Gazeteciler döngüsel ekonomiyi masaya yatırdı

- ÇEVKO'nun düzenlediği Döngüsel Ekonomi Kongresi'nde "Basın Gözüyle Döngüsel Ekonomi" başlıklı bir panel gerçekleştirildi

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler döngüsel ekonomiyi masaya yatırdı

İSTANBUL (AA) - Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı’nın (ÇEVKO) düzenlediği Döngüsel Ekonomi Kongresi’nde "Basın Gözüyle Döngüsel Ekonomi" başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

ÇEVKO’nun Döngüsel Ekonomi Kongresi kapsamındaki "Basın Gözüyle Döngüsel Ekonomi" paneli, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde yapıldı.

Döngüsel ekonomi anlayışının kitleselleşmesinde medyanın önemli bir rol üstlenebileceğini belirten Toprak, "kullan-at" yerine "kullan-kazan" anlayışına geçerek doğal kaynakların kurtarılabileceğini, böylece yeni nesillere daha güzel bir gelecek bırakmanın mümkün olacağını kaydetti.

ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer de döngüsel ekonominin, bugüne kadar sürdürülen klasik "üret-tüket-at" çizgisinin dışına çıkarak atıkları kaynak olarak tekrar değerlendirmek için geliştirilmeye çalışılan yeni bir çözüm olduğunu dile getirdi.

Bunun bir paradigma değişikliği anlamına geldiğine dikkati çeken İmer, bu konuda sanayi kuruluşları, belediyeler, kamu ve toplum nezdinde farkındalığın oluşup uygulamaya geçilmesi gerektiğini, ayrıca medyaya da önemli görevler düştüğünü söyledi.


- "Konu tüketiciye dokunur yönleriyle anlatılmalı"


Anadolu Ajansı Finans Haberleri Editör Yardımcısı ve EGD Başkan Yardımcısı Hasan Arslan ise medyada çevre, küresel ısınma ve geri dönüşüm ekonomisiyle ilgili konularda bir jargon değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Arslan, bu konuların kavramsal olmaktan çıkarılıp tüketiciye dokunur yönleriyle anlatıldığı takdirde toplumda yansıma görebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu noktada şirketlere önemli görevler düşüyor. Örneğin, Almanya’da insanların içecek şişe ve kutularını atıp, karşılığında market alışverişinde kullanabildikleri fişler aldıkları makineler var. Buna benzer çözümler geliştirilmeli. Medya ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının da bu konularda yakın iş birliği içinde olması gerekiyor."

Gazeteci Rüştü Bozkurt, doğada da ekonomide de bir denge ve döngünün söz konusu olduğunu aktararak, döngüsel ekonominin yaşam biçimi haline gelmesi için doğaya yönelik mevcut felsefe ve medeniyet tasavvurunun sorgulanması gerektiğini söyledi.

Bozkurt, dünyada gelecekte yaşanabilecek kaynak kısıtı göz önünde alındığında döngüsel ekonomi konusunda bir bilinç oluşmasının şart olduğunu da vurguladı.

Gazeteci Pelin Cengiz de iklim değişikliği konusunda sanayiye ve bireylere önemli sorumluluklar düştüğünü, medyanın da bu noktada farkındalık, algı ve bilinç oluşturma işlevi bulunduğunu bildirdi.

Cengiz, "Bu konuda insanlara ne yapmaları gerektiği, değişim ve dönüşümler sonucunda birey olarak ne elde edebilecekleriyle birlikte anlatılmalı. Küçük bireysel ve yerel girişimlerle çevresini değiştirip dönüştürmüş insanların iyi hikayeleri öne çıkarılmalı. Meselenin paydaşları da medya ile daha fazla ilişki kurmalı." diye konuştu.

Gazeteci Çetin Ünsalan da döngüsel ekonominin geleceğin ekonomisinde zorlu bir rekabet ortamı oluşturacağını kaydetti.

Ünsalan, "Gelecekte yurt içi ve yurt dışı pazarlara mal satabilmek için döngüsel ekonomi içinde çalışan firmalar yaratmanız gerekiyor. Buna ilişkin belge, geleceğin ekonomisinde mal satabilecek olanları belirleyecek. Türkiye’nin de burada çok hızlı davranması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar