Çavuşoğlu-Lavrov ortak basın toplantısı

- Bakan Çavuşoğlu (2): - “(S-400 füze sistemi) Ne kadar kısa sürede teslim edilirse bu iyidir. Bunun için de çalışmalar sürdürülüyor" - "(Tillerson ile 19 Mart'ta yapılacak toplantı) Bu görev değişikliğinden dolayı toplantı olacak mı olmayacak mı Washington'daki arkadaşlarımız süreci takip ediyor. Onlardan cevap bekliyoruz ama Tillerson yetkilerini yardımcısına devredeceğini de açıkladı. Bugün yarın belli olur" - “Gerek ekonomik gerek kültürel etkileşim önünde engel teşkil eden vize sorununu aşmamız gerekiyor. Rus dostlarımız Türkiye’ye vizesiz şekilde seyahat ediyorlar. Biz esasen pasaportsuz seyahati arzuluyorduk. Rusya’nın Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda olumlu adımlar atmak üzere olduğunu görüyoruz ama arzumuz vizelerin tamamen kalkması"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Lavrov ortak basın toplantısı

MOSKOVA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına yönelik anlaşmayla ilgili, "Ne kadar kısa sürede teslim edilirse bu iyidir. Bunun için de çalışmalar sürdürülüyor." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye-Rusya 6. Ortak Stratejik Planlama Grubu (OSPG) Toplantısı kapsamında başkent Moskova'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya’nın Türkiye’nin ekonomik siyasi ve toplumsal alandaki en önemli ortaklarından biri olduğunu belirten Çavuşoğlu, ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştirilmesinin öncelikli hedef olduğunu, bu noktada iki ülke liderinin ortaya koyduğu kuvvetli irade ile onların düzenli ve samimi diyaloğunun kendilerine yol gösterdiğini anlattı.

Rusya ile kurulan ortak mekanizmaların etkin şekilde kullanıldığını ifade eden Çavuşoğlu, bugünkü toplantıda kaydedilen ilerlemelerin üzerinden geçtiklerini ve yeni iş birliği imkanlarını değerlendirdiklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye’de yapılacak ÜDİK toplantısında imzalanacak anlaşmalar üzerinde de çalıştıklarını vurguladı.

Nisan ayında Türkiye’de yapılacak Soçi Zirvesi’nin hazırlıklarını ele aldıklarına işaret eden Çavuşoğlu, Rusya ile ikili ticaret hacminde yüzde 30 artış olduğunu ancak henüz hedeflerin gerisinde olduklarını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, “Gerek ekonomik gerek kültürel etkileşim önünde engel teşkil eden vize sorununu aşmamız gerekiyor. Rus dostlarımız, Türkiye’ye vizesiz şekilde seyahat ediyorlar. Biz esasen pasaportsuz seyahati arzuluyorduk. Rusya’nın Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda olumlu adımlar atmak üzere olduğunu görüyoruz ama arzumuz vizelerin tamamen kalkması.” diye konuştu.

Rusya ile özellikle Suriye konusunda son 1,5 yılda atılan ortak adımların neticelerini aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, Astana, Soçi ve Soçi’nin Cenevre’ye bağlanması gibi birlikte atılan adımlar sayesinde sahada durumun eskisine göre daha iyi olduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında bölgesel ve küresel konularda güvene dayalı iş birliği olduğunu ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini vurguladı.

- Sorular

S-400 füze sistemine yönelik iş birliği ile ilgili soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye’ye teslimatı aşamasına gelindiğini kaydetti. Çavuşoğlu, “Ne kadar kısa sürede teslim edilirse bu iyidir. Bunun için de çalışmalar sürdürülüyor.” ifadesini kullandı.

Afrin’deki operasyona yönelik bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklediklerini söyledi.

Zeytin Dalı Harekatı'nın amacının, bu bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, çok sayıda vatandaşın bölgeden gelen saldırılar nedeniyle şehit olduğunu hatırlattı. Operasyonun amacının Suriye topraklarını işgal etmek olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, “Buralar tabii ki Suriye’nin topraklarıdır ama kimsenin tehdit oluşturmaması gerekiyor.” dedi.

- "Karşılıklı saygı anlayışıyla çalışmak isteriz"

Bakan Çavuşoğlu, ABD'de Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile 19 Mart'ta yapılması planlanan toplantının akıbetinin sorulması üzerine, "Bu görev değişikliğinden dolayı toplantı olacak mı olmayacak mı Washington'daki arkadaşlarımız süreci takip ediyor. Onlardan cevap bekliyoruz ama Tillerson yetkilerini yardımcısına devredeceğini de açıkladı. Bugün yarın belli olur. Tillerson ile ilişkilerimizin kritik bir aşamaya geldiği noktada birlikte çalıştık. En zor şartlar altında bile iletişimimizi sürdürdük. Tabi ki Amerika'nın kendi kararıdır. Yeni dışişleri bakanıyla da karşılıklı saygı anlayışıyla çalışmak isteriz." yanıtını verdi.

(Bitti)

Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US;}

Yorumlar