Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 15'i firari 90 sanığın yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 15'i firari 90 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar ile avukatlar ve sanık yakınları katıldı. Davaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı adına avukat Ömer Furkan Yayla da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada, itirafçı olarak harp okulunda öğrenci olduğu dönemde örgütün sohbetlerine katıldığı yönünde ifade veren M.T, darbe girişimi sırasında TCG Yavuz Gemisi'nde teğmen rütbesinde savaş harekat merkezi subayı olarak görev yapan tutuklu sanık Erdinç Ö. hakkında tanık olarak ifade verdi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı SEGBİS odasından duruşmaya bağlanan tanık M.T, FETÖ ile bir dönem irtibatının olduğunu ve kendisine "Gökhan" kod adının verildiğini fakat o zamanlarda yapının terör örgütü olduğunu bilmediğini söyledi.

Sanık Erdinç Ö'yü ilk defa harp okulunda gördüğünü fakat 2013'te ikinci sınıfın başlarında bir örgüt evindeki sohbet toplantısında tanıştıklarını anlatan M.T, "Burada tanıştıktan sonra arkadaş olduk ve mezun olana kadar görüştük. Toplantılara da beraber gittik. İlk gittiğim dönemde Erdinç yoktu, o sonradan dahil oldu." diye konuştu.

Tanık M.T, yapının terör örgütü olduğunu 17/25 Aralık sürecinden sonra fark etmeye başladıklarını dile getirerek, "Hiçbirimiz can atarak gitmiyorduk ama bizi tehdit ediyorlardı. O dönem okulda çoğu arkadaşımızın zorlandığını görüyorduk. Toplantılarda bize 'Zorlanan arkadaşlarını görüyorsun, toplantıları bırakırsan sen de onlar gibi zorlanabilirsin' diye tehdit ediyorlardı. Hem okuldaki arkadaşlarım gibi zorlanacağım hem de okuldan atılacağım korkusuyla mezun olana kadar toplantılara gitmeye devam ettim. Eve gittiğimizde, namaz kılıyorduk, gelen kişi bir şeyler okuyup, açıklıyordu." ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanının, "Toplantılar için çeşitli gizlilik tedbirleri alınıyor muydu?" sorusu üzerine M.T, "Binaya tek tek girmemizi söylüyorlardı. Bir de toplantı için ankesörlü telefondan arıyorlardı. Gizli bir iletişim programı kullanmadık." dedi.

M.T, Ağustos 2015'teki son toplantıdan sonra örgütle irtibatını bitirdiğini iddia ederek, "Son toplantıda bizimle ilgilenen Ömer kod adlı kişi kurban için parası istedi. Ben de 'vereyim de kurtulayım' düşüncesiyle 100 lira verdim. Ömer'e vermesi için Erdinç'e de 100 lira vermiştim." diye konuştu.

Sanık Erdinç Ö, tanık M.T'yi tanımadığını ve hakkındaki beyanlarının doğru olmadığını öne sürdü.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Eylül'e erteledi.

- Mütalaada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Mütalaada, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ile kurmay albayların da aralarında bulunduğu 51 sanık hakkında, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Veysel Kösele ile Komodor Levent Kerim Uça'nın derdest edildiği TCG Yavuz Gemisi Komutanı eski Kurmay Yarbay Sezai Özgür Öztürk ve 15 personeli ile İstanbul Moda açıklarında top atışı yapılan TCG Kemalreis Gemisi Komutanı Yarbay Arif Çırtlık, TCG Turgutreis Gemisi 2. Komutanı Kurmay Yarbay Ali Kocamanoğlu, TCG Salihreis Gemisi 2. Komutanı Sami Tulgar, TCG Oruçreis Gemisi 2. Komutanı Özgür Gencer, bu suçtan cezalandırılmaları istenen sanıklar arasında yer alıyor.

- İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1 numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 90 sanık bulunuyor.

İddianamede, terör örgütü elebaşı Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 29 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.


Yorumlar