Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda test sürüşü

- Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze: - "İlk kargo treninin geçmesi için 2 ay içinde hazır olabiliriz. Yolculara gelince ek altyapı düzenlenmesi ve yeni demiryolu taşıtları satın almak gerekiyor. Bu büyük olasılıkla orta vadeli bir perspektiftir"

Google Haberlere Abone ol
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda test sürüşü

TİFLİS (AA) - Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi kapsamında, ilk kargo treninin 2 ay içinde geçebileceğini belirterek, "Yolculara gelince ek altyapı düzenlenmesi ve yeni demiryolu taşıtları satın almak gerekiyor. Bu büyük olasılıkla orta vadeli bir perspektiftir." dedi.

Bakhtadze, test sürüşünün ardından yaptığı açıklamada, BTK Demiryolu Projesi'nin tamamlanmasının ardından yolcu taşımacılığında büyük talep beklediklerini söyledi.

Yaklaşık 2 ay sonra ilk kargo treninin geçmesinin mümkün olabileceğini bildiren Bakhtadze, "Sanırım ki yaklaşık ilk kargo trenin geçmesi için 2 ay içinde hazır olabiliriz. Yolculara gelince ek altyapı düzenlenmesi ve yeni demiryolu taşıtları satın amlak gerekiyor. Bu büyük olasilikla orta vadeli bir perspektiftir. Kargo gönderileri için 2 ayda yük treni ağırlamamız mümkün olması üzerinde anlaştık." diye konuştu.

Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia ise kısa bir süre önce Türkiye'de Kars'tan Gürcistan sınırına kadar test sürüşü yapıldığını, bugüne ise ilk defa Gürcistan'ın başkenti Tiflis'ten Türkiye sınırına kadar test sürüşü gerçekleşmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Söz konusu projenin geldiği aşamayla Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan demiryolları hatlarının birleştiğini ifade eden Gakharia, "Gürcistan’da bu proje çerçevesinde tüm işlerin yüzde 70’i tamamlandı. Çalışmalara devam edecek ama artık test rejiminde demiryolunun faaliyete geçmesi mümkün olur. Şimdilik üç ülkenin demiryolları böylece birbirine bağlandı." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi kapsamında Tiflis-Kars istikametinde gerçekleştirilen test sürüşüne katılmıştı. Bakan Arslan'a, Tiflis-Kars hattındaki test sürüşünde Türk heyetinin yanı sıra Gürcistan Ekonomik ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia ile Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavit Gurbanov da eşlik etmişti.


Yorumlar