"Anonymous" davası başlıyor

- Ülke genelinde kullanılan internet sistemleri üzerindeki filtreleme programlarının "temel hak ve özgürlükleri engellediği" gerekçesiyle TİB ve bazı kurumların internet sitelerine siber saldırı düzenledikleri ve uluslararası bilgisayar korsanı grubu "Anonymous" üyesi oldukları iddia edilen 15 kişinin yargılanmasına yarın başlanacak - Sanıkların, "bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor

Google Haberlere Abone ol
"Anonymous" davası başlıyor

ANKARA (AA) - Ülke genelinde kullanılan internet sistemleri üzerindeki filtreleme programlarının "temel hak ve özgürlükleri engellediği" gerekçesiyle TİB ve bazı kurumların internet sitelerine siber saldırı düzenledikleri ve uluslararası bilgisayar korsanı grubu "Anonymous" üyesi oldukları iddia edilen 15 kişinin yargılanmasına yarın başlanacak.

Ankara 43. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşması, saat 10.00'da başlayacak.

Basın Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Adem Can'ın hazırladığı iddianamede, Emrah İnandım, Barış Can Ergen, Sercan Canoğlu, Mesut Gündüz, İsmail Aydın Şahinkaya, Mustafa Yaman, Emre Dıblan, Ersöz Ata, Can Sübiler, Mehmet Ali Cansu, Emin Ulaş Akşit, Özer Yenihayat, Ömer Engin Çılbant, Nazlı Yılmaz ile Bülent Çelik sanık olarak gösterildi.

İddianamede, yurt dışında faaliyet gösteren ve internet sitelerine siber saldılar gerçekleştiren "Anonymous" isimli grupla irtibatlı Türkiye'deki bazı kişilerce, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından, ülke genelinde kullanılan internet sistemleri üzerinde uygulanacak filtreleme programlarının "temel hak ve özgürlükleri engellediği" gerekçesiyle TİB'e ve bazı resmi kurumların internet sitelerine siber saldırılar gerçekleştireceği yönünde bilgi elde edildiği belirtildi.

Yapılan araştırmalarda "Anonymous" adlı hacker grubu ile hareket edenlerin 50 bin bilgisayardan oluşan bot-net ağı (robot network) bulunduğu kaydedilen iddianamede, bu ağı kullanarak Türkiye'deki internet sitelerine hizmetlerin durdurulmasına yönelik siber saldırıların yapılacağı yönünde bilgiler elde edildiği ifade edildi.

Siber saldırının yapılacağının tespit edildiği IP bloklarına 9 Haziran 2011'de saldırı yapıldığı esnada tespit edilecek diğer IP adreslerinin erişimlerinin engellenmesi için mahkemeden "erişim engellenmesi kararı" alındığı hatırlatılan iddianamede, saldırıların gerçekleştirildiği IP adreslerine yer verildi.

Bu IP adreslerinden TİB'e ait internet sitesine 9 Haziran 2011'de çok sayıda giriş yapılmak istenildiği belirtilen iddianamede, bunların da Türk Telekom AŞ kayıtlarından faydalanılarak kimlere ait olduğunun tespit edildiği aktarıldı.

İddianamede sanıkların beyanlarına da yer verildi.

Bu ifadelere göre sanık Emre Dıblan, sosyal medya üzerinden TİB'in internet sitesine saldırı olacağını duyduğunu, internete girdiğinde sayfayı donuk vaziyette gördüğünü belirterek, kontrol etmek amacıyla bilgisayar klavyesinin F5 tuşuna bastığı ve sayfayı yenilediğini anlattı.

Dıblan, "Anonymous" grubunu merak ettiği için sosyal medyadaki sayfasını ziyaret ettiğini, gruba üyeliğinin bulunmadığını savundu. İddianameye göre Dıblan, programları bilgisayara indirmediğini ileri sürdü.

Sanık Özer Yenihayat da TİB'in internet sayfasına saldırı olacağını bir forum sitesinde okuduktan sonra ilgili sayfaya girerek bazı bilgisayar programlarını indirdiğini anlattı. Özer, programın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek istediğinde TİB sayfasının çalışmadığını gördüğünü anlattı.

Diğer sanıkların da benzer beyanlarda bulunarak suçlamaları kabul etmediği iddianamede, 15 sanığın "bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Yorumlar