Bakü'de "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" fotoğraf sergisi açıldı

- FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimine ilişkin AA fotoğraflarından oluşan serginin açılışına Azerbaycanlı devlet yetkilileri, milletvekilleri, medya yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı - Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Coşkun: - "Türkiye bu acı tecrübeden güçlenerek çıkmıştır. Türk ekonomisi direncini sergilemiştir. Kardeşimiz Azerbaycan da ilk andan itibaren devleti ve milletiyle Türkiye'nin yanında olmuştur" - Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İctimai ve Siyasi İşler Şubesi yetkilisi Hasanov: - "15 Temmuz'da Türk halkı destan yazdı. O gece yaşananlar Malazgirt ve Çanakkale ruhunun devamıydı"

Google Haberlere Abone ol
Bakü'de "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" fotoğraf sergisi açıldı

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'da, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimine ilişkin Anadolu Ajansı (AA) fotoğraflarından oluşan "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" sergisi açıldı.

Bakü'de Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği, AA, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansının (TİKA) ortaklaşa düzenlediği serginin açılışına Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycanlı devlet yetkilileri, milletvekilleri, medya yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

15 Temmuz şehitleri için saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunması ile başlayan etkinlikte konuşan Büyükelçi Coşkun, 15 Temmuz'da ağır bir gece yaşadıklarını fakat Türkiye Cumhuriyeti'nin bu ağır geceden halkı, siyasi liderliği ve sivil toplumuyla destan yazdığını söyledi.

Eğemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğuna dair ifadelerin her bir Türk vatandaşı tarafından ne kadar içselleştirilmiş olduğunun o gece görüldüğünü belirten Coşkun, vatandaşların tüm siyasi farklılıkları bir kenara bırakarak canları pahasına FETÖ tehdidine karşı çıktığını ifade etti.

Coşkun, "Türkiye bu acı tecrübeden güçlenerek çıkmıştır. Türk ekonomisi direncini sergilemiştir. Kardeşimiz Azerbaycan da ilk andan itibaren devleti ve milletiyle Türkiye'nin yanında olmuştur" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İctimai ve Siyasi İşler Şubesi yetkilisi Behruz Hasanov, Türk halkının 15 Temmuz'da yekvücut olarak devletine sahip çıktığını belirtti. O gece Azerbaycan halkının da gelişmeleri Türk halkı ile aynı heyecan ve tedirginlikle izlediğini söyleyen Hasanov, "15 Temmuz'da Türk halkı destan yazdı. O gece yaşananlar Malazgirt ve Çanakkale ruhunun devamıydı. Türk halkı yine zafer kazandı." şeklinde konuştu.

Hasanov, her zaman dayanışma içerisinde oldukları Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesini desteklediklerini vurguladı.

Yeni Azerbaycan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Milletvekili Hikmet Babaoğlu, FETÖ'nün Türkiye'de milli iradeye mağlup olduğunu söyledi.

FETÖ'nün kazanması durumunda bu sürecin Avrasya'nın derinliklerine kadar ilerleyeceğini söyleyen Babaoğlu, diğer Türk devletlerinde de büyük facialar yaşanacağını belirtti.

Babaoğlu, "Türk halkının zaferinin büyük zafer olarak görüyor ve kutluyorum. Medya olarak Türk halkının bu zaferini kamuoyu ve dünyaya anlatmalıyız" ifadelerini kullandı.

AA Asya Kafkasya Bölge Temsilcisi Tolga Özgenç, Azerbaycan halkının 15 Temmuz'da Türk halkı ile endişe içerisinde uykusuz kaldığını bildiklerini söyledi.

Türk halkının tarih boyunca zorlu sınavlardan geçtiğini ve bunların hepsinden zaferle çıktıklarını hatırlatan Özgenç, 15 Temmuz'un da büyük sınav olduğunu, milletin desteğiyle başarıyla atlatıldığını belirtti.

Artık FETÖ'nün nasıl bir sinsi örgüt olduğunun farkında olduklarını vurgulayan Özgenç, "Bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğunu kardeş ve dost bildiğimiz ülkelerde bir kez daha göstermek istiyoruz. Amacımız kardeş ülkerimizin bizim çektiğimiz acıları çekmemeleri" diye konuştu.

TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa, FETÖ'nün darbe girişiminin Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve Türk halkının cesaretiyle başarısızlığa uğradığını kaydetti.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da ne kadar büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldığını Azerbaycan ile paylaşmak istediklerini söyleyen Urfa, Türkiye'ye verdikleri destek için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycan halkına teşekkürlerini iletti.

TRT Bakü Temsilcisi Yıldıray Arslan, 15 Temmuz'un Türk halkının bir ve bütün olarak evine, sokağına, kendine, devletine, demokrasisine ve geleceğine sahip çıkışının destanlaşmış öyküsü olduğunu vurguladı.

Arslan, Türk halkının kanı ve canı ile ortaya koyduğu destansı öyküyü dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile paylaşmak istediklerini belirtti.


- "15 Temmuz Türk halkının yeni Çanakkale zaferi"


"15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" sergisini gezdikten sonra duygularını AA muhabiri ile paylaşan Milletvekili Melahat İbrahimkızı, 15 Temmuz'un sadece Türk halkının değil, tüm Türk dünyasının, özellikle de "bir millet, iki devlet" olan Azerbaycan'ın da sınavı olduğunu söyledi.

O gece televizyonları başında yaşanan gelişmeleri endişe içerisinde izlediklerini söyleyen İbrahimkızı, "Türkiye'nin tarihinde her zaman kahramanlıklar yazılmıştır. 15 Temmuz'da da Türk halkının 21. asrın yeni Çanakkale zaferi kazanacağına inanıyorduk. Aslında bu darbe girişimi iyi oldu. Yıllardır Türkiye'nin göğsünde saklanan zehirli yılan ve kanser atıldı. Türkiye yeniden daha güçlü şekilde doğdu" dedi.

Milletvekili Sevinc Hüseynova, sergideki fotoğraflara bakarken Bakü'de 20 Ocak 1990'da yaşanan katliamı hatırladığını belirtti. 15 Temmuz'da Türk halkının parçalanmadığını ve bir olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Hüseynova, "Fotoğraflarda halkın tankların üzerine çıktığı görülüyor. Bu, hiçbir silahın halkı engelleyemeceğini gösteriyor. Yeterki halkta vatan sevgisi olsun. Bu zafer dolayısıyla Türk halkını kutluyorum. Türk halkı uluslararası topluma örnek oldu" görüşünü paylaştı.

TRT'nin hazırladığı "İhanetten Zafere" belgeselinin gösterildiği etkinlikte, davetlilere AA'nın "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı dağıtıldı.


Yorumlar