Büyükçekmece'de imza da seçmen de sahte

AK Parti'nin İstanbul Büyükçekmece’de seçimlerin iptali için başvurmasının ardındaki gerçek ortaya çıktı. Yapılan başvuruda belgeleriyle ilçedeki şaibeli nüfus hareketleri ortaya konuldu. Ancak belgelere rağmen iptal başvurusu seçim kurulu tarafından reddedildi. Büyükçekmece’de aynı adreslere birçok seçmen kaydı girildi, sahte imzalar atıldı, boş arsalara adres atandı, inşaatlara konut statüsü verildi ve aynı hanelere onlarca kişi yazıldı.

Google Haberlere Abone ol
Büyükçekmece'de imza da seçmen de sahte

AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı tarafından seçim kuruluna gönderilen dilekçede çarpıcı detaylara yer verildi. 31 Mart yerel seçimlerinde yapılan usûlsüzlükler, sahte imza ve sahte seçmenler bir bir sıralandı. Dilekçede boş arsalara adres atanarak, inşaatlara konut statüsü verilerek aynı haneye onlarca kişi yazılmak suretiyle, hane sahibinin bilgisi olmaksızın hane üzerine seçmen kaydının yapıldığı tespit edildi. AK Parti’nin skandala ilişkin belgeleriyle beraber yaptığı başvuru Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Bunun üzerine İl Seçim Kurumu’na başvuran AK Parti yine red cevabı aldı.

CHP’Lİ BELEDİYE TÜM YETKİLERİ VERDİ

Dilekçeye göre, skandal sahtecilikler Büyükçekmece Nüfus Müdürlüğü'ne CHP Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Hasan Akgün ile aynı ismi taşıyan akrabası Hasan Akgün ve Nüfus Müdürlüğü görevlisi Mehmet Özgür Samanlı'nın getirilmesiyle başladı. Samanlı önce nüfus müdürlüğüne oradan da sadece belirli şartları taşıyan kişilerin atandığı adres kayıt sistemi birimine getirildi. Nisan 2017'de göreve başlayan Samanlı'ya usûlsüz olarak kullanıcı adı, şifre ve yetkiler verildi. Samanlı, bu kapsamda 'adres değişikliği yapma' yetkisi de aldı. Göreve başladıktan sonra yaptığı sahteciliklerin tespiti üzerine Samanlı, 18 Ocak 2019 tarihinde görevden alındı, ardından tutuklandı.

İLK TESPİTLER ‘21 BİN KİŞİ’ DİYOR

AK Parti dilekçesinde Samanlı'nın 2017’de yapmış olduğu işlemlerin dosyada yer almadığı, yalnızca 2018 yılında yaptığı işlemlerin bulunduğu belirtiliyor. Dilekçeye göre Samanlı, Büyükçekmece'de sadece 2018 yılında 7 bin işlemde yaklaşık 21 bin usûlsüz seçmen kaydı yaptı. Seçmen listesinin askı süreci kapsamında ise 717 sahte seçmen kaydına rastlandı. İtirazlar sonucunda Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulunun kararınca işlem yapıldı ve sahte seçmenlerin kayıtları silindi. Yine kısıtlı zaman aralığı içerisinde tespit edilen 837 seçmenin de sahtecilik yapılarak seçmen olarak kaydedildiği öğrenildi. Bu kişilerin seçim kayıtlarının dondurulması için itirazlar yapıldı. Sözkonusu skandal, Büyükçekmece Kaymakamlığı tarafından da soruşturularak doğrulandı.

BOŞ BİNA VE ARSALAR ‘HANE’ OLDU

Sahte seçmen operasyonunda rol oynayan Mehmet Özgür Samanlı'nın, aynı adreslere birçok seçmen kaydı girdiği, taşıma işlemlerinde ilgili kişi yerine sahte imzalar atıldığı, bir kısım taşıma işleminde ise seçmenin haberi dahi bulunmaksızın imzalarının taklit edildiği belirtiliyor. Adres beyan formları imzasız olarak düzenlenmek suretiyle seçmen kayıtları yasalara aykırı şekilde hazırlandı. Dilekçenin devamında boş arsalara adres atanarak, inşaatlara konut statüsü verilerek aynı haneye onlarca kişi yazılmak suretiyle, hane sahibinin bilgisi olmaksızın hane üzerine seçmen kaydının yapıldığı tespit edildi.

Yorumlar