Babasına bombalı paket gönderen kişinin davası

- Maltepe'de, gönderdiği paketin açılmasıyla meydana gelen patlamada, babası ile 2 kişinin yaralanmasına neden olduğu öne sürülen Alican Kurdaş'ın yargılanmasına devam edildi - Anne Gökırmak: - "Oğlumun kişiliğini iyi biliyorum, bir karıncayı bile incitmeyecek mizaçtadır. Bu davranışını babasını veya diğer kişileri öldürmek amacıyla yapmadığından eminim. Babasını öldürmek isteseydi bunu çok daha başka yollarla ve daha kolay yapabilecek zekada olduğunu biliyorum"

Google Haberlere Abone ol
Babasına bombalı paket gönderen kişinin davası

İSTANBUL (AA) - Maltepe'de, babasına ait firmaya bombalı paket göndederek, babası ve 2 kişinin yaralanmasına neden olduğu iddia edilen Alican Kurdaş'ın, "kasten öldürmeye teşebbüs", "olası kast ile öldürmeye teşebbüs", "korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda patlayıcı madde kullanmak" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması" suçlarından, 61 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Alican Kurdaş ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Haluk Azkın, bombanın yapımı hakkında patlayıcı uzmanı bilirkişiden istenen raporun mahkemeye ulaştığını tutanaga geçirdi.

Bilirkişi raporunda, patlayıcının RDX ve PETN etken maddelerinden oluştuğu, vücut geliştirme ilaçlarında kullanılan kimyasallarla hazırlandığı yönünde görüş bildirildiği kaydedildi.

Alican Kurdaş'ın cezai ehliyetinin tespiti amacıyla Adli Tıp Kurumu'na gönderildiği, hazırlanan 2 ayrı raporda da sanığın atılı suç yönünden cezai sorumluluğunun tam olduğu belirtildi.

Duruşmada söz alan sanık Kurdaş, bomba üzerinde inceleme yapan kimyager bilirkişinin raporunu kabul etmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Raporda patlamaya sebep olan madde içerisinde RDX ve PETN maddelerinin bulunduğunu yazmış. Bu doğru değildir. Ben civa fulminant maddesini kullanarak bu patlayıcıyı yaptım. Benim kullandığım madde genellikle ses bombası veya ateşleyici olarak kullanılan bir maddedir. Doğrudan bomba olarak kullanılmaz. Bilirkişi tahminime göre benim kullandığım maddeyi tespit edemeyip, kendi tahminine dayalı oral RDX maddesinden bulunan imalat olduğunu yazdığını düşünüyorum. Zira RDX maddesi piyasadan temin edilebilecek bir madde değildir. Tamamıyle devlet kontrolünde olan bir maddedir. Bu yüzden rapor gerçeği yansıtmıyor. Ben baştan itibaren anlatmaya çalıştığım üzere kötü birisi değilim."

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Kurdaş'ın annesi Nesrin Kiraz Gökırmak, oğlunun küçüklüğünden beri babasından ilgi görmek istediğini, ancak babasının bu ilgiyi göstermediği gibi oğluyla diyalog da kurmadığını söyledi.

Aynı şeylerin diğer oğlu için de geçerli olduğunu belirten Gökırmak, "Diğer oğlum babasının bu tavrına isyanla karşılık vermesine rağmen Alican babasını kazanma düşüncesiyle davrandı. Bunu gerçekleştireceği düşüncesiyle babasının işyerinde işe girdi. Oğlumun kişiliğini iyi biliyorum, bir karıncayı bile incitmeyecek mizaçtadır. Bu davranışını babasını veya diğer kişileri öldürmek amacıyla yapmadığından eminim. Babasını öldürmek isteseydi bunu çok daha başka yollarla ve daha kolay yapabilecek zekada olduğunu biliyorum." dedi.

Mahkeme heyeti, dosyanın kimyager, patlayıcı ve bomba uzmanı polislerden oluşacak üçlü bilirkişiye gönderilerek bombanın yapımı ve tesiri ile ilgili rapor düzenlenmesine karar verdi.

Sanık Kurdaş'ın tutukluluk halinin devamını kararlaştıran heyet, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- Olayın geçmişi

Maltepe Zümrütevler Mahallesi'nde 11 Kasım 2016'da meydana gelen olayda, 4 katlı binadaki elektrik ve mühendislik firmasına kargoyla gelen bir paketin açılmasının ardından meydana gelen patlamada, şirket sahibi Özdemir Osman Kurdaş ile 2 çalışan yaralanmıştı.

Olaydan sonra gözaltına alınan Kurdaş'ın oğlu Alican Kurdaş, "tasarlayarak bombalamak suretiyle yakın akrabayı öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nün uzmanlık raporuna göre, el yapımı parça ve basınç etkili paket bombanın, öldürücü ve yaralayıcı özelliğe sahip olduğu ifade ediliyor.

İddianamede sanık Alican Kurdaş'ın "üst soyunu bomba düzeneği oluşturmak ve tasarlamak suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs", şikayetçiler Şahnur Ağaik ve Sevgi Özcan'a yönelik, "olası kast ile öldürmeye teşebbüs", "korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda patlayıcı madde kullanmak", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması" suçlarından, 35 yıl 6 aydan 61 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.


Yorumlar