Abdülhamid'in oğlu Şehzade Abdülkadir Efendi kimdir, ne zaman vefat etmiştir?

Abdulhamid'in oğlu Şehzade Abdülkadir Efendi'nin Bulgaristan'da belediyede kantarcılık yaparak geçimini sağlarken vefat ettiğini pek kimse bilmez. Abdülkadir Efendi, Payitaht Abdülhamid dizisinde sık sık babasının başını derde sokan, babasına muhalif bir isim olarak biliniyor.

Google Haberlere Abone ol
Şehzade Abdülkadir Efendi kimdir, ne zaman öldü?

Sultan Abdülhamit'in en küçük oğlu ve en bahtsız oğlu olarak bilinen Şehzade Abdülkadir Efendi'nin hüzünlü bir hayat hikayesi var. Payitaht Abdülhamit dizisinde saf, zayıf ve çelimsiz birisi olarak gösterilen Şehzade Abdülkadir Efendi, gerçek hayatında da buna benzer bir kişiliğe sahipti. Osmanlı Devleti resmi olarak sona erdikten ve hanedan üyeleri iktidardan uzaklaştırıldıktan sonra birçok hanedan üyesinin hayatı dramatik bir şekilde devam etmiştir. Onlardan biri Şehzade Abdülkadri efendiydi. Şehzade'nin Bulgaristan'da belediyede kantarcılık yaparak geçimini sağlarken vefat ettiği pek bilinmez. Dizide babası Sultan Abdülhamid tarafından son olarak Saray'dan kovulan Abdülkadir'in gerçek hayatı da dizideki kadar hüzünlüdür.

TRT 1 Kanalında her Cuma akşamı ekranlara gelen Payitaht Abdülhamid dizisi nde en dikkat çeken karakterlerden biri de Şehzade Abdülkadir. Payitaht Abdülhamid dizisinde hürriyetperver olarak bilinen Şehzade Abdülkadir'in Osmanlı hanedanlığıın son bulmasından sonra sürgün edildiği Bulgaristan'da hazin bir hayat hikayesi yaşadığı, ölümünün de çok dramatik bir şekilde gerçekleştiği çok az bilinir. Osmanlı topraklarında hanedanın en önemli isimlerinden biri Bulgar topraklarında bir belediye işçisi olarak devam ettirmek zorunda kaldığı hayatını, bazı kaynaklara göre yardım kuyruğunda, hüzünlü bir şekilde kaybetti.

Payitaht Abdülahmit Sultan Abdülhamid

Tam adı Mehmed Abdülkadir Efendi‬‬, 16 Ocak 1878 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Şahzade Abdülkadir, Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdulhamid'in Bidâr Kadınefendi'den olma 3. oğludur.  Özel saray eğitimi alan Abdülkadir Efendi, klasik tahsilin yanında bir de keman eğitimi aldı. Babasının görüşlerine ve yönetimine ekserî muhalif tavır içinde bulunan Abdülkadir Efendi, bazı kesimlerce 'Osmanlı Sarayı'ndaki Sosyalist' olarak anılmaktadır. 1924 senesinde Hanedan mensupları sürgün edildikten sonra ailesiyle birlikte Bulgaristan'a gitti. Sonraları Budapeşte'ye geçen Abdülkadir Efendi, burada keman çalarak geçimini sağlamaya çalıştı. İlerleyen zamanlarda tekrar Bulgaristan'a döndü ve babasını tanıyan Bulgaristan Kralı tarafından kendisine belediyede kantarcılık işi verildi. Osmanlı yıkılmasa belki de Padişahlık koltuğuna oturacak olan şehzade 16 Mart 1944 tarihinde Sofya, Bulgaristan'da 66 yaşındayken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Payitaht Abdülahmit dizisi

ŞEHZADE ABDÜLKADİR EFENDİ'NİN HİKAYESİ

Bir başka kaynağa göre ise Şehzade Abdülkadir Efendi'nin hüzünlü hayat hikayesi şöyle: Türkiye Büyük Millet Meclisi 3 Mart 1924’te, Osmanlı Hanedanı’na mensup 144 kişinin yurtdışına sürgüne gönderilmesine karar verdi. 6 Mart 1924’te saat 09.30’da kalkan Orient-Exprees’in yolcuları arasında Şehzade Abdulkadir’in ailesi de vardı: İki eşi Macide Hanım ve Meziyet Hanım; üç oğlu 15 yaşındaki Mehmet Orhan, 10 yaşındaki Ertuğrul Necip ve 7 yaşındaki Alaeddin Kadir ile daha yeni doğmuş Bidar. Yanlarında ayrıca iki de haremağası vardı. Bulgar sınırına kadar Türk polisi eşliğinde seyahat ettiler. Budapeşte’ye gitmek için Belgrad İstasyonu’nda indiler. 8 Mart günü 18.00’e doğru Budapeşte’ye vardılar.

Payitaht Abdülahmit dizisi

Şehzade Abdulkadir, Macide Hanım ile iki oğlu Ertuğrul Necip ile Alaeddin Kadir’i Bristol Otel’e yerleştirdi. Kendisi, eşi Meziyet, yeni doğmuş kızı Bidar ve oğlu Mehmet Orhan ile Hadaret Otel’e geçti. İki gün sonra Bidar öldü. Bu, Osmanlı Hanedanı’nın sürgündeki ilk can kaybıydı. Şehzade Abdulkadir iyi yaşamayı seven biriydi. Kısa zamanda yanında getirdikleri paraları ve ziynet eşyalarını bitirdi. Budapeşte Orkestrası’nda kemancı olarak işe başladı. Ancak bu uzun süreli olmadı. Çok borçlanmıştı. Sofya’ya gitti. Tek umudu II. Abdulhamid’in mirasından düşen payı almaktı. Bu nedenle diğer vârisler gibi Yahudi dişçi Sami Günzberg’e 14 Ocak 1925’te vekâlet verdi. Özellikle Çamlıca’daki çok geniş arazilerini ve Musul petrolleri üzerindeki payını istiyordu. Beklentileri gerçekleşmedi. Öyle ki Feneryolu’ndaki Abdulkadir Köşkü’nün parasını bile alamadı. 

Sami Günzberg’e yazdığı mektuplardan doğru dürüst yanıt alamadı. Bulgar Kralı III. Boris sayesinde iş bulabildi. Kantarcılık yaptı. Ve 1944 yılında bir hava saldırısı sırasında kimine göre kalp krizi geçirerek, kimine göre düşüp ezilerek hayatını kaybetti.

Yorumlar