Habib Nurmuhammedov (Khabib Nurmagomedov)'dan önemli açıklamalar | Khabib Nurmagomedov kimdir?

İslam dinine hakaretler ederek tepki çeken İrlandalı boksör ve karma dövüşler ustası Conor McGregor'u nakavt ederek dünya gündeminde günlerce konuşulan Khabib Nurmagomedov ya da Habib Nurmuhammedov Türkiye'ye geldi, önemli açıklamalarda bulundu. Peki Khabib Nurmagomedov ya da Habib Nurmuhammedov kimdir? Dünya basınında Rus Boksör olarak geçen Habib aslında Çeçen mi yoksa Dağıstanlı mı?

Google Haberlere Abone ol
Habib Nurmuhammedov (Khabib Nurmagomedov)'dan önemli açıklamalar | Khabib Nurmagomedov kimdir?

Dünya onu, İslam dinine ve Müslümanlara hakaret ettiği için bir boksörü dövdüğü sahneleriyle tanıdı. Rus boksör olarak dünya medyasında ünlendi; ancak o Dağıstanlı bir Müslüman anne ve babanın oğluydu. Yaptığı dövüş müsabakasında dünya gündemine oturmasına vesile olan olay da aslında onun Müslüman kimliğiydi. Günler öncesinden onun Müslüman kimliğine, dinine ve ailesine hakaretler eden İrlandalı Conor ile karşı karşıya geleceği gün, dünya medyasına, "Elhamdülillah" diyerek mesaj vermişti. Ve maç gelip çattığında ona hakaretler eden adama gününü göstermişti. O günden sonra ise dünya günlerce onu konuştu. Peki kimdir bu Habib Nurmuhammedov? Çeçen mi, Dağıstanlı mı Rus mu? İşte detaylar: 

7 Ekim'deki karma dövüş sanatları hafif sıklet unvan maçında İrlandalı Conor McGregor'u yenerek şampiyonluk kemerini koruyan Rus dövüşçü Khabib Nurmagomedov, Türkiye'de çarpıcı açıklamalar yaptı. Muhammed Ali'yle kıyaslanmak istemediğini dile getiren başarılı sporcu, Galatasaray taraftarı olma hikayesini anlatırken McGregor'la çıkan olaylar hakkında da konuştu. Khabib Nurmagomedov'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Hayatım boyunca babamla yaşadım, bugün bile birlikte yaşıyoruz. O benim en büyük motivasyon kaynağım. Hayatım boyunca beni eğitti ve hala devam ediyor. Spora başladığımda bu seviyeye geleceğimi, şampiyon olacağımı, kemer koruyacağımı düşünmüyordum. Tek hayalim iyi bir dövüşçü olmaktı. Hep büyük arenalarda dövüşmek isterdim. Dağıstan, Rusya şampiyonu olmayı düşünürdüm. Buralara geleceğimi hiç düşünmemiştim. Allah'ın yardımı, babamın desteği, sabrım ve antrenmanlarımla bunlar gerçekleşti"

"Kendime tüm zamanların en iyi dövüşçüsü demem, kendimi böyle tamamlamak istemiyorum. Hedefim bu, en iyisi olmak. İşinde en iyi olmak istemiyorsan boşuna çalışıyorsun demektir. Niyetim, amacım, hedefim kesinlikle bu doğrultuda ancak kendimi böyle tanımlamam, yanlış olur"

MCGREGOR'LA DÖVÜŞÜ

"Bu olaylar hakkında Nevada Atletik Komisyonu bir kez toplandı ve karar çıkmadı. 10 Aralık'ta tekrar toplanacaklar ve duruşmaya katılmamı istiyorlar ancak tabii ki oraya gitmeyeceğim. Ben suçlu olduğumu düşünmüyorum, dövüşün öncesinde ve sonrasında yaşananları herkes gördü. Bu sürtüşmeyi ben başlatmadım." 

"Onların dövüş öncesi başlattığı şeyi bitirdim. Yargılanabilmem için suçlu olmam gerekir. Onurumu korudum, ailemi korudum. Dinimi korudum. Bu onlar için yeni bir şey olabilir ama benim için öyle değil."

"Eğer Vegas'taki duruşmaya gitmem gerektiğini düşünüyorlarsa kesinlikle yanlış yapıyorlar. Bunu bensiz yapsınlar, benim fikrim bu. Onlar beni cezalandırmak istiyorlarsa dövüşten elde ettiğim tüm geliri alıp bana 10 yıl men cezası verebilirler, fark etmez. Oraya asla gitmeyeceğim"

"Kendilerince her şeyi çözsünler. Sadece bir erkek gibi gerekenleri yaptım ve dövüşü kafeste kurallar içerisinde kazandım. Dövüşten sonraysa, dövüşten önce yaptıklarını karşılıksız bırakmayacağımı onlara göstermiş oldum. Gelişmeler sadece bunlar, bunu da herkes gördü."

 "İnsanlar beni birazcık bile olsa Muhammed Ali'ye benzetiyorsa bundan onur duyarım ama ben Muhammed Ali'ye benzetilmek ya da aynı seviyede görülmek istemem. O çok daha zor şartların altında yaşadı ve dövüştü; savaşların ve ırkçılığın arasında. O herkese karşı geldi ve yerini korudu. Yani Muhammed Ali olmanın yakınında bile değilim, benim fikrim böyle. Onunla karşılaştırılmak istemiyorum, insanlar böyle düşünüyor olabilir ama onun seviyesine yakın bile değilim. Onun röportajlarını, maçlarını izledim"

"10, 15 hatta 20 yaşındayken biri bana bu kadar büyük bir dövüşü kazanacağımı, kemeri savunacağımı, bu seviyede olacağımı ve Muhammed Ali'yle kıyaslanacağımı söylese buna inanmazdım. Muhammed Ali, müslümandı, ben de. Bu açıdan benziyoruz ancak o bir insan, bir atlet, bir sporcu olarak benden çok daha üst seviyede. Onunla kıyaslanmak benim için büyük bir onur"

"Floyd Mayweather'la dövüşmem, insanlar için iyi olacaktır. Benim için de iyi olur, kendimi sınamış olurum. Kariyer olarak o başka bir seviyede, tüm zamanların en iyi boksörü olduğunu görüyoruz. Tek bir maç bile kaybetmedi. Benim için ilginç olur. Seyircilerin bu dövüşe çok ilgi göstereceğini düşünüyorum"

"Ancak onunla iki ayrı dövüş için anlaşmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum. İlk dövüşü ringde boks kurallarına göre, ikinciyi ise kafeste MMA kruallarına göre yaparız ve böylesi çok daha adil olur. İnsanlara iki farklı dövüş sunmuş oluruz."

"Mahackaleye taşındığımızda bir yıl okudum ve 7. sınıfa başladım. Kolejde bir şampiyona düzenleniyordu o şampiyonada takımım ikinci oldu ve bize hediye olarak Galatasaray forması verildi. Ben de o formayı büyük bir zevkle giydim, hala da giyiyorum. O fotoğraflarımı hala görebilirsiniz. Son dövüşümün ardından Galatasaray beni tebrik etti"

"7. sınfıta Galatasaray formasını giydiğim bir formayla beni paylaştılar, bu hikaye oradan başlıyor. Futbolu çok seviyorum, iyi bir izleyiciyim ve oynuyorum. Çocukluğumdan bu yana bütün Dünya Kupaları ve Avrupa Şampiyonalarını takip ediyorum. Büyük bir futbol hayranıyım"

"Messi'ye saygısızlık edemem, gelmiş geçmiş en iyi oyunculardan biridir orası kesin. Ronaldo'ya Messi'den daha büyük bir hayranlık besliyorum ancak Messi'ye de herhangi bir saygısızlık edemem. İkisi de çok büyük sporcular, ikisi de aynı dönemde oynuyor. Bu da futbolu başka bir düzeye taşıdı çünkü bu iki büyük sporcu birbiriyle rekabet içerisinde. Bu rekabet, futbolu çok başka seviyeye taşıdı. Bu adamlar, bu işten kesinlikle anlıyorlar"

 "İlk olarak bütün destekleri için teşekkür ediyorum, Türkiye'den pek çok insanın dövüşlerimi izlediklerini biliyorum. Avrupa ve dünya, bu kadar Türk'ün beni desteklemesini anlamadı. Bunun ilk nedeni hepimizin Müslüman olması. Allah bize 'Siz kardeşsiniz' demiştir çünkü hepimiz Allah'a inanıyoruz"

"Biz Allah'a böyle inanıyoruz, Allah bizi kardeş olarak görüyor. Allah her halk kendi arasında kardeştir demiyor, 'Müminler kardeştir' diyor. Dünya genelinde neden bu kadar destekçim olduğu anlaşılmıyor. Herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Dualarınız için her şey için çok teşekkür ederim"

"Aslında çok az Türkçem var, bu konuda tekrar eğitim alacağım. 15-16 yaşında bir eğitim almıştım, tekrar çalışacağım. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da görüşeceğim, onunla antrenman yapacağım. Onunla Türkçe konuşacağım. Her şey için çok teşekkür ederim"

MAYWEATHER'A MEYDAN OKUMUŞTU

Khabib Nurmagomedov, 41 yaşındaki Floyd Mayweather'a seslenmiş ve "Haydi Floyd, dövüşmemiz gerek. Şu ana kadar kaybetmemiş iki isim. 50-0'a 27-0... Bunu yapalım, neden olmasın? Çünkü ormanda sadece bir kral vardır, sadece bir. Elbette kral benim. Çünkü o, McGregor'u indiremedi. Ama ben onu rahatça indirdim" ifadelerini kullanmıştı.

Teklifi kabul eden Mayweather, Instagram hesabından dövüşeceğini duyurmuş ve "Çek defterlerinizi çıkarın. Las Vegas’ı tekrar harika yapalım” ifadelerini kullanmıştı. Mayweather ile McGregor Ağustos 2017'de karşı karşıya gelmiş ve ABD'li boksör 10 raunt sonunda kazanan taraf olmuştu.

HABİB NURMUHAMMEDOV - KHABIB NURMAGOMEDOV KİMDİR?

Habib Nurmagomedov Dağıstan doğumlu UFC boksörü olarak tanınıyor. Çıktığı 26 mücadelede mağlubiyet yüzü görmeyen Nurmagomdedov, sosyal medyanın da en çok konuşulan isimlerinin başında geliyor. Müslüman olan dövüşçü Habib Nurmagomedov kimdir? Habib Nurmagomedov kaç yaşında, Khabib Nurmagomedov nereli soruları sadece boks meraklılarının değil, her kesimden vatandaşın ilgisini çekiyor. 

1988 yılında Dağıstan’da doğan Nurmagomedov, üç Çocuklu ailenin ikinci çocuğu. Birçok Dağıstanlı çocuk gibi küçük yaşta ayılarla dövüşerek güreşe başladı. Aslen Avar. Evli ve bir çocuk babası. Türkiye’yi seviyor ve Galatasaray'ı destekliyor. 

HABİB’İN DÖVÜŞ SANATLARI SERÜVENİ

12 yaşında Güreş, 15 yaşında Judo, 17 yaşında ise Sambo'ya başladı. Babası da Sambo hocası. Habib’i kendi öz babasının yetiştirdiği aktarılıyor. 

MMA'daki ilk maçına 13 Eylül 2008'de çıktı ve MMA tarihindeki ilk maçında kesin bir galibiyet aldı. 2008 yılında katıldığı turnuvada aynı gece üç maça birden çıktı ve hepsini kazandı. O geceden sonra Habib’in ismi tüm Rusya’da yankılandı. 2011 yılına kadar Rusya ve Ukrayna'da ringlere çıktı. Arka arkaya çıktığı 16 maçın tamamını kazandı ve Amerika'da organizatörlerin dikkatini çekti.

AYI İLE DÖVÜŞEN KHABİB

Habib, Kafkaslarda çok sık rastlanan bir yöntemle güreş sanatını geliştirmişti. Çocukluğunda ayı ile dövüşen Habib'in bu yeteneği o dönemlerde yakınları tarafından bu şekilde kameraya alınmıştı. İşte ayı ile dövüşen boksör Habib:

2012'de UFC'de ilk maçında Kamal Shalorus ile maç yaptı. Amerika'daki ilk mücadelesini kazanarak Rusya'daki başarısını Amerika'ya taşıdı. 2013'de 18. maçına çıktı ve MMA'daki 18. galibiyetini aldı. Thigo Tavarez'i iki dakika dolmadan yere yıktı. 2014'ün Nisan ayında kariyerinin en önemli maçlarından birine çıktı. İleride şampiyon olacak Rafael Dos Anjos ile karşılaşan Habib Nurmagomedov rakibini yenerek önemli bir zafer kazandı.

KÜÇÜK BİR SAKATLIK DÖNEMİ

UFC 178'de ve 187'de çıkacağı önemli maçlar öncesi sakatlık yaşadı ve kariyerinde bir süre geriye gitti. Habib Nurmagomedov uzun bir sakatlığın ardından 2016 yılında Darrell Horcher ile karşılaşarak rakibini mağlup etti. Habib uzun süren sakatlığının ardından yenilmezlik serisini sürdürdü. Sakatlıktan sonra iyi döndüğünü gösteren Nurmagomedov, UFC 205'te Michael Johnson ile karşı karşıya geldi. Rakibini mağlup eden Dağıstanlı dövüşçü bu maçtan sonra acımasızlığıyla bilinen Conor McGregor'a meydan okudu. Conor için "Tavuğunuzla dövüşmek istiyorum" dedi ve kemer maçı beklediğini açıkladı

HAFİF SİKLET ŞAMPİYONU OLDU

Tony Ferguson ile müsabakası dördüncü kez 7 Nisan 2018'deki UFC 223 ana olayı için ayarlandı. Müsabaka Conor McGregor'un elinden alınan UFC hafif siklet şampiyonluğu içindi. Ancak 1 Nisan 2018'de Tony Ferguson'nun dizini sakatladığı duyuruldu ve yerini UFC tüy siklet şampiyonu Max Holloway aldı. 6 Nisan tarihinde New York Eyaleti Atletik Komisyonu, müsabakaya çıkmak için aşırı kilo verdiği gerekçesiyle Max Holloway'i müsabakadan çekti. Holloway'in yerini Al Iaquinta aldı fakat kendi maçı için 70.8 kg tartılan Iaquinta, hafif siklet şampiyonluk müsabakası ağırlık limiti olan 70.3 kg'ın üstünde tartıldığı için kazansa bile yeni şampiyon olamayacaktı. Nurmagomedov müsabakayı beş raunt boyunca domine etti ve rakibini jüri kararıyla yenip UFC hafif siklet şampiyonu oldu.

AVARLAR KİMDİR?

Kafkasyada yaşayan halklardan biri olan Avarların çoğunluğu Dağıstan'da yaşamakta ve Dağıstan nüfusunun yüzde 29.6'sıyla en yaygın etnik grubunu oluşturmaktadır. Avarların ezici çoğunluğu Sünni Müslüman olup lisanları da Kuzeydoğu Kafkas dilleri'ne (Nah-Dağıstan dilleri) bağlı bir dil olan Avarca'dır. Şeyh Şamil'in de çeşitli kaynaklarda Avar olduğu kaydedilmektedir.

Yorumlar