AB Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Hahn Makedonya'da

- Makedonya Başbakanı Zaev ile görüşen Hahn: - "(Avrupa-Atlantik Entegrasyonlarına yönelik acil reform) Bu reformlar sadece Avrupa Birliği'nin beklentilerini karşılamak için değil, her şeyden önce Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi için uygulanmalı" - Başbakan Zaev: - "Hükümetin uzattığı eli kabul edin ve ülkedeki tüm vatandaşlara yönelik kaliteli yaşam için ciddi reform sürecine hep birlikte dahil olalım"

Google Haberlere Abone ol
AB Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Hahn Makedonya'da

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'da Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile Makedonya Başbakanı Zoran Zaev bir araya geldi.

Hahn, Makedonya'daki temasları kapsamında yapılan görüşmenin ardından, Zaev ile Avrupa-Atlantik Entegrasyonlarına yönelik acil reform öncelikleri konulu hükümet toplantısına katıldı.

Toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hahn, muhalefet ve ilgili kurumlara, ülkenin tüm vatandaşlar için iyi bir yer olması yönündeki reformlar üzerinde beraber çalışmaları gerektiği tavsiyesinde bulunarak, tüm yaşananlara rağmen ülkedeki iyimserliğe ve yeni olumlu havaya şahit olduğunu söyledi.

Reformların uygulanmasının önemine birçok kez değinildiğini söyleyen Hahn, "Bu reformlar sadece Avrupa Birliği'nin beklentilerini karşılamak için değil, her şeyden önce Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi için uygulanmalı." dedi.

Ayrıca, gün içerisinde meclisteki tüm siyasi parti liderleri ile görüşeceğini dile getiren Hahn, herkesin olumlu ve yapıcı rol oynayacağını ümit ettiğini ifade etti.

Başbakan Zaev de Hahn'ın hükümet toplantısına katılmasının, ülkedeki herkes için Makedonya'nın Avrupa perspektifinin bir hayal değil elle tutulur bir gerçek olduğu yönünde bir sinyal teşkil ettiğini söyledi.

Bu adımın tüm vatandaşlar için motivasyon sağlamasını beklediğini dile getiren Zaev, "Hükümetin uzattığı eli kabul edin ve ülkedeki tüm vatandaşlara yönelik kaliteli yaşam için ciddi reform sürecine hep birlikte dahil olalım." dedi.

Zaev, amaçlarının, Avrupa Komisyonunun ülkenin ilerlemesine ilişkin sonbaharda yayımlayacağı raporda Makedonya'ya iyi not vermesi ve AB üyelik müzakerelerinin başlangıcı için koşulsuz öneri sunulması olduğunu söyledi.

Ayrıca bu amaçlara yönelik "Yol Haritası" adlı bir belge hazırlandığına işaret eden Zaev, bu belgede hukukun üstünlüğü, medya özgürlüğü, Prjino Anlaşması, Priebe raporu, Makedonya'nın ilerlemesine yönelik Avrupa Komisyonu raporları, profesyonel devlet kurumları, bağımsız düzenleyici organlar gibi kilit alanlarda reformların öngörüldüğünü vurguladı.

Hahn, Zaev başkanlığındaki yeni Makedonya Devleti Hükümeti'nin kurulmasının ardından ülkeyi ilk kez ziyaret etti.




Yorumlar