Mağarası'nın yerine yapılan suni mağara, bölgedeki yarasalara yuva oldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Balıkesir'de inşa edilen Havran Barajı ile oluşturulan suni mağara, bölgedeki yarasalara ev sahipliği yapıyor.

Tabiat, insan, ekonomi dengesi gözetilerek inşa edilen Havran Barajı'nda, yarasalar zarar görmeden su tutuldu. Böylelikle hem yarasalar için yeni bir habitat oluşturuldu hem de yöre çiftçisi baraj sayesinde taşkın zararlarından korunarak sulama suyuna kavuştu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vatandaşların faydası için yeni tesisler inşa ettiklerini ve bu esnada tabiatı da düşündüklerini belirtti.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak vatandaşların istifade etmesi için tesisi inşa ederken, tabiattaki canlıları da düşünerek hareket ediyoruz. Tıpkı Havran Barajı'nı inşa ederken oradaki yarasalar için suni mağara yaptığımız gibi. İstanbul'da 3'üncü köprü inşaatına da oradaki lagünler zarar görmesin diye bir kavis verilmesini sağladık. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yatırım yaparken tabiattaki değerlerimizin zarar görmemesi gayesiyle hareket etmeye devam edeceğiz."

- "Yarasalar için Suni Mağara" projesi başlatıldı

Havran Barajı'nın yapımı esnasında baraj gölü alanında kalacak İnboğazı Mağarası'nın, Batı Anadolu'daki yarasa toplulukları için büyük önem arz ettiği tespit edildi. Bunun üzerine 2006'da bölgede yaşayan yarasaların zarar görmesini engellemek maksadıyla üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşların da yer aldığı bir komite kuruldu. Komitenin önderliğinde "Yarasalar İçin Suni Mağara" projesi adı altında bir çalışma başlatıldı.

Proje kapsamında, aynı konumda İnboğazı Mağarası'nın devamında ve su seviyesinin üzerinde kalacak şekilde benzer bir mağara yapılmasına karar verildi. Bilimsel veriler ışığında yapılan mağara, 6 Eylül 2008'de tamamlandı.

Eski mağaranın tabanındaki flora ile fauna yeni mağaraya taşınarak, sıcaklık ve nem ayarlayıcı düzenekler mağaraya yerleştirildi.

Mağara içerisinde özel bölümler tesis edilerek ve gerekli altyapı hazırlanarak, yarasaların eski mağaradan yeni mağaraya geçişleri de sağlandı. Proje sayesinde, binlerce yarasanın barınma ve üreme alanı olan suni mağara için 4 milyon lira harcandı.

Yorumlar