Amerika’nın Kudüs kararına Kütahya’dan tepki

Kütahya’da İHH’nın öncülüğünde bir çok sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Gönüllü Teşekküller, ABD Başkanı Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma kararını basın açıklamasıyla protesto etti.Açıklama...

Google Haberlere Abone ol
Amerika’nın Kudüs kararına Kütahya’dan tepki

Kütahya’da İHH’nın öncülüğünde bir çok sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Gönüllü Teşekküller, ABD Başkanı Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma kararını basın açıklamasıyla protesto etti.

Açıklama boyunca kalabalık, ’Kahrolsun Amerika’ sloganları attı.

Cuma Namazı sonrası Ulu Camii önünde bir araya gelen STK temsilcilerine, AK Parti Kütahya Milletvekilleri İshak Gazel, Mustafa Şükrü Nazlı, ve Vural Kavuncu ile Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş da destek verdi.

İHH Kütahya Şube Başkanı Mustafa Yenipazar, Kudüs’ün savaşın değil, barışın şehri olduğuna vurgu yaparak, "ABD’nin Kudüs’ü, İsrail’in başkenti kabul ettiğini ilan etmesi, elçiliğini taşıma kararı, İsrail’in, bütün Filistin’i, başkenti Kudüs dahil işgal etme plan ve kararının bir parçasıdır.1995’te ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin’e ve İslam Dünyası’na karşı kılıç gibi tehdit olarak kullana gelmiştir.Çok manidar bir tarihte Kudüs’ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. Yıldönümünde bu karar uygulamaya konmuştur. Bu hareket basit bir hareket değildir. Siyonizm ve Emperyalizm ortaklığının oldukça sistematik ve iyi planlanmış bir hareketidir.ABD’nin Filistin davasında görüntüde tarafsız olma vasfını da açık ayan ortadan kaldırmıştır. Artık ABD İsrail’le aynı statüde işgalin tarafı olmuştur. Herkes tarafından bilinen bir gerçektir ki; İsrail’in Filistin ve Kudüs’te varlığı gayri meşrudur. Varlık sebebi işgaldir ve işgal haksız ve hukuksuz olarak devam etmektedir. İsrail’in işgali, ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz. Kudüs’ün statüsü konusunda Birleşmiş Milletlerin kararları nettir. 1967 sınırları sonrasında yapılan ve yapılacak bütün işgaller, yerleşkeler, utanç duvarları illegal olarak tescillenmiştir.Görünen o ki ABD, BM başta olmak üzere kendi savundukları uluslararası hukukun ve sistemin kararlarına karşı koymuş, İsrail gibi artık tüm dünyaya meydan okuyarak ‘hukuku’ tanımayacağını beyan etmiştir. Bunun iki sonucu olabilir; Ya dünyadaki tüm devletler kendi hukukunu uygulayacak ve dünyaya kaos hakim olacak, insanlığın geleceği çok ciddi bir tehlikeye düşecektir. Ya da Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmalar ABD ve İsrail’in mevcut genel kabul gören hukuka uymasının gereğini sağlayacaktır.ABD’nin almış olduğu bu hukuksuz karar bizler biliyoruz bir başlangıçtır. ABD yer yüzünde hukukun gücünü değil, gücün hukukunu hakim kılmaya çalışmaktadır.ABD güç bende ve ben ne dersem o olur demekte ve tüm dünya insanlığını yok kabul etmektedir.Bu asla kabul görülebilecek bir durum değildir.ABD Siyonizm’le birlikte tüm dünyada kan ve göz yaşını hakim kılmakta ve insanlığı karanlık bir döneme sürüklemektedir.ABD ye ve Siyonizme dur demenin vakti gelmiş geçmiştir bile. Bu açıklama, aynı zamanda hangi din, dil, ırk, coğrafyadan olursa olsun tüm dünyaya bu şiddet sarmalının önüne geçme çağrısıdır. Bu da BM Genel Kurulu’nun Filistin özel gündemi ile toplanıp karar alıp uygulanması ile önlenebilir" şeklinde konuştu.

Çetinbaş: Ümmetin birliği için her türlü çabayı göstereceğiz

AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, Kudüs’ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu ifade etti. Çetinbaş, "

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir.Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir.Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır.Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır.Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir.İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır.İslam’ın harem-i izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir.Türkiye’nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız.Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz.Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür.

Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği ’dünya 5’ten büyüktür’ itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz.Biz müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız" diye konuştu.

Amerika ve İsrail aleyhinde sloganlar atan kabalık, Sevgi Yolu üzerinde yürüyüşe geçti.

Kalabalık, daha sonra Karagöz Ahmet Paşa Camii önünde toplu olarak dua ettikten sonra dağıldı. (EFE)

Yorumlar