3 Aralık Dünya Engelliler Günü

- Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Her an kendisinin de engelli olabileceğinin idrakinde olarak, engellilere karşı sevgiyle, duyarlılıkla, sorumluluk bilinciyle davranmak, insan olmanın en tabii gereğidir" - "Asla göz ardı edilemeyecek bir gerçeklik olarak, imkan ve fırsat tanındığında engelli kardeşlerimizin çok başarılı işler yaptıklarını, hayata ve geleceğe önemli katkılar sağladıklarını, geçmişten günümüze bu anlamda nice güzel örneklerin varlığını biliyor ve şahit oluyoruz"

Google Haberlere Abone ol
3 Aralık Dünya Engelliler Günü

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Her an kendisinin de engelli olabileceğinin idrakinde olarak, engellilere karşı sevgiyle, duyarlılıkla, sorumluluk bilinciyle davranmak, insan olmanın en tabii gereğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Erbaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, engellilerle ilgili duyarlılığın bir gün ya da haftayla sınırlı olmaması gerektiğini belirtti.

Her insanın doğuştan sahip olduğu dokunulmaz hakları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erbaş, "Onurlu bir hayat yaşama hakkı başta olmak üzere bu temel haklar, kişilerin etnik kökenine, rengine, coğrafyasına, statüsüne, ekonomik durumuna ve fiziksel özelliklerine göre farklılık göstermez ve değişmez. Dolayısıyla insanı varlık dünyasında önemli ve üstün kılan, söz konusu durumları ve fizik özellikleri değil merhamet, emanet, hak ve sorumluluk bilinci, engellilere, yetimlere, yaşlılara, kendinden olmayana ve tabiata bakışındaki ahlaki duruşu ve yaklaşımındaki güzel davranışıdır." ifadelerini kullandı.

Erbaş, Kur'an-ı Kerim'de, insanlar için en temel değerin "takva" ölçüsü olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Takva, Allah'tan hakkıyla sakınmaktır, sorumluluk bilincidir, başkalarının iyiliğini isteyebilmek ve bunun için çalışmaktır, tevazuyu kuşanmaktır, insana insan olduğu için değer vermektir, zayıfa, muhtaca yardım etmektir, hak yememektir. Dolayısıyla genetik nedenler, hastalıklar, çevresel faktörler, doğal afetler, savaşlar, kazalar gibi çok farklı nedenlerle ve çoğunlukla kişinin iradesi dışında gerçekleşen engellilik ve insanların doğuştan ya da sonradan maruz kaldıkları fiziki eksiklikler, onların değerini asla eksiltmez."

- "Peygamber Efendimiz engellilerle sürekli ilgilenmiştir"

İslam'a göre insanın yeryüzünde kaldığı sürece karşılaştığı her şeyle sınandığını belirten Ali Erbaş, hayatın geçici ve imtihan olduğunu bilerek, sabır, şükür, metanet, güzel ahlak ve ümit ile yaşaması gerektiğini bildirdi.

Erbaş, Hazreti Muhammed'in engellilerle sürekli ilgilendiğine ve onlara yapabilecekleri işlere göre kamu alanında görevler verdiğine dikkati çekerek, "Peygamber Efendimiz onlara iyi davrananları övmüş, engelli olduğu için sabırla ve azimle hayata tutunmaya çalışanları Allah katında birçok mükafatlarla ve cennetle müjdelemiştir." ifadesini kullandı.

Engelliliğin insanlık tarihi içinde her zamankinden daha çok yaşanan bir gerçeklik haline geldiğini kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Her an kendisinin de engelli olabileceğinin idrakinde olarak, engellilere karşı sevgiyle, duyarlılıkla, sorumluluk bilinciyle davranmak, insan olmanın en tabii gereğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Engellilerle ilgili farkındalığın hayatın her anında var olması gerektiğini belirten Erbaş, şunları kaydetti:

"Asla göz ardı edilemeyecek bir gerçeklik olarak, imkan ve fırsat tanındığında engelli kardeşlerimizin çok başarılı işler yaptıklarını, hayata ve geleceğe önemli katkılar sağladıklarını, geçmişten günümüze bu anlamda nice güzel örneklerin varlığını biliyor ve şahit oluyoruz. Bu vesileyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün daha güzel yarınlara vesile olmasını niyaz ediyor, bütün engelli kardeşlerime mutlu, huzurlu bir hayat diliyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bütün mensuplarımıza her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyor, en kalbi selam ve muhabbetlerimi sunuyorum."

Yorumlar