CHP, Uzay Ajansının kurulmasına da karşı çıktı

Türkiye Uzay Ajansının kuruluş kararnamesinin iptali için CHP Anayasa Mahkemesine başvurdu. Olayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank duyurdu. Uzay Ajansının Türkiye'nin 20 yıllık hayali olduğunu belirten Varank, "Bugün öğrendik ki CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak Türkiye Uzay Ajansı kurulum kararnamesini iptal ettirmek istiyor. " dedi.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Uzay Ajansının kurulmasına da karşı çıktı

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un da bulunduğu 138 CHP'li milletvekili Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Milletvekilleri, 13 Aralık 2018 ve 30624 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 23 sayılı "Türkiye Uzay Ajansı" hakkındaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.

VARANK: "BİZİM ÖNÜMÜZE SET ÇEKMEK İSTİYORLAR"

Eskişehir'de iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda bu konuya değinen Bakan Mustafa Varank şunları söyledi:

"Bir saat kadar önce arkadaşlarımız bana bir haber getirdi. Biliyorsunuz Türkiye'nin 20 yıllık hayali, bir Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulması hayali vardı. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla Türkiye Uzay Ajansımızı kurduk. Çalışmalarımıza büyük bir şevkle başladık. Hatta Türkiye'nin milli uzay programını oluşturmak üzere çok başarılı bir çalıştay gerçekleştirdik. Bugün öğrendik ki CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak Türkiye Uzay Ajansı kurulum kararnamesini iptal ettirmek istiyor. Ben tabi bunun takdirini siz değerli misafirlerimize bırakmak istiyorum. Biz bilim diyoruz, teknoloji diyoruz, onlar hala eskileri karıştırmak istiyorlar. Bizim önümüze set çekmek istiyorlar. Ama biz buna müsaade etmeyeceğiz, bildiğimiz yolda emin adımlarla inşallah ilerleyeceğiz."

TÜRKİYE UZAY AJANSI, MİLLİ UZAY PROGRAMI'NIN HAZIRLANMASI İÇİN ÇALIŞMALARDA BULUNACAK 

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 13 Aralık günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 23 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Kararname, en az 20 yıllık bir sürecin tamamlanmasını ve çok daha uzun, zorlu bir sürecin başlangıcını temsil etmesi bakımından büyük önem taşıyor.
Türkiye Uzay Ajansı'nın öncelikli görevleri arasında Milli Uzay Programı'nın hazırlanması ve takibi, havacılık ve uzay alanındaki orta ve uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi, uluslararası kuruluşlar nezdinde temsil ve koordinasyon ile uzaya yönelik araştırma geliştirme (ArGe) projelerinin hazırlanması ve desteklenmesi yer almakta…

Yorumlar