Başkentray Açılış Töreni

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) - "Afrin'de son durum 4123 teröristi etkisiz hale getirdik. Kuzey Irak'ta 337 teröristi Zaho'da, Hakurk'ta etkisiz hale getirdik" - "Feto denilen alçaklara hamdolsun ülkemizi kaptırmadık. Şimdi onlar kaçtı. Nereye kaçtı? Pensilvanya'ya, Avrupa'ya. Şimdi de toplamaya başladık. Kosova'dan 6 tanesini aldık, şimdi içerideler. Gabon'dan üç tanesini aldık, toplamda şu ana kadar 80 tane bu kaçağı aldık" - "Türkiye olarak bugün kendi sınırlarımız içerisinde güven ve refah içinde yaşıyorsak bunun gerisinde şu anda sınırlarımız dışında kalmış kardeşlerimizin de hakkı vardır, payı vardır, fedakarlığı vardır. Kardeşin kardeşe vefası öyle zamanla, mekanla sınırlı olamaz"

Google Haberlere Abone ol
Başkentray Açılış Töreni

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Afrin'de son durum, 4123 teröristi etkisiz hale getirdik. Kuzey Irak'ta 337 teröristi Zaho'da, Hakurk'ta etkisiz hale getirdik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayaş Tren Garı'nda gerçekleştirilen Başkentray Açılış Töreni'ne katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, gençlere Malazgirt'ten bu yana tarihi çok iyi öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Erdoğan, "Dedelerinin, babalarının yaşadıklarından bugüne yakın dönemi de lütfen iyi öğrenin. İşte o zaman kimin bu ülkeye ve millete hizmet ettiğini, kimin de sürekli takoz olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Ülke ve millet olarak geleceğimizi ancak bütün bunların analizini iyi yapabilen bir nesle emanet edebiliriz. Aksi takdirde hep birlikte yandık demektir. Ben gençlerimize güveniyorum." ifadesini kullandı.

Alanda bulunan gençlere ve kadınlara, "2019'a iyi hazırlanmaya var mıyız?" sorusunu yönelten Erdoğan, olumlu karşılık alması üzerine, "Maşallah. Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Sizin bu heyecanınız, sizin bu aşkınız, sizin inşallah bu hedeflere ulaşmadaki cesaretiniz Allah'ın izniyle bu ülkeyi o aşkı, heyecanı olmayan, hizmet aşkı olmayanlara bırakmayacaktır." dedi.

Kadim tarihi boyunca hep cazibe merkezi olmuş bir coğrafyada yaşadığımızı ancak bunun için bedel ödendiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Terör örgütleriyle yürüttüğümüz mücadele aslında bir bedel ödemedir. Fakat güney komşularımız Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiseler sebebiyle üstlendiğimiz yükler, aldığımız riskler bir bedel ödemedir. Hamdolsun, işte Fırat Kalkanı Harekatı'nı yaşadık, kısa sürede orayı hallettik."

Vatandaşların, "Yol ver, gidelim Münbiç'i alalım." sözlerine ise Erdoğan, "İnşallah böyle bir şey olduğunda önce ben yola çıkacağım, ondan sonra sizleri de beraber davet edeceğiz. Şimdi buraya gelirken Afrin'i sordum ve Afrin'de son durum 4123 teröristi etkisiz hale getirdik. Kuzey Irak'ta 337 teröristi Zaho'da, Hakurk'ta etkisiz hale getirdik." karşılığını verdi.

Erdoğan, yurt içinde de terörle mücadelede çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini vurgulayarak, "Bu heyecanla, bu aşkla öncelikle silahlı kuvvetlerimize, bunun yanında polisimize, jandarmamıza, güvenlik korucularımıza, hepsine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum." dedi.

Suriye sınırında Reyhanlı'da bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu ziyarette bizimle beraber olan sanatçılarımıza, sporcularımıza, yazarlarımıza yine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Onlar bir şeyi kendileri için hedef aldılar. Neydi o? Onlar dediler ki 'Biz askerimizin yanındayız, Mehmetçiğimizin yanındayız.' Bir moral değer olarak orada oldular ama Bay Kemal bunu hazmedemedi. Ya Bay Kemal vatan, millet meselesi olduğunda neyi bugüne kadar hazmetti ki? 15 Temmuz akşamı Atatürk Havalimanı'na indiği zaman bakın hemen geldiler, oradan tanklar filan kenara çekildiler, aldılar bunu bir arabaya. Nereye kaçıp gitti? Bakırköy Belediye Başkanının evine gitti. Sonra bir televizyon programında filan kendilerine sorunca 'Bana haber verseydiler ben de havaalanında beklerdim' dedi.

Bu ülkenin Cumhurbaşkanı havalimanına gelirken açıklamasını bazı televizyon kanallarından yapınca onbinler Atatürk Havalimanına, caddelere, meydanlara akın ettiler, öyle mi? Sen oradan kaçıp gittin, saat 23.16 ve ardından biz oraya geldik. Ertesi gün öğlen saatlerine kadar oradan bütün operasyonları takip ettik, organize ettik, yürüttük. Üzerimizde yine F16'lar vardı, helikopterler uçuyordu ama benim halkım bunlardan kaçmıyordu. Çünkü onlar F16'lardan, tanklardan, toplardan kaçmadılar, helikopterlerin attığı bombalardan kaçmadılar, 'şehadet' dediler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz'da 251 şehit verildiğini ve 2 bin 193 gazinin olduğunu vurgulayarak, "Sonunda bu Feto denilen alçaklara hamdolsun ülkemizi kaptırmadık. Şimdi onlar kaçtı. Nereye kaçtı? Pensilvanya'ya, Avrupa'ya. Şimdi de toplamaya başladık. Kosova'dan 6 tanesini aldık, şimdi içerideler. Gabon'dan üç tanesini aldık. Toplamda şu ana kadar 80 tane bu kaçağı aldık." dedi.

Bir vatandaşın, "Sıra Pensilvanya'da" diye seslenmesi üzerine Erdoğan, "İnşallah, o da olacak." karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti:

"Birileri sürekli olarak ülkemizde yaşayan Suriyeliler üzerinden milletimizi tahrik etmeye çalışıyor. Halbuki bugün Suriyeli dediğimiz, Iraklı, Libyalı Cezayirli, Afganistanlı, Mısırlı, Batı Trakyalı, Boşnak, Gürcü, Kırımlı dediğimiz insanlar daha bir asır önce sizin benim gibi bu ülkenin vatandaşıydı. Aramıza nasıl ve ne şekilde oluştuğunu gayet iyi bildiğimiz sınırlar konuldu diye bu kardeşlerimizi el olarak mı göreceğiz? Asırlar boyunca birlikte yaşadığımız, komşu olduğumuz, akraba, hısım olduğumuz, sevincimizi ve üzüntümüzü paylaştığımız bu insanlara şimdi arkamızı dönmemiz mümkün mü? Unutulmamalıdır ki Anadolu'nun büyük bir bölümü şu veya bu şekilde bir başka şehirden bir başka coğrafyadan kopup gelmiş insanlardan oluşuyor."

Bugün 5,5 milyon nüfusu ile devasa bir şehir olan Başkent Ankara'nın TBMM açıldığı dönemde 25-30 bin nüfuslu mütevazı bir Anadolu şehri olduğunu anımsatan Erdoğan, Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen insanların kendilerine yeni bir gelecek hazırladıklarını belirtti.

Erdoğan, "Eğer bir asır önce olsaydı, tıpkı Çanakkale şehitliklerindeki mezar taşlarının üzerinde saydığımız gibi Ankara'daki Haleplileri, İdliblileri, Kerküklüleri, Musulluları, Filistinlileri, Üsküplüleri, Kırcaalilileri, Dedeağaçlıları da ifade edecektik. Türkiye olarak bugün kendi sınırlarımız içerisinde güven ve refah içinde yaşıyorsak bunun gerisinde şu anda sınırlarımız dışında kalmış kardeşlerimizin de hakkı vardır, payı vardır, fedakarlığı vardır. Kardeşin kardeşe vefası öyle zamanla, mekanla sınırlı olamaz." dedi.

(Sürecek)

Yorumlar