Büyükelçi Koç'tan Mostar'a ziyaret

- Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Koç: - "THY'nin Mostar seferleri, insan hareketine katkı sağlayabilir"

Google Haberlere Abone ol
Büyükelçi Koç'tan Mostar'a ziyaret

SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosna Hersek'in güneyindeki tarihi ve turistik Mostar şehrini ziyaret ederek, bir dizi temasta bulundu.

Türkiye'nin Mostar Başkonsolosluğu ve Mostar Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret ederek, yetkililerden çalışmalar hakkı bilgi alan Koç, daha sonra yerel yöneticiler ile de bir araya geldi.

Koç, ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) Temsilciler Meclisi Başkanı Edin Music ve entitenin Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic ile görüştü.

Dilberovic görüşmenin başında, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında gösterdiği mücadele dolayısıyla Türk halkına hayranlık duyduğunu belirterek, "Umarım yaralarınız kabuk bağlamıştır ve çabuk iyileşecektir. Hem ekonomik hem de diğer alanlarda çok çabuk sürede önemli adımlar atacaksınız." dedi.

Mostar'daki Dzemal Bjedic Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sead Pasic de Büyükelçi Koç ile görüşmesinde, Türkiye ile eğitim alanında son derece iyi ilişkilere sahip olduklarının altını çizerek, "Önümüzdeki dönemde Türk dili ve edebiyatı bölümü yüksek lisans programı açacağız." diye konuştu.

Koç, temasları kapsamında ayrıca Mostar Belediye Başkanı Ljubo Beslic ve Mostar Havalimanı Müdürü Marin Raspudic ile görüştü.

Büyükelçi Koç, temaslarının ardından gazetecilere yaptığı değerlendirmede, görüşmelerde ileriye dönük projeleri ele aldıklarını ifade ederek, "Mostar’ın ekonomik ve turizm bakımından önemli bir merkez olduğunu biliyoruz." dedi.

Eğitim alanındaki iş birliğinin devam edeceğini dile getiren Koç, Bosna Hersek'in, 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin ardından Türkiye’nin yanında olduğunu ve olmaya devam ettiğini anımsattı.

Koç, eğitimin doğru kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Eğitimin ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz'dan sonra bir kez daha gördük. 15 Temmuz’un analiz edilmesi gereken derslerle dolu olduğunu birlikte paylaştık." diye konuştu.

- Mostarlı yetkililer THY'den sefer bekliyor

THY tarafından Mostar-İstanbul seferlerinin başlatılması konusunu da değerlendirdiklerini aktaran Koç, Mostar Havalimanı yönetimiyle bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve taleplerini yazılı olarak aktarmaları kararı aldıklarını söyledi.

Koç, Mostar’a doğrudan veya Saraybosna aktarmalı uçuşların yapılması imkanlarını değerlendirdiklerini ifade ederek, "THY’nin Mostar seferleri, insan hareketine katkı sağlayabilir. Mostar’ın din ve kültür turizmi açısından önemli olduğu ifade edildi. Hem Türkiye hem de başka ülkelerden gelecek turistler için önemli bir ekonomik hat olabileceği söylendi." şeklinde konuştu.

Mostar Havalimanı Müdürü Raspudic de Büyükelçi Koç'u havaalanının teknik koşulları ve beklentileri hakkında bilgilendirdiklerini aktararak, "İstanbul-Mostar seferlerinin en kısa sürede hayata geçirilmesini temenni ediyoruz." dedi.

İstanbul ve Mostar arasında yakın zamanda heyetler arası ziyaretlerin gerçekleştirileceğine işaret eden Raspudic, hedeflerinin, bölge gelişimine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Raspudic, söz konusu uçuşların yaz aylarında olması gerektiğini konusunu ele aldıklarını vurgulayarak, "Perşembe günleri yapılması öngörülen uçuşların hafta sonu için son derece önemli bir nokta olabileceğini değerlendirdik." diye konuştu.

Yorumlar