Fransa'da Macron orduyu göreve çağırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aylardır sokaklardan çekilmeyen sarı yelekliler için orduyu göreve çağırdı. Türkiye’yi 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL konusunda en çok eleştiren Avrupa'lı liderlerden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Sarı Yelekliler’in protesto gösterilerini engellemede zorlanınca askeri, göreve çağırdı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da Macron orduyu göreve çağırdı

Sarı Yelekliler'in başlattığı protestoları aldığı bütün tedbirlere rağmen önleyemeyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ilk defa askeri göreve çağırdı. OHAL konusunda Türkiye'yi en çok eleştiren Avrupa ülke liderlerinin başında Almanya Başbakanı Merkel'den sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron geliyordu.

Protestoların giderek tırmanması ve başkent Paris'te birçok işyerinin yağmalaması ve çıkan olaylarda protestocular ve polislerin de yaralanması bardağı taşıran son damla oldu.

MACRON, ORDUYU GÖREVE ÇAĞIRDI

Eleştiri dozunun artması üzerine kayak tatilini yarıda kesip, kabineyi acil toplayan Fransa Cumhurbaşkanı, Sarı Yelekliler iligili sert tedbirlerin alınacağını açıklamıştı.

Bu açıklamadan sonra dört aydır devam eden Sarı Yelekliler hareketinde artan şiddet olaylarının önlenmesi için hükümet, orduyu görevlendirme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta yapılan 18'inci Sarı Yelekliler eyleminde yaşanan ağır şiddet olaylarının ardından, ilk kez askeri göreve çağırdı.

Hükümet, Paris, Toulouse ve Bordeaux kent merkezlerini gösterilere yasaklamaya hazırlanırken, Nice kenti ise Sarı Yelekliler'e tümüyle yasaklandı. Sarı Yelekliler ise tüm gözdağı ve yasaklara rağmen, 19'uncu eylem için sokağa çıkacaklarını açıkladı.

Champs Elysees caddesinde geçtiğimiz hafta sonu yaşanan şiddet eylemlerinin ardından "amatör ve beceriksiz" olmakla suçlanan hükümet, haftaya eylemlerde polisin yanı sıra, Fransız ordusunun da görev yapacağını açıkladı.

EMNİYET MÜDÜRÜ VE DİĞER ŞEFLER GÖREVDEN ALINMIŞTI

Bakanlar Kurulu toplantısında şiddet olaylarını değerlendiren Macron, "Cumartesi günü yaşananalar bir eylem değil, 10 bin provokatörün Cumhuriyet ve onun sembollerine saldırısıydı. Polis teşkilatı içinde emirlerin yerine getirilmemesi üzerine Emniyet Müdürü ve diğer şefler görevden alındı. Bundan sonra gerekli tedbirler alınacak. Kamu binalarının korunması ve saldırıların önlenmesi için asker de görev alacak. Bir küçük azınlığın ülkenin imajını zedelemesine izin veremeyiz" dedi.

Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Benjamin Grivaux da, "Sabit noktaları güvence altına almak ve isyancıların nefretle hareket etmelerini önlemek için ordunun da görev alması kararlaştırıldı. İsyancılara karşı polisin elini güçlendireceğiz" diye konuştu.

Muhalefet geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Macron kayak tatilinde olduğu halde Elysee Sarayı'nın 10 çevik kuvvet otobüsü dolusu polis tarafından korunmasını eleştirmişti. Şimdi bu görevin askerler tarafından yapılması planlanıyor.

MUHALEFET, ASKERİN GÖREVE ÇAĞRILMASINA TEPKİLİ

Bir saldırı durumunda ateş etme yetkisi olan ve otomatik silahlarla kuşatılan Sentinelle askerlerinin görev yapacak olması muhalefet taratından endişeyle karşılandı. Muhalefet milletvekilleri, askerin sahneye çıkmasının sorumsuz bir karar olduğunu ve sadece şiddeti daha da tırmandırmaya yarayacağı eleştirisini getirdi. Ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler milletvekili Eric Ciotti, Meclis Genel Kurulu'nda, askerlerin görev alması fikrine karşı çıkarak, "İçişleri Bakanınızla, ülkede cumhuriyet kurallarını uygulayamaz hale geldiniz. İçişleri Bakanlığı kaptansız, sarhoş bir gemiye döndü. Politik sorumlular kendi yeteneksizliklerinin kurbanı olarak, üst düzey polis yetkililerini görevden aldı" sözleriyle hükümeti suçladı.

GAZETECİ RAFFY: OHAL'İN İLAN EDİLMESİNDEN ENDİŞELİYİM

Nouvel Observateur dergisi yazarı, gazeteci Serge Raffy, "Bu olağanüstü hal ilan etmeden, OHAL durumuna geçmektir" derken, Le Figaro gazetesi yazarı Ivan Rioufol de "Macron'un halk ayaklanmasının kapsamını anladığı konusunda emin değilim. İnsanlar dört aydır sokakta ve hükümetin sadece şiddet uygulandığında harekete geçtiğine inanmaya başladılar. Endişeliyim" yorumunu yaptı.

Yorumlar