Filistin Yasama Konseyinden hükümete "2018 bütçesi tepkisi"

- Gazze'deki Filistin Yasama Konseyi, Filistin hükümetinin 2018 bütçesini milletvekillerinin onayına sunmamasına tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Filistin Yasama Konseyinden hükümete "2018 bütçesi tepkisi"

GAZZE (AA) - Gazze'deki Filistin Yasama Konseyi, Filistin hükümetinin 2018 bütçesini milletvekillerinin onayına sunmamasına tepki gösterdi.

Yasama Konseyi Birinci Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr düzenlediği basın toplantısında, "Filistin hükümetinin 2018 bütçesini Konseye sunmadan onaylaması, özellikle Filistin uzlaşısı ışığında yönetimin tarihinde tehlikeli bir emsaldir. Bütçe, Yasama Konseyi tarafından çıkarılan bir yasayla, devletin yasama organı tarafından kabul edilir. Ancak Filistin hükümeti, bütçeyi onaylayıp, Konseye sunmaksızın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a gönderdi." dedi.

Konseyin bütçeyi onaylama ve denetleme yetkisine sahip, başkanlık dahil tüm kurumlarının meşruluğunu kaybetmesi durumunda dahi yasallığını koruyacak tek organ olduğunu söyleyen Bahr, Filistin hükümetini siyasi ve mali yolsuzlukla suçlayarak, bu yasa dışı işi yapanların hesap vermesi ve hukuki kovuşturmaya tabi tutulması gerektiğini dile getirdi.

Uzlaşı dosyasındaki en önemli meselelerden biri olan Hamas tarafından atanan 40 bin memurun entegrasyonuna da değinen Bahr, Gazze'deki 40 binden fazla memura ve bakanlıklara bir pay ayrılmaksızın bütçenin onaylanmaması gerektiğini vurguladı.

Gazze'ye gelen Mısır güvenlik heyetine bütçenin Yasama Konseyinin onayına sunulması için acilen harekete geçmesi çağrısında bulunan Bahr, Filistin hükümetinin geçen yıl bütçesinden Gazze Şeridi için yaptığı harcamaların yüzde 19'u geçmediğini ancak buna karşılık yönetimin Gazze'den her ay 100 milyon dolar kazandığını söyledi.

Filistin hükümeti, dün 2018 yılı için biri uzlaşının gerçekleşmesi halinde uygulanacak iki bütçe (birleşik ve esas) hazırlayıp, Abbas'ın onayına sunmuştu. Uzlaşı sağlanır ve hükümet Gazze'deki hükümet kurumlarını ve sınır kapılarını kontrol altına alırsa "birleşik bütçe" olarak adlandırılan bütçe kabul edilecek.

Yorumlar