Erdoğan açıkladı, Hukuk fakültesinde eğitim süresi 5 yıla çıkıyor

Yargı Reformu Stratejisi programında konuşan Başkan Erdoğan, Tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adımlar attıklarını söyledi. Erdoğan hukuk fakültelerinde kontenjanların düşürüleceğini ve eğitim süresinin 5 yıla çıkarılacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan açıkladı, Hukuk fakültesinde eğitim süresi 5 yıla çıkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Adalet temeli çürük olan toplumun hiçbir zaman ayakta durması mümkün değildir.

Bugün Türkiye maruz kaldığı onca saldırıya rağmen dimdik ayakta ise bunu değerlerine borçludur.

Adaletin güçlü, güçlülerin de adaletli olduğu toplumlar hızla büyür, kalkınır, zenginleşir. Adalet temeli çürük olan hiçbir toplumun ve devletin uzun süre ayakta kalma şansı yoktur. Kanunu Sultan Süleyman Han "Kılıcın yapamadığını adalet yapar" demiştir.

Yargı Reformu Stratejisi'nde 2 temel perspektif, 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet bulunuyor.

Her şeye rağmen 2005 yılından bu yana süren AB müzakere sürecinin bir an önce tamamlanmasının en az bizim kadar Avrupa için de önem taşıdığına inanıyoruz.

Bu reform belgesiyle, her ne kadar bize verilen sözler tutulmuyorsa da, AB tam üyelik sürecine bağlılığımızı da ifade etmiş oluyoruz. Yargı reformu belgesi hem vatandaşlarımızın sisteme güvenini artıracak hem de daha öngörülebilir yatırım ortamına yardımcı olacaktır.

TUTUKLAMA TEDBİRİNE DÜZENLEME

Tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adımlar atıyoruz.

Önümüzdeki dönemde adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefliyoruz.

Adliyelerde vatandaşların işlerinin kolaylaştırılmasına yönelik birtakım hedefler ve faaliyetler belirledik.

Mevzuatın sadeleştirilmesi, adli yardım sisteminin ve savunma hakkının güçlendirilmesi hususlarında da atacağımız adımlar bulunuyor.

Bir internet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak.

İfade özgürlüğüne ilişkin kararların istinaf aşamasından sonra bir de Yargıtay tarafından incelenmesini sağlayacağız.

EĞİTİM SÜRESİ 5 YILA ÇIKIYOR

Hukuk fakültelerinin eğitim süresi 5 yıla çıkartılacak, kontenjanlar ise azaltılacak.

Hakim ve savcılar hakkındaki disiplin prosedürlerini yeniden yapılandırıyor, kurulun disiplin kararlarına karşı yargı yolunu genişletiyoruz.

Reform düzenlemesi ile mesleğin başında hakimleri ceza ve hukuk hakimi olarak ayıracak ve alanlarında uzmanlaşmalarını sağlayacağız.

Hakimler ve Savcılar Kurulu bünyesinde yargıda performans, ölçüm ve takip merkezi kuruyoruz. Uzun süren soruşturma ve davalar bu merkezde oluşturulacak sistem vasıtasıyla takip edilecek.

Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerini genişletiyoruz.

ÇEVRE, İMAR VE ENERJİ İÇİN ÖZEL MAHKEME

Çevre, imar ve enerji gibi alanlarda davaların daha hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamak için özel mahkemeler kuruyoruz.

YEŞİL PASAPORT HAKKI

Avukatlara belli kriterler dahilinde yeşil pasaport hakkı vererek, uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planlıyoruz

Yorumlar