Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nobel tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke'ye verilmesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nobel tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel Komitesi tarafından 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke'ye verilmesine sert tepki gösterdi.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün ırkçı Peter Handke'ye verilmesinin insan hakları ihlallerinin ödüllendirilmesinden başka hiçbir anlam taşımadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'deki milyonlarca insanın feryadını 9 yıldır duymazdan gelen uluslararası toplum, bu suskunluğuyla en büyük darbeyi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde yer alan değerlere vurmuştur" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Mesaj, İletişim Başkanlığı tarafından yayınlandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 71'inci yıl dönümü vesilesiyle İnsan Hakları Günü'nü kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne yazık ki bu günü Beyanname ile güvence altına alınan hakların ihlal edildiği, adaletsizliğin arttığı, masumların inançları yüzünden katledildiği, merhametle insanlık arasında yeni duvarların örüldüğü bir yılın sonunda karşılıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiyi, Sri Lanka'da bir kiliseyi, Kaliforniya'da bir sinagogu hedef alan terör eylemlerinin kültürel ırkçılığın, tahammülsüzlüğün ve İslam düşmanlığının ulaştığı vahim boyutları bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Erdoğan, küresel barış ve istikrarı tehdit eden meselenin en büyük sorumlularının İslam nefretini bir oy aracı olarak kullanan siyasetçiler ve nefret söylemini ifade özgürlüğü adı altında normalleştiren medya ve mevcut yapılarıyla günümüz sorunlarına çözüm getiremeyen uluslararası örgütler olduğunu vurguladı.

Suriye'deki milyonlarca insanın feryadını 9 yıldır duymazdan gelindiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, uluslararası toplumun bu suskunluğuyla en büyük darbeyi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde yer alan değerlere vurmduğunu belirtti.

Öte yandan Nobel Edebiyat Ödülü'nün ırkçı Peter Handke'ye verilmesini değerlendiren Erdoğan, "10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde, Nobel Edebiyat Ödülü'nün Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkar eden ve savaş suçlularını savunan ırkçı bir şahsa verilmesi, insan hakları ihlallerinin ödüllendirilmesinden başka hiçbir anlam taşıyamayacaktır." ifadelerini kullandı.

IRKÇI HANDKE'YE NOBEL ÖDÜLÜ

Sırbistan ve Yugoslavya eski devlet başkanı Slobodan Milosevic'in büyük hayranı olduğunu her defasında dile getiren Peter Handke, Srebrenitsa katliamınıda inkar ediyor. Handke, Sırp savaş suçlularını savunan ırkçıların başında geliyor.

Yorumlar