Akşam namazı nasıl kılınır? Akşam namazı kaç rekat farz, kaç rekat sünnet?

Akşam namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İbadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar akşam namazının kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını merak ediyor. Peki, akşam namazı kaç rekâttır ve nasıl kılınır?

Google Haberlere Abone ol
Akşam namazı nasıl kılınır? Akşam namazı kaç rekat

Akşam namazı nasıl kılınır? Akşam namazı kaç rekat farz, kaç rekat sünnet? Namaz ibadetine devam eden veya yeni namaza başlayan ya da namazı öğrenmek isteyen vatandaşlar namaz vakitleri ile ilgili araştırmalar yapıyor. Akşam namazı da vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Özellikle akşam namazının kaç rekât olduğu ve nasıl kılındığı ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Bizde akşam namazı ile ilgili gerekli bilgileri sizler için derledik. Akşam namazı nasıl kılınır? Akşam namazı kaç rekat farz, kaç rekat sünnet?

İslam dininde kılınması farz olan beş vakit namazından biri de akşam namazıdır. 3 farz ve iki sünnet olmakla birlikte toplam 5 rekât akşam namazı kılınmaktadır.

Akşam namazı diğer vakit namazları gibi Kur’an-ı Kerim ayetlerinde ve Hadis-i Şeriflerde övülmüştür.

Kur’an-ı Kerimde akşam namazı için şu ifadeler yer almaktadır: “Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır.” (Hûd Sûresi 114)

Öte yandan peygamber efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmaktadır: “Akşamın farzından sonraki iki rek’ati kılmada acele edin, çünkü onlar farz namazıyla birlikte yükselirler.”

Akşam Namazı Nasıl Kılınır?

Akşam namazını kılmadan evvel abdestini alan kişi seccadesini kıbleye doğru sererek iki elinin başparmakları kulak yumuşağına değecek şekilde kaldırarak “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü akşam namazının 3 rekât farzını kılmaya” dedikten sonra Allah-u Ekber diyerek ellerini bağlar.

1. rekâtta Hanefi mezhebine tabi olanlar Sübhaneke, Şafi mezhebine tabi olanlar ise Veccehtu duasını okuduktan sonra Fatiha suresi ve Zamm-ı Sure okur.

Allah-u Ekber denilerek Rüku’a gidilir. Burada en az 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rüku'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

“Allah-ü Ekber” denilerek 2 sefer secdeye gidilir. Ve secde edildiği sırada "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir

2. rekâtta: Allah-u Ekber denilerek kalkılır. Besmele getirildikten sonra Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Rüku’a eğilir. Bu sırada 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rüku'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra "Ka'de-i ahîre" yani oturuşa geçilir. Ve Tahiyyat okunur. Ve Allah-u Ekber denilerek ayağa kalkılır.

3. ve son rekat: Yine Besmele ile başlanarak Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Tekrar Rüku’a eğildikten sonra 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rüku'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra "Ka'de-i ahîre" yani oturuşa geçilir.

Tahiyyat duası, Salli ve Barik ile Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunduktan sonra önce sağa ve sonra sola olmak üzere "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye selam verilerek 3 rekatlık farz namazı tamamlanır.

2 REKÂT SÜNNET NAMAZININ KILINIŞI

Akşam Namazının iki rekât sünneti için iki elinin başparmakları kulak yumuşağına değecek şekilde kaldıran kişi sünnet namazı için “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü akşam namazının 2 rekât sünnetini kılmaya” dedikten sonra Allah-u Ekber diyerek ellerini bağlar.

1. rekâtta Fatiha suresi ve Zamm-ı Sure okur. Allah-u Ekber denilerek Rükü’a gidilir. Burada en az 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rükü'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

“Allah-ü Ekber” denilerek 2 sefer secdeye gidilir. Ve secde edildiği sırada "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir

2. rekâtta: Allah-u Ekber denilerek kalkılır. Besmele getirildikten sonra Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Rükü’a eğilir. Bu sırada 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rükü'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra "Ka'de-i ahîre" yani oturuşa geçilir. Tahiyyat duası, Salli ve Barik ile Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunduktan sonra önce sağa ve sonra sola olmak üzere "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diyerek selam verilir.

Yorumlar