ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

- Mısır'ın başkenti Kahire'deki Gazeteciler Sendikası önünde toplanan göstericiler ABD ve İsrail bayrakları yaktı - Ülkedeki 30 sendika, ABD ve İsrail büyükelçiliklerinin kapatılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

KAHİRE (AA) - Mısır'ın başkenti Kahire'de, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını protesto etmek için düzenlenen gösteride ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

Kahire'deki Gazeteciler Sendikası önünde bir araya gelen eylemciler, "Gazetecilerden Trump'a: Kudüs Arap'tır", "Kudüs Filistin'in başkentidir" yazılı dövizler taşıdı.

Aralarında eski cumhurbaşkanı adayı Hamdin Sabbahi'nin de olduğu göstericiler, "ABD ve peşindekiler kahrolsun" şeklinde slogan atarak ABD ve İsrail bayraklarını ateşe verdi.

Eylemin sonunda Ahmed Abdulaziz isimli bir gazeteci polis tarafından gözaltına alınırken, diğer gazeteciler ise arkadaşları serbest bırakılana kadar sendika binası içinde eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

- Sendikalardan "ABD ve İsrail büyükelçilikleri kapatılsın" çağrısı

Öte yandan, Mısır'daki sendikalar, ABD'nin Kudüs kararına tepki olarak ülkedeki ABD ve İsrail büyükelçiliklerinin kapatılmasını istedi.

Kahire'de olağanüstü şekilde toplanan 30 sendikadan yapılan ortak yazılı açıklamada, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı "karşı çıkılması gereken uluslararası terör" olarak değerlendirildi.

Tüm sendika üyelerine "ABD Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleme ve sendika binalarına Filistin bayrağı asma" çağrısı yapılan açıklamada, Mısır parlamentosu ve tüm uluslararası parlamentolardan da "İsrail ile yapılan anlaşmaları gözden geçirmeleri" istendi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Yorumlar