Bir havalimanına ismi verilen Timur'un komutanı kimdir?

Timur'un komutanlarından İsen Buga'nın ismi Ankara Esenboğa havalimanına verilmiştir. Esenboğa Havalimanı 1955 yılında Ankara Savaşı'nın yapıldığı Çubuk ilçesinde inşa edilmişti.

Google Haberlere Abone ol
Bir havalimanına ismi verilen Timur'un komutanı kimdir?

Ankara Savaşı'nda Osmanlılara karşı savaşan Timur İmparatorluğu'nun komutanı Timurlenk'in komutanlarından İsen Buga'nın ismi Ankara'da bulunan havalimanına Esenboğa olarak verilmiştir.

Timur 1402 yılında Ankara'da Yıldırım Bayezid komutasındaki Osmanlı İmparatorluğu ordusunu bozguna uğratmıştı.

Savaş Türk tarihine üzücü olaylardan biri olarak geçmişti. 

Ankara Savaşı'nda savaşan komutandalardan biri de İsen Buga idi. İsen Buga'nın adı daha sonra savaşın yapıldığı Ankara'da inşa edilen havalimanına Esenboğa olarak verilmişti.

“Esenboğa”nın aslı “İsen Buga”dır, Timur’un ordusundaki generallerden birinin ismidir, bazı harp tarihçilerine göre ön saftaki hücum birliklerinin yahut Timur’un Yıldırım’ı perişan eden meşhur fil müfrezelerinin kumandanıdır.

Ankara Savaşı sırasında karargâhını şimdi hâlâ onun adıyla anılan yerde kurmuş, burada bulunan küçük yerleşim merkezi asırlarca “Esenboğa” ismini taşımış ve 31 Mayıs 1956’da inşaatı tamamlanarak sivil havacılığa açılan havaalanına da bu köyün adı verilmiştir.

ANKARA ESENBOĞA HAVALİMANI TARİHÇESİ

Esenboğa Havalimanı, Ankara'dan hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Akyurt ve Çubuk ilçeleri sınırları içindedir. 1955 yılında hizmete girdi. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

Türkiye'nin iç ve dış hatları bir arada bulunduran ilk havalimanı olan Esenboğa, yolcu trafiği açısından ülkenin en büyük dördüncü havalimanıdır. Uluslararası Havalimanları Konseyi –Avrupa 2009’da Ankara Esenboğa Havalimanı’nı, “5-10 milyon yolcu” kategorisinde "en iyi havalimanı" seçmişti.

Esenboğa Havalimanı, Newsweek Türkiye dergisinin 100. sayısında yayınladığı "Türkiye'de Umut Veren 100 Şey" listesinde 22. sırada yer almıştı.

Yorumlar