ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

- Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın torunu Mandela: - "Trump'ın, Kudüs'ün İsrail’in başkenti olduğu yönünde almış olduğu bu hukuksuz karar, başta Filistinliler olmak üzere dünyada barış umudu taşıyan tüm insanlara karşı yapılmış bir saldırıdır"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

CAPE TOWN (AA) - Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın torunu Mandla Mandela ve iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC), ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Mandela, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tartışmalı kararın bölgeyi kışkırtmak amacı taşıdığını belirterek, "Trump’ın, Kudüs'ün İsrail’in başkenti olduğu yönünde almış olduğu bu hukuksuz karar, başta Filistinliler olmak üzere dünyada barış umudu taşıyan tüm insanlara karşı yapılmış bir saldırıdır." ifadelerini kullandı.

Kararın barış sürecini akamete uğratıp İsrail’in bölgede hukuksuzca yerleşim kurmasına hizmet etmeyi amaçladığına dikkati çeken Mandela, "Barış amacı ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından garanti edilmiş Filistin haklarını ihlal etmek, son derece saygısızca bir girişimdir." diye konuştu.

Mandela, Filistinlilere uygulanan zulmün, ülkesinde uygulanmış "apartheid rejimi"nin aynısı olduğunu kaydederek, "ABD, ülkemizde uygulanmış apartheid rejimini hep desteklemişti. Bugün bir kez daha görüyoruz ki ABD, apartheid rejiminin İsrail versiyonunu büyük bir hevesle destekleyerek yanlış yerde yer almaktadır." dedi.

Mandela, Güney Afrika Parlementosunu kararı kınamaya çağırdı.

- "Endişe ve kaygı verici"

Güney Afrika'nın iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) de kararının endişe ve kaygı verici olduğunu açıkladı.

ANC Milletvekili Dipuo Letsatsi-Dube, yaptığı açıklamada, "Şunu açıkça söylemeliyiz ki ABD'nin bu kararına anlam veremiyoruz. Bölgeyi yakından takip ediyor ve oldukça endişe duyuyoruz." değerlerdirmesinde bulundu.

Öte yandan, Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Gürcistan, İsrail-Filistin çatışmasının barış ve diyalog yoluyla varılan anlaşma temeli üzerinde çözülmesi için uluslararası toplumun gösterdiği çabayı destekliyor. Bunu dikkate alarak, gelişmeleri izlemeye ve konuyu ortaklarımıza danışmaya devam ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." açıklamasında bulunmuştu.

Trump ayrıca, Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Yorumlar