Cittaslow üyeleri Sakin Şehir Eğirdir’de buluştu

Cittaslow Türkiye 12. Koordinasyon Komitesi Toplantısı Eğirdir Belediyesinin ev sahipliğinde Sakin Şehir Eğirdir’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Cittaslow Türkiye Koordinatörü ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye ekibi...

Google Haberlere Abone ol
Cittaslow üyeleri Sakin Şehir Eğirdir’de buluştu

Cittaslow Türkiye 12. Koordinasyon Komitesi Toplantısı Eğirdir Belediyesinin ev sahipliğinde Sakin Şehir Eğirdir’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Cittaslow Türkiye Koordinatörü ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye ekibi ve Cittaslow Bilim Kurulu’nun yanısıra, Gökçeada, Halfeti,Taraklı, Perşembe, Vize, Yalvaç, Eğirdir, Göynük, Şavşat, Yenipazar ve KKTC’den Mehmetçik Belediye başkanları veya temsilcileri katıldı. Cittaslow Türkiye 12. Koordinasyon toplantısı birinci gün yöresel ürünlerden oluşan kahvaltıyla başladı.

Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, belediye başkanlarına ‘Sizleri güzel ilçemiz Eğirdir’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. İtalya’da geliştirilen Cittalow Belediyeler Birliği’ne üye olmak için, Tunç Bey’in ilçesini gezdik, gördük, müracaatımızı gerçekleştirdik ve geçen yıl Şavşat’ta bu ailenin bir üyesi olduk. Toplantımızın, şehirlerimize hayırlı olmasını dilerken, bilim adamlarımızdan takviyeler alacağımıza inanıyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Örnek İşler Yapmamız Gerekiyor

Türkiye Koordinatörü ve Uluslararası Başkan Yardımcısı Tunç Soyer yaptığı konuşmada, " Eğirdir hakikaten cennet gibi bir yer, mücevher gibi bir kent. Adasıyla, doğasıyla gölüyle çok etkileyici. Türkiye’nin her yerinden misafirlerimiz geldi. Gökçeada, Göynük, Taraklı, Yenipazar, Yalvaç’tan, Şavşat’tan, Halfeti, Perşembe’den, Kıbrıs Mehmetçik’ten Bakanımız ve temsilcilerimiz burada. Cittaslow markasıyla, daha da güçlenerek Türkiye’ye örnek olacak işler yapmamız lazım. Toplantı’nın Cittaslow kentlerine, Türkiye ve Kıbrıs’a hayırlı olmasını diliyorum. Kentlerimizin 2017 yılı değerlendirmelerini alacağız." dedi.

İyi Temiz Adil Üretim

Cittaslow Türkiye toplantısında söz alan Cittaslow Bilim Komitesi Üyesi ve Prof. Dr. İlker Ünsever ise, kitle turizminin beldelere faydadan çok zarar verebildiğini belirterek, Cittaslow özelliklerini uzun yıllar muhafaza etmek için dikkatli planlama yapılması gerektiğini söyledi. Cittaslow Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Profesörü Tayfun Özkaya ise Slow Food (Yavaş Yemek) tarım politikasına değindi. Pazarlamada farklı yöntemlerin denenmesi gerektiğine değinen Özkaya, “Cittaslow üyesi şehirler, iyi-temiz-adil tarımsal üretimi benimsiyor. Yerel çiftçi ve üreticilerin ürünleri yerel pazarlarda doğrudan tüketiciye satılabiliyor. Büyük bir avantaj“ dedi.

17 Hedef Belirlendi

Komitede Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SKH) tanıtıldı. 2015 yılında 193 ülkenin onayıyla kabul edilen bu hedefler, gezegenimizin korunması için 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi gereken 17 hedefi içeriyor. Cittaslow Türkiye üyesi şehirler, bu 17 hedefe uymayı taahhüt ediyor. 2018 yılı çalışma program çerçevesinde Türkiye ve Kıbrıs Cittaslowları, toplam 17 kent 17 hedefi gerçekleştirmeye yönelik projeleri hayata geçirecek ve her yıl hazırlanacak ilerleme raporları Birleşmiş Milletler’e sunulacak. Ayrıca 2018 yılı içinde, ortak sanal market, çocuk çalıştayı, Cittaslow festivali, Yemek Günleri, yıllık faaliyet raporları, yıllık ortak broşür, eko-gastronomi kongresi gibi çalışmalar yapılmasına karar verildi.

Yorumlar