Bakan Yılmaz, AA Editör Masası'na konuk oldu

- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: (5) - "(Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi) Şu anda emekli olmuş öğretmenlerimiz de bu haktan faydalanacaklar. Bakanlığımızda bir çalışma yapılıyor. Her bir emekli öğretmenimiz 500 liranın üzerinde sadece bu yasa kapsamında bir ilave kazanım elde edecek" - "Kendisiyle barışık, çevresiyle barışık, mutlu ve sağlıklı bireyler yetiştiren bir eğitim sistemine sahip olmak bizim amacımızdır" - "2002 yılına kadar kamuda istihdam edilen engelli sayısı 5 bin, şimdi bizim dönemimizde 50 bin. Bakın 80 yılda yapılanın bir, iki, üç, dört katı değil, 80 yılda yapılan kadar da demiyoruz, 80 yılda yapılanın yaklaşık on katı kadar biz engelli atadık. Şimdi 500 öğretmen, geçen yıl da bin 500 öğretmen ataması yaptık"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yılmaz, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesine ilişkin, "Şu anda emekli olmuş öğretmenlerimiz de bu haktan faydalanacaklar. Bakanlığımızda bir çalışma yapılıyor. Her bir emekli öğretmenimiz 500 liranın üzerinde sadece bu yasa kapsamında bir ilave kazanım elde edecek." dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Sakarya'da patileri kesilen yavru köpeğin ölümü hatırlatılarak bakanlık olarak müfredatta hayvan sevgisi konusunda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Yılmaz, müfredatın güncellendiğini anımsattı.

10. Kalkınma Planı'nda da müfredatın güncellenmesi ve çağa uygun hale getirilmesinin hedefler arasında yer aldığını hatırlatan Yılmaz, "Bu yaptığımız şey sadeleştirme olacaktır. Öğrenilen şeyler günlük hayatla bağlantılı olacaktır. Bunlardan biri de değerler eğitimi verilmesi." diye konuştu.

Değerler eğitiminin, eğitimin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizen Yılmaz, "saygı, sevgi, sabır, destek, yardımlaşmak" gibi kök değerlerin önemine işaret etti.

Değerler eğitiminin kapsamında hayvan sevgisi ve hayvanları korumanın bulunduğunu belirten Yılmaz, birçok derste öğrencilere hayvanlarla ilgili konuların aktarıldığını ifade etti.

İlk okulda hayat bilgisi öğretim programı üniteleri arasında "doğada hayat var" diye bir ünite olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu derste öğrencilerin yakın çevrelerindeki hayvanları izlemelerini, gözlemlemelerini, korumalarını ve evcil hayvan beslemelerinin önemini fark etmelerini bir kazanım olarak beklediklerini söyledi.

Bunun kişilerin sorumluluğunu artırdığını dile getiren Yılmaz, "Eğer bir hayvana iki, üç gün bakarsanız o hayvanla aranızda bir bağ, sevgi oluşuyor. İşte bu bağ kişinin aynı zamanda sorumluluğunu da artırıyor. Eğitimin bir amacı da kişiye bir sorumluluk yüklemek, bazı sorumluluklarının gereğini yerine getirmesini beklemek." dedi.

- "Her canlıya karşı bir sorumluluğumuz var"

Hayat bilgisi, Türkçe, fen bilimleri, insan hakları, demokrasi ve yurttaşlık derslerinde de hayvan hakları ve hayvanlara karşı sorumluluklara ilişkin üniteler bulunduğunu aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Aslında biz diyoruz ki her canlıya karşı bir sorumluluğumuz var. Sadece insanlara, hayvanlara karşı da değil, bitkiye, doğaya karşı. Onun için çevresiyle, kendisiyle barışık, çevresiyle barışık olmak, hayvanlara, bitkilere, çevreye saygı göstermeyi gerektirir. Kendisiyle barışık, çevresiyle barışık, mutlu ve sağlıklı bireyler yetiştiren bir eğitim sistemine sahip olmak bizim amacımızdır. Gerçekten epey mesafe aldık ama mutlaka daha yapılması gerekenlerin olduğunu biliyoruz. Çok net olarak söyleyeyim, yeni yetişen neslin hayvanlara karşı duyarlılığı, eskiye kıyasla çok daha fazladır."

Eskiden belediyelerde sokaklardaki hayvanlar için itlaf ekipleri olduğunu hatırlatan Yılmaz, şimdi ise belediyelerin bu hayvanları özel hayvan barınaklarına aldığını söyledi.

Hayvanların korunmasının öneminin İslam'daki yerine de değinen Yılmaz, "Her can size emanettir. Kendi canınız bile. Kendi canınıza bile bir şey yapamıyorsunuz. Dolayısıyla kendi canınız bile size emanetken başkasının hayatına da hiçbir şey yapamazsınız, korumanız lazım. Bu bazen sizin sınavınız olur. Evlatlarımıza değerler eğitimini hakkıyla verdiğimizde inşallah böyle sorunlar olmayacaktır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlerin emeklilik ek göstergelerinin 3600'e çıkartılacağını bildirdi. Konuya ilişkin Bakanlıkta çalışma başlattınız mı?" sorusu üzerine Yılmaz, ek göstergenin sadece öğretmenlere değil, bunun polis, din görevlisi ve sağlık çalışanlarına da verileceğini kaydetti.

Yılmaz, bir milyon öğretmen bulunduğunu dile getirerek, "Şu anda emekli olmuş öğretmenlerimiz de bu haktan faydalanacaklar. Çok büyük bir imkandı, hayaldi çünkü herkesi genel müdür yardımcısı seviyesinden emekli ediyorsunuz. Türkiye'nin bu ekonomik birikimi, seviyesi olmasa mümkünatı yok." diye konuştu.

Türkiye'nin istihdamını artırıp özlük haklarını iyileştirdiğini anlatan Yılmaz, Avrupa'nın ise çalışan sayısını azaltıp, kendi kamu görevlilerine vermiş olduğu maaşı azalttığını, sosyal hakları da kısıtladığını söyledi.

Bu kapsamda öğretmenlerin 3600 ek göstergeden faydalanmasının verilmiş büyük bir hak olduğuna işaret eden Yılmaz, "Bakanlığımızda bir çalışma yapılıyor. Her bir emekli öğretmenimiz 500 liranın üzerinde sadece bu yasa kapsamında bir ilave kazanım elde edecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yılmaz, "Öğretmenlik Meslek Kanunu"nun çıkarılmasına ilişkin bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru üzerine, bu konuda öğretmen strateji belgesinin yayınlandığını hatırlattı.

Bu belgede öğretmenlerle ilgili Meslek Kanunu'nun yapılmasının belirtildiğine işaret eden Yılmaz, "Dolayısıyla bir yasal dayanağı da var. İnşallah bunu da yapacağız. Öğretmen strateji belgemizin bir şekilde kanuna dönüştürülmüş hali bu çalışmanın esası, çerçevesi olur." diye konuştu.

- "Her yıl mutlaka engelli atıyoruz"

Engelli öğretmenlere ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "2002 yılına kadar kamuda istihdam edilen engelli sayısı 5 bin, şimdi bizim dönemimizde 50 bin. Bakın 80 yılda yapılanın bir, iki, üç, dört katı değil, 80 yılda yapılan kadar da demiyoruz. 80 yılda yapılanın yaklaşık on katı kadar biz engelli atadık. Şimdi 500 öğretmen, geçen yıl da bin 500 öğretmen ataması yaptık. Dolayısıyla her yıl mutlaka engelliyi atıyoruz ama geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak kadar bir atama." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, dışarıda kalan herkesin kontenjanların artmasını ve ilave atamalar olmasını istediğini belirterek, "Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, ekonomisini daha iyi hale getirdikçe bu sayıları artıracaktır, diye düşünüyoruz." dedi.

(Sürecek)

Yorumlar