'Dünyadaki her mazlum insandan sorumluyuz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Dünyadaki her mahzun ve mazlum insandan sorumluyuz." dedi.

Google Haberlere Abone ol
'Dünyadaki her mazlum insandan sorumluyuz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Dünyadaki her mahzun ve mazlum insandan sorumluyuz. Güney Sudan'da, Somali'de, Güneydoğu Afrika'da insanlar kıtlıktan ölüyor. Bizden daha duyarlı olan, insani yardımı ulaştıran var mı? Müslüman ülkeleri görüyor musunuz, birkaç ay önce 45 bin insan Halep'te sıkışınca Türkiye'den başka o insanları kurtarmak için harekete geçen başka Müslüman ülke gördünüz mü? Biz sadece 80 milyondan değil, 2 milyarlık ümmetten de sorumluyuz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Buca ilçesinde İzmir Yörükler Derneği'nce düzenlenen "Yörük Buluşması"nda yaptığı konuşmada, dün Brüksel'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldığını, burada Türkiye'nin bölgesinde krizlerle ilgili görüşlerini, bundan sonraki süreçle ilgili yol haritasını açık ve net bir şekilde paylaştıklarını, ikili görüşmelerde bulunduklarını belirtti.

Yörüklerin vatanını, milletini seven, devletine ve bayrağına bağlı bir topluluk olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Ben de bir Yörük çocuğu olmaktan onur duyururum. Yörükler ihanet etmez, canını verir vatanından bir karış toprak vermez." diye konuştu.

AK Parti iktidarından önce hiçbir hükümetin Türkiye dışındaki Yörüklere sahip çıkmadığını anlatan Bakan Çavuşoğlu, sadece Yörüklere değil, dünyadaki tüm mazlum topraklara sahip çıktıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Dünyadaki her mahzun ve mazlum insandan sorumluyuz. Güney Sudan'da, Somali'de, Güneydoğu Afrika'da insanlar kıtlıktan ölüyor. Bizden daha duyarlı olan, insani yardımı ulaştıran var mı? Müslüman ülkeleri görüyor musunuz, birkaç ay önce 45 bin insan Halep'te sıkışınca Türkiye'den başka o insanları kurtarmak için harekete geçen başka Müslüman ülke gördünüz mü? Biz sadece 80 milyondan değil, 2 milyarlık ümmetten de sorumluyuz." ifadelerini kullandı.

"Kim gelirse gelsin sistemin tıkır tıkır işlemesi lazım"

Türkiye'nin büyük projeleri hayata geçirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bunu da istikrarla yaptıklarını, ülkenin kaynaklarının yatırıma gittiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Tüm bunları vatansever insanlarla yapıyoruz. Ülkenin kaynakları yolsuzluklara değil, yatırımlara gidiyor. Önceden neden yapılmadı çünkü Türkiye'nin geçmişinde darbeler, koalisyonlar ve kısır döngüler vardı, sistem işlemiyor bozuktu. Bugün istikrar varsa, tüm zorluklarına rağmen yoluna devam ediyorsa tek başına güçlü iktidar sayesindedir. Siz bana bir partinin ömür boyu tek başına iktidarda kalabileceğinin garantisini verebilir misiniz? Bu yüzden partiler ve kişileri değil sistemi güçlü yapmamız lazım. Kim gelirse gelsin sistemin tıkır tıkır işlemesi lazım. Geçmişte koalisyonların nasıl ekonomik krizlerle sonuçlandığını gördük. Bunların ağır faturaların ödedik."

Geçmiş dönemde başbakan ile cumhurbaşkanı arasındaki yetki tartışmalarından çıkan sorunlara değinen Çavuşoğlu, bu problemlerin ciddi ekonomik krizleri beraberinde getirdiğini, onlarca bankanın battığını, faizlerin gecelik yüzde 7 bin 500'e çıktığını ve Türkiye'nin bir gecede yüzde 50 fakirleştiğini anlattı.

AK Parti ve MHP ortaklığıyla hazırlanan ve halk oylamasına sunulan 18 maddelik anayasa taslağına "Cumhuriyet elden gidecek" eleştirisi yapıldığını aktaran Çavuşoğlu, "Nereye gidiyor Cumhuriyet bir söyle bakalım. Cumhuriyeti çok seviyorlar ya... Anayasada Cumhuriyetin tanımı belli. Değiştirilen tek mesele var, hükümeti başbakan mı cumhurbaşkanı mı kuracak? Bu konu belli olacak, bu kadar basit. Bunları yaparken demokrasiyi de güçlendiriyoruz. Güçler ayrılığını koruyup, parlamentoyu güçlendiriyoruz. Cumhuriyet gidiyor ama 100. yılına gidiyor... Hem de gümbür gümbür hedefleriyle gidiyor." diye konuştu.

"Güçlü Türkiye'de inlerinden çıkamayacaklar"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Muhsin Yazıcıoğlu ve Alparslan Türkeş'in başkanlık sistemini desteklediğini belirtti.

Avrupa'nın Türkiye'deki halk oylaması sürecindeki tavrına tepki gösteren Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Avrupa'da bu referandumda taraf turan ülkeler Türkiye Cumhuriyeti'ni, bayrağımızı ve milletimizi bizden daha mı çok seviyorlar? Neden bu referandumda Avrupa ülkeleri ilk defa taraf tutuyorlar düşündünüz mü? Neden gazeteleri taraf tutuyor, neden ben de dahil evet için gitmek isteyenlere engel çıkarıyorlar, hiç düşündünüz mü? Türkiye'nin geleceğini, istikrarını, siz Yörüklerden daha çok düşündükleri, istedikleri için mi? Yoksa Türkiye, onların tabiriyle 'yoldan çıktı' bu sistem geldikten sonra da Türkiye onların kontrollerinden çıkacağı için mi? Daha bağımsız, daha özgür, kendi kararlarını kendi alan bir Türkiye'nin kendi kontrollerinde yüzde 100 çıkacağından korktukları için mi? Sizce hangisi...Türkiye'ye yani bizlere 'Evet' için izin vermeyenler PKK'ya, FETÖ'ye izin veriyor. Yeni sistemde, güçlü Türkiye'de onlar inlerinde bir daha çıkamayacak bunu biliyorlar. Oralara gömülecekler. Avrupa'da bize saldıranlara ve bu süreci yönetmeye çalışanlara güçlü bir mesaj vereceğiz. Sadece Türkiye'nin güçlenmesi için anayasaya evet demeyeceğiz, hainlere de bu ülkede artık size yer yok diyeceğiz."

Boynuna Yörük poşusu takan Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını tamamlamasının ardından, davetlilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Toplantıya, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ve Hüseyin Kocabıyık da katıldı.

Yorumlar