Bakü'de "Korkut Ata'dan Bugüne Aşıklık Geleneği" sempozyumu

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Korkut Ata'dan Bugüne Aşıklık Geleneği" sempozyumu düzenlendi. Bakü Devlet Üniversitesi (BDÜ), Bakü Yunus Emre...

Google Haberlere Abone ol
Bakü'de "Korkut Ata'dan Bugüne Aşıklık Geleneği" sempozyumu

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Korkut Ata'dan Bugüne Aşıklık Geleneği" sempozyumu düzenlendi.

Bakü Devlet Üniversitesi (BDÜ), Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve Bayburt Üniversitesinin organize ettiği sempozyumun açılış toplantısına Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, BDÜ Rektörü Prof. Dr. Abel Meherremov, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

BDÜ'de düzenlenen toplantıda konuşan Rektör Meherremov, Dede Korkut'un Türk dünyasının ortak tarihinin sembolü olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın, Türkiye'nin, Kırgızistan'ın, Kazakistan'ın ve diğer Türk cumhuriyetlerinin Dede Korkut'u kendilerinden kabul ettiğini hatırlatan Meherremov, "Dede Korkut, Turan elinin ortak kültür varlığıdır" dedi.

Büyükelçi Özoral, Türkiye ile Orta Asya Türk cumhuriyetlerinin Sovyetler döneminde birbirinden kopmamasını sağlayan temel unsurlardan birinin Dede Korkut ve aşıklık geleneği olduğunu belirtti.

Özoral, "Dede Korkut, bizleri birleştirmek açısından kültürümüzün en temel noktasıdır. Eğer Türk dünyasında bir kültür yolculuğundan bahsedeceksek, elbette ki bunun ilk durağı Dede Korkut olmalı. Bu nedenle hepimiz Dede Korkut'u öğrenme ve öğretmeye büyük önem vermeliyiz. Dede Korkut bizim ortak hikayemiz. Ortak hikayemizden de ortak dil ve alfabemize gidebiliriz." şeklinde konuştu.

Sempozyumun açılış toplantısı Kazak ve Kırgız sanatçıların müzik gösterisiyle sona erdi.

Türkiye'den 27, Kazakistan'dan 4, Kırgızistan'dan 5 ve Azerbaycan'dan 17 toplam 53 akademisyen bilimsel sunum yapacağı sempozyum 1 Mart'a kadar devam edecek.


Yorumlar