'Dedektörlerin Definecilik Amacıyla Kullanılması Özendiriliyor'

Tahribata neden olan dedektörlerin definecilik amacıyla kullanımının özendirilmesine dikkat çeken, Heritage İstanbul Proje Danışmanlarından Arkeolog Nezih Başgelen, bilinçsizce yapılan definecilik faaliyetlerinin önüne geçilmesinin önemine vurgu yaptı

Google Haberlere Abone ol
'Dedektörlerin Definecilik Amacıyla Kullanılması Özendiriliyor'

Yeni, gelişmiş ve teknolojik alet olarak sunulan, tahribatın en önemli aracı olan dedektörler, definecilik amacıyla kullanılıyor ve kullanımı özendiriliyor. Kaçak kazılar ve define bulmak amacıyla yapılan tahribat, arkeolojik alanlardaki pek çok değerli bilgiyi yok ediyor. Kültür varlıklarımız açısından en büyük sorunlardan biri olan definecilik faaliyetleri, kültürel mirasımızı tahrip ediyor. Geçmişe gelecek sağlamak, ülkemizin tarih ve sanat varlığını korumak, saklamak ve gelecek yıllara aktarmak amacıyla düzenlenecek olan Heritage İstanbul, Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri fuar ve konferansı, bu yıl 4. Kez, sektörü buluşturuyor.

Heritage İstanbul Proje Danışmanlarından Arkeolog Nezih Başgelen, bilinçsizce yapılan definecilik faaliyetlerinin önüne geçilmesinin önemine, dikkat çekiyor. Nezih Başgelen; “Kültürel mirasımızın korunması için toplumumuzun bilinçlendirilmesi gerekir. Öncelikle ilgili kitlelerin eğitilmesi, ilkokuldan başlayarak, lise ve dengi okulların sonuna kadar, eski eser ve doğa varlıkları sevgisinin yerleştirilmesi önemlidir. Bu alanda dersler okutulmalıdır. Kültürel mirasımız korunmalıdır. Bu toplum olarak hepimizin sorumluluğundadır. Kültür varlıkları ve arkeoloji açısından ülkemizde yüzyıllardır en önemli sorunlardan birisi, tarihi değerlerimizin, arkeolojik yerleşimlerimizin, definecilik faaliyetleri sonucu tahribatı ve bu yasadışı faaliyetlerde bulunan eserlerin yurt dışına kaçırılmasıdır. Tahribatın en önemli araçlarından biri haline gelen dedektörlerin definecilik amacıyla kullanımının özendirilmesi hiçbir şekilde kabul edilmemelidir. Ülkemizin dört bir yanında ki, tüm kültür varlıkları, kaya anıtları, tümülüsler, ören yerleri, yazıtlar definecilerin tahrip tehlikesi altındadır. Binlerce yıldır bir şey olmadan bizlere ulaşmış kültür mirasımızı, tarihi eserlerimizi ve ülkenin eski eser envanterini bu tip tahriplerle bir bir kaybediyoruz. Ülkemizin aydınları, müzecileri, arkeologları, sanat tarihçileri, mimarları, restoratörleri, vd. bilim insanları her işimizi bırakıp bu tahripleri engelleyebilmek için ilgilileri de yetkilileri de yanımıza alıp bir an önce harekete geçmek durumundayız. Kültür varlıklarımızı, her ne pahasına olursa olsun korunması konusunda tüm kesimlerce benimsenecek ve ödün verilmeksizin uygulanacak bir politika oluşturulmalıdır. Bu politika ile kültür alanları ve varlıklarının belirlenmesi, ortaya çıkarılması, korunması, yaygınlaştırılması konularında, ilke ve ölçüler yeniden saptanmalı ve caydırıcı yeni yasa ve tüzüklere bağlanmalıdır. Ülkemizin hem kimliğini, hem zenginliğini oluşturan doğa ve kültür varlıklarımızın yok edilme aşamasında; bu kıyıma karşı birleşmek zamanıdır. Resmî, sivil insiyatif ve her kesimi bu konuda harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Heritage İstanbul Nerede ve Ne Zaman Yapılıyor?

Ülkelerin kültür varlığı zenginliklerine göre açık ara lider konumda bulunan Türkiye’de, kültür endüstrisi gelişiyor. Sektörün konuşulduğu, kültürel hedeflerin paylaşıldığı, dünyada ki örneklerin anlatıldığı, Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri fuarı Heritage İstanbul 11 -13 Nisan’19 tarihleri arasında Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center’da yapılıyor. Heritage İstanbul, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür A.Ş’nin desteği ile Anadolu Kültürel Girişimcilik Ana Sponsorluğunda TG Expo tarafından organize ediliyor.

Heritage İstanbul Ana konuşmacıları arasında Tarihçi – Yazar İlber Ortaylı, ICOM Mısır Başkan Yardımcısı Mohamed Abd El-Maguid, Tamschick Media+Space GmbH CEO’su Marc Tamschick, Tate Museum Dijital İçerikler Direktörü Hilary Knight, Haus der Kunst Müzesi Sanatçılar Kurumu Başkanı Berkan Karpat, Expona, Museum Exhibition Network Kurucu CEO Dr. Alex Susanna gibi önemli isimler yer alıyor. Ayrıca Van Gogh’un Yıldızlı Gece’sini ebru sanatıyla baştan yaratmış ve eserleriyle Netflix ortaklığıyla Narcos, The Crown gibi yapımlarda yer almış Ebru Sanatçısı Garip Ay bulunuyor.

İtalyan Kültür Bakanlığı Bir Pavillion İle Fuara Milli Katılım Sağlıyor

İtalya’nın önde gelen restorasyon şirketleri, İtalyan Restorasyon Birliği Assorestauro çatısı altında, Heritage İstanbul’a katılıyor. Dünya kültür mirasına restorasyon alanında önemli katkılarda bulunan İtalya, uzun yıllara dayanan bilgi birikimini katılımcılarla paylaşacak.

Kültür atölyelerinin yanı sıra, kültürel miras sohbetlerinin yapıldığı, B2B buluşması için önemli bir platform olan Heritage İstanbul, sektör yönetici ve çalışanlarının, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının, konu ile ilgili devlet kurumları yöneticilerinin, bakanlık temsilcilerinin, yerel yönetimlerin, arkeologların, mimarların, müzecilik profesyonellerinin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşiyor.

Kültür endüstrisi sektörünün tek buluşma platformu Heritage İstanbul, 11-13 Nisan tarihleri arasında Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center’de yapılacak fuara, 100’e yakın konuşmacı, 15 ülkeden 50, toplamda 200’e yakın firma katılımcı oluyor ve yaklaşık 10 bin ziyaretçi bekleniyor.

TG EXpo tarafından düzenlenen Heritage projeleri arasında Suudi Arabistan, İskenderiye ve Türki Cumhuriyetleri bulunuyor. Heritage İstanbul’dan sonra sanatın, kültürün ve dünya müzeciliğinin yeni başkenti Abu Dhabi, National Exhibiton Center’da, 30 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında Heritage Middle East düzenlenecek.

Yorumlar