Ehliyet için gerekli belgeler yenileme başvurusu nasıl, nereye yapılır, randevu nereden alınır?

Ehliyet için gerekli belgeler yenileme başvurusu nasıl, nereye yapılır, randevu nereden alınır? Ehliyet yenilemek için nereye başvuru yapmak gerekiyor, nereden randevu almak lazım? Sürücü belgesi yenileme için gerekli belgeler nelerdir? Son başvuru tarihi ne zaman bitiyor?

Google Haberlere Abone ol
Ehliyet için gerekli belgeler yenileme başvurusu?

Ehliyet için gerekli belgeler yenileme başvurusu nasıl, nereye yapılır, randevu nereden alınır? Yeni ehliyetini almayan vatandaşlar ehliyet değiştirmenin son tarihini araştırmaya devam ediyor. Milyonca vatandaş ehliyetini değiştirmek için hangi belgelerin gerekli olduğunu merak ediyor. Peki, ehliyet değiştirmek için ne yapmak gerekiyor? Nereye başvuru yapmak, nereden randevu almak lazım? Ehliyet yenileme veya ehliyet değiştirmek için gerekli olan belgeler nelerdir? Yeniden rapor almak gerekiyor mu? Ehliyet yenileme ücreti var mı? Varsa ne kadar? Ehliyet yenileme başvuru süresi ne zaman doluyor? Son tarih ne zaman? İşte bütün bu soruların cevaplarını sizler için derledik. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile kimlik kartları, pasaport ve ehliyetlerin değişikliği ile ilgili karar 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Ocak 2016 tarihinden önceki bütün kimlik kartları, ehliyet ve pasaportların değiştirilmesi gerekiyor. Peki ehliyet değişimi ve yenilenmesi için tanınan son süre ne zaman bitiyor?

EHLİYET DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle yeni ehliyetlere geçiş için son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlendi. Ehliyetini değiştirmek isteyen vatandaşlar kimlik kartları değiştirilirken izlenen yolu izleyeceklerdir. Yani ehliyetini değiştirmek isteyen vatandaşlar öncelikle 'randevu.nvi.gov.tr' internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevularını alıyor. 

GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Ehliyetini değiştirmek için öncesinden randevusunu alan vatandaşlar başvuru işlemleri için bazı belgeleri yanında bulundurmalıdır. Eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, 1 biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ve en önemlisi de 'sürücü olur' yazan raporu bakanlığa bağlı sağlık kurumlarından ve bakanlık ile anlaşmalı özel kurumlardan alarak bu belgelerle başvurusunu yaparak yeni ehliyetini alabilir.

Öte yandan ehliyetini kaybeden ve bu yüzden değişiklik esnasında eski sürücü belgesini gösteremeyecek olan vatandaşlar en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermelidir.

Kayıp başvurusu yapan vatandaşlar için sisteme ehliyetini kaybettiğine dair zayi kaydı işleniyor. Bu durumda ayrıca kayıp ilanı verilmesine de gerek kalmayan vatandaşlar Nüfus Müdürlüğü'ne giderek başvuru yapabilir ve yeni ehliyetini posta yoluyla 1 günde teslim alabilir.

E SINIF EHLİYET 5 YIL GEÇERLİ OLACAK

Öte yandan yeni alınan E sınıfı ehliyet 5 yıl boyunca geçerli olacakken diğerler sınıf ehliyetler ise 10 yıl geçerli olacaktır. Geçerliliğin sona ereceği tarih çipli ehliyetin üzerinde ayrıca belirtiliyor. Süre dolunca yeni ehliyet için tekrar başvuruluyor.


 

Yorumlar