DSÖ'den Esed rejimine tepki

- Örgüt, Suriye'de Esed rejiminin bu ay başında Doğu Guta'ya giden yardım konvoylarındaki kritik sağlık malzemelerinin yüzde 70'ini boşaltarak hasta ve yaralı sivillere ulaşmasını engellediğini duyurdu - DSÖ Genel Direktörü Adhanom: - "Suriye halkının çektiği acılar artık son bulmak zorunda. Çok kolaylıkla önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık ve yaralardan dolayı çocuk, kadın ve erkeklerin ölmesi kabul edilemez"

Google Haberlere Abone ol
DSÖ'den Esed rejimine tepki

CENEVRE (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye'de Beşşar Esed rejiminin bu ay başında Doğu Guta'ya giden yardım konvoylarındaki kritik sağlık malzemelerinin yüzde 70'ini boşaltarak hasta ve yaralı sivillere ulaşmasını engellediğini bildirdi.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Doğu Guta'da binden fazla durumu ciddi olan hasta ve yaralıların acilen tahliye edilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, sağlık çalışanlarının korunması ve kuşatma altındaki bölgelere acil erişim izni verilmesi çağrısı tekrarlanarak, geçen yıl ülkede sağlık sektörüne yönelik saldırıların endişe verici boyutlara ulaştığı anımsatıldı.

Bu yılın ilk iki ayında da Suriye'deki sağlık kuruluşları ve çalışanlarına yönelik 67 saldırının tespit edildiği bildirilen açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre bu tür saldırılarda yüzde 50 artış gözlendiğine dikkat çekildi.

DSÖ açıklamasında, kuşatma altındaki ve ulaşılması zor bölgelere gönderilen Birleşmiş Milletler (BM) önderliğindeki insani yardım konvoylarından tıbbi malzemelerin rutin olarak boşaltıldığı vurgulandı. Açıklamada, ay başında Doğu Guta'ya giden yardım konvoylarındaki kritik sağlık malzemelerinin yüzde 70'inin Esed rejimi tarafından boşaltılarak hasta ve yaralı sivillere ulaşmasının engellediği ifade edildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, Suriye'de sağlık kuruluşlarına yapılan saldırılara son verilmesi ve tıbbi malzemelerin dağıtımına izin verilmesi çağrısında bulunarak, "Suriye halkının çektiği acılar artık son bulmak zorunda. Çok kolaylıkla önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık ve yaralardan dolayı çocuk, kadın ve erkeklerin ölmesi kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

- "Esed rejimi savaş suçu işliyor"

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu geçen günlerde, rejimin, Doğu Guta'da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak, halkı açlığa sürüklemek ve tıbbi tahliyeleri engellemek gibi bir dizi fiille savaş suçu işlediğini duyurmuştu.

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmesine rağmen Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda da saldırılarını şiddetlendirdi.

İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda olan binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.



Yorumlar