ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

- İİT: - "(ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıması) Hiçbir tarihi, siyasi, insani ve diplomatik zemini olmayan bu karar, Müslüman dünyasıyla birlikte tüm insanlığa ve BM kararlarına karşı yapılmış hadsiz bir meydan okumadır" - ANESİAD: - "ABD'nin, Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve tanıtma gayretini asla kabul etmiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Danışma Konseyi (İİT), ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına ilişkin, "Hiçbir tarihi, siyasi, insani ve diplomatik zemini olmayan bu karar, Müslüman dünyasıyla birlikte tüm insanlığa ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına karşı yapılmış hadsiz bir meydan okumadır." açıklamasını yaptı.

Konseyden yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması açıklamasının kınandığını belirtilerek, bu kararın, sorumsuz, vicdanları ve uluslararası hukuku yaralayan bir adım olduğu kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi.

"Hiçbir tarihi, siyasi, insani ve diplomatik zemini olmayan bu kararın, Müslüman dünyasıyla birlikte tüm insanlığa ve Birleşmiş Milletler kararlarına karşı yapılmış hadsiz bir meydan okumadır. Yıllardır işgal ve zulüm altında hak ve adalet mücadelesini yürüten Filistinliler, özellikle Filistinli kadın ve çocuklar yalnız değildir. İslam'ın ilk kıblesi olan kutsal mescidimiz Harem-i Şerif'e ev sahipliği yapan Kudüs, Müslümanların ortak davasıdır. Bunun yanında Kudüs, Peygamber şehri olması hasebiyle, insanlık için de birliğin ve bir arada yaşama tecrübesinin sembolüdür. Kudüs'ün mahremiyetine zarar verecek her adım, barış zeminini ortadan kaldırmaya, dünya genelinde yeni infiallere sebebiyet verecek gelişmelerin fitilini ateşlemeye matuf bir provokasyondur."

ABD yönetiminin, bu kışkırtıcı girişimden derhal vazgeçip, Kudüs'ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne saygı göstermeye davet edildiği açıklamada, "İİT Kadın Danışma Konseyi, Kudüs konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin 476 ve 478 sayılı kararlarıyla da tespit edilen uluslararası konsensüse saygı duymaktadır. Bu, Doğu Kudüs'ün herhangi bir işgal girişimini de uluslararası hukukun ihlali olarak görmektedir. Filistin meselesinin ancak, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla çözülebileceğinin, BM tarafından da kabul edildiğini hatırlatmak isteriz." denildi.

Açıklamada, Filistin'in bu çerçevede bağımsızlığını kazanmasının tarihi, siyasi ve insani bir zorunluluk olduğu vurgulandı.

- İslam alemi tek yürek olmalı

Bu arada, Anadolu Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği'nden (ANESİAD) yapılan açıklamada Filistin ve Kudüs'ün, İslam ümmetinin ortak değeri olduğu dile getirilerek, ABD tarafından uygulamaya sokulmak istenen hamlenin İsrail'in adım adım hedeflerine ulaşma çabasına verilen bir destek olarak görüldüğünü ve karşısında durulacağı kaydedildi.

Uluslararası hukukun yok sayıldığı bu konuda Müslümanlar başta olmak üzere tüm insanlığa büyük görevler düştüğü aktarılan açıklamada, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve tanıtma gayretini asla kabul etmiyoruz. ANESİAD iş adamları olarak, ümmetin kanayan yarası olan 'İsrail problemi' karşısında İslam alemini tek yürek olmaya çağırıyor, bugüne kadar nasıl bu zulme karşı dimdik durduysak, bundan sonra da durmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.


Yorumlar