2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

- İçişleri Bakanı Soylu: (2) "FETÖ terör örgütünün devlet içine sızmış uzantıları bugün büyük ölçüde temizlenmiş durumdadır. Ancak yapının giriftliği, taktiklerinin çeşitliliği, para kaynağı, dış bağlantılarının ve yurt dışında gördükleri himayenin büyüklüğü, tedbir noktasında bizleri tam bir teyakkuz halinde kalmaya zorlamaktadır" - "FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 48 bin 739 kişi tutuklanmış, 19 önemli operasyon ve çalışma yapılmıştır. Örgütün şifreli mesajlaşma programı ByLock çözümlenmiş, 147 tepe yöneticisinin bu programı kullandığı belirlenmiştir. Ayrıca 215 bin 92 kullanıcı ID’si belirlenmiş, 23 bin 171 kişiye adli işlem yapılmıştır" - "Avrupa dönem dönem uyuşturucu ile mücadelede ahkam kesmektedir. Maalesef elini hiç bir zaman taşın altına samimi bir şekilde sokmamaktadır. Türkiye'nin uyuşturucu ile yapmış olduğu mücadeleyi bu ülkenin her bir evladı onuruyla analatabilir" - "101 belediye başkanı görevden alınmıştır. Bunlardan 93’ü PKK, 8’i de FETÖ iltisaklı belediyelerdir. Görevlendirme yapılan bu belediyelerde, yeni atanan arkadaşlarımızın ortaya koyduğu çalışma ise yapılan işlemin doğruluğunu onaylar mahiyettedir" - "Yurt içindeki terörist mevcudunda bir önceki yıla göre yüzde 28 azalma meydana gelmiştir ki bu rakam son 5 yılın en düşük seviyesidir"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "FETÖ terör örgütünün devlet içine sızmış uzantıları bugün büyük ölçüde temizlenmiş durumdadır. Ancak yapının giriftliği, taktiklerinin çeşitliliği, para kaynağı, dış bağlantılarının ve yurt dışında gördükleri himayenin büyüklüğü, tedbir noktasında bizleri tam bir teyakkuz halinde kalmaya zorlamaktadır." dedi.

Soylu, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, mevzuatta yapılan düzenleme ile operasyonlar sırasında ele geçirilen silah ve malzemenin güvenlik güçleri tarafından kullanılmasına imkan sağlandığını belirtti.

Siber suçların takibi, yabancı terörist savaşçıların sınır dışı işlemlerinin kolaylaştırılması, göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu madde imalatı ile ilgili düzenlemelerin de yine çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle gerçekleştirildiğini aktaran Soylu, siber suçlarla mücadeleyi daha etkin hale getirebilmek için 500 yeni personel alındığını, yıllık 40 bin olan materyal inceleme sayısının yıl dolmadan 420 bine çıktığını bildirdi Soylu, 2018 için iki katına çıkarılacağını ve 860 bin civarında materyalin incelenmesinin hedeflendiğini söyledi.

Bunun hem davaların çabuk sonuçlanması acısından önemli olduğunu vurgulayan Soylu, "Sanal alem öyle herkesin atıp savurduğu bir ortam olmaktan çıkmış, hukuka, hakkaniyete, hakarete ve teröre alet olmayan, insanların ve özellikle çocuklarımızın rahat bir şekilde dolaşabilmesini temin edebilmek için 9 bin 785 kişi tutuklanmıştır." diye konuştu.

Terörizmle mücadele ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla, PKK/KCK terör örgütünün kadın ve çocuk istismarı, uyuşturucu, uyuşturucu ile mücadele belgesi ve DEAŞ'la mücadeleyle ilgili kitapların hazırlanarak 5 ayrı dilde yayınlandığının altını çizen Soylu, bu kitapların tüm dünyaya ve uluslararası toplantılara gönderildiğini anlattı.

Bakan Soylu, bu yayınlarda PKK ve PYD'nin de başaktörünün İmralı Adası'ndaki Abdullah Öcalan olduğunun belirtildiğini, PKK'nın kadın ve çocukları nasıl istismar ettiği ile narkoterör ilişkisinin de net bir şekilde ortaya konulduğunu belirtti. Soylu, "Avrupa dönem dönem uyuşturucu ile mücadelede ahkam kesmektedir. Maalesef elini hiç bir zaman taşın altına samimi bir şekilde sokmamaktadır. Türkiye'nin uyuşturucu ile yapmış olduğu mücadeleyi bu ülkenin her bir evladı onuruyla anlatabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu,Türkiye'nin Akdeniz'de yani uluslararası sularda uyuşturucu operasyonu yapan tek ülke olduğunu söyledi.

- Biz Anadolu'yuz Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde toplumun tüm kesimleriyle doğrudan temas kurma anlayışıyla son bir yılda vali ve kaymakamların başkanlığında 32 bin 947 muhtar, ekonomi, halk ve güvenlik toplantıları düzenlendiğini belirten Süleyman Soylu, sunumunda "Biz Anadolu'yuz" Projesinin de detaylarını paylaştı.

Yılbaşından itibarın 61 kere Güneydoğu'ya gittiğine dikkati çeken Soylu, önceden terör örgütünün çocukları istismar ederek, bölgeyi ziyarete gelenlere taş attırdığını, şu anda artık böyle bir tablonun olmadığını aktardı.

Proje kapsamında Doğu ve Güneydoğu’dan, Türkiye'nin batı ve kuzey tarafında karşılıklı olarak belirlenmiş 21 il arasında 15 yaş altı 50 bin çocuğun, 3 günlük ziyaretler yapacağını anlatan Soylu, bugüne kadar toplam 9 bin çocuğun uçaklarla getirildiğini söyledi.

Projeyle kardeşlik bağlarını güçlendirmeyi, çocukları terör örgütlerinin yaptığı olumsuz propagandadan korumayı ve bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Soylu, çocukların yazdıkları mektupların tahminlerinin çok üzerinde bir farkındalığı ortaya koyduğunu vurguladı.

- Görevlendirme yapılan belediyeler

Terörizmle mücadele kapsamında atılan önemli bir adımın da terörle iltisaklı belediyelerle ilgili alınan görevlendirme kararı olduğunun altını çizen Soylu, Doğu ve Güneydoğu illerinde bazı belediyelerin terör örgütüyle doğrudan ilişkili hale geldiği, lojistik, finans, araç gereç desteği sağladığını tespit ettiklerini vurguladı. Süleyman Soylu, "101 belediye başkanı görevden alınmıştır. Bunlardan 93’ü PKK, 8’i de FETÖ iltisaklı belediyelerdir. Görevlendirme yapılan bu belediyelerde, yeni atanan arkadaşlarımızın ortaya koyduğu çalışma ise yapılan işlemin doğruluğunu onaylar mahiyettedir." dedi.

Görevlendirme yapılan bazı belediyelerde yapılan çalışmalardan da örnekler veren İçişleri Bakanı Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görevlendirme yapılan belediyelerin tamamında, bu yeni süreçte toplam 15 arıtma tesisi, 5 atık su arıtma tesisi, 737 park, 5 bin 127 kilometre asfalt yol, bin 246 kilometre stabilize yol, bin 236 kilometre içme suyu hattı, 769 kilometre kanalizasyon hattı, 985 içme suyu kuyusu, 5 milyon metrekare parke taşı döşemesi, 355 spor kompleksi-taziye evi-kadın sığınma evi ve benzeri, 15 otogar ile 25 hayvan pazarı ve kesimhane yapılmıştır."

Sabah akşam gelen istihbaratları takip ettiğini, en son dün gece saat 03.30 - 04.00 sıralarında okuduğu istihbaratta en az 7 kaymakamın ölümle tehdit edildiğini belirten Soylu, Ağrı'da son yakalanan teröristin ifadesinde Doğubayazıt kaymakamını öldürmek için geldiğini söylediğini aktardı. Şehit Kaymakam Muhammet Safi Türk'ün yaptığı başarılı çalışmaları hatırlatan Soylu, "Orada siyaset yapmıyorlar ki memleketin verdiği görevi yerine getirmeye çalışıyorlar ve bunu başarılı şekilde yapıyorlar." ifadesini kullandı.

- Terörle mücadeleden doğan zararlar karşılanıyor

Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkında kanun çerçevesinde bugüne kadar 432 bin 503 başvurunun alındığını belirten Soylu, bu kapsamda toplam 4 milyar 55 milyon 493 bin 859 lira ödeme yapıldığını, başvuruların sonuçlandırma oranının ise yüzde 93 olduğunu aktardı.

Terörle mücadeleye ilişkin sağlıklı politika ve stratejiler oluşturmak için Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından Terörle Mücadele Strateji Belgesi-Master Planı’nın bu yıl içerisinde güncellendiğine dikkati çeken Soylu, buna ek olarak "terörizme yol açan radikalleşme ve şiddete varan aşırılıkla mücadele stratejisi" belgesinin de hazırlandığını söyledi.

- "Hangi motivasyonla hareket ettiklerini öğrenmek istiyoruz"

Hapishanelerde DEAŞ üyesi teröristlerle hangi motivasyonlarla hareket ettiğini öğrenebilmek için birebir görüşmeler yapıldığını vurgulayan Soylu, "Hapishanelerdeki PKK'lı teröristler ile tek tek görüşmeler yapılıyor. Hangi motivasyonla hareket ettikleri ve buna karşı hangi tedbirlerin alınmasının lazım geldiği mükemmel bir çalışma ile ortaya konuluyor. Bu görüşmeler terörle mücadele politikalarının belirlenmesine önemli katkı sağlıyor." diye konuştu.

- FETÖ ile mücadele

15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrasında Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadeleye ilişkin de bilgi veren Soylu, şöyle devam etti:

"FETÖ terör örgütünün devlet içine sızmış uzantıları bugün büyük ölçüde temizlenmiş durumdadır. Ancak yapının giriftliği, taktiklerinin çeşitliliği, para kaynağı, dış bağlantılarının ve yurt dışında gördükleri himayenin büyüklüğü, tedbir noktasında bizleri tam bir teyakkuz halinde kalmaya zorlamaktadır. FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 48 bin 739 kişi tutuklanmış, 19 önemli operasyon ve çalışma yapılmıştır.

Gaybubet evleri ve mahrem yapı operasyonları ile de örgütün yeniden organize olması engellenmeye çalışılmaktadır. Örgütün en önemli gücü olan finansal kaynak ve para akışına yönelik olarak da 8 holding ve bin 20 şirkete kayyum atanmıştır.

Örgütün şifreli mesajlaşma programı ByLock çözümlenmiş, 147 tepe yöneticisinin bu programı kullandığı belirlenmiştir. Ayrıca 215 bin 92 kullanıcı ID’si belirlenmiş, 23 bin 171 kişiye adli işlem yapılmıştır."

- DEAŞ ile mücadele

Konuşmasında Türkiye genelinde DEAŞ ile mücadele kapmasında yapılan çalışmalara da değinen Soylu, küresel bir terör örgütü olan DEAŞ’la iltisaklı 14 derneğin kapatıldığını söyledi. Soylu, sınır kontrollerinin arttırıldığına işaret ederek, 53 bin 781 kişiye giriş yasağı konulduğunu ve 5 bin 540 kişinin bu kapsamda sınır dışı edildiğini bildirdi. Soylu, 2017 yılında DEAŞ’a yönelik gerçekleştirilen 838 operasyonda 146 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisini paylaştı.

Türkiye’ye giriş yapmak isteyen 18 bin 500 şüphelinin risk analiz birimlerinin çalışması sonucunda kontrol edildiğini, bunlardan 5 bin 41'inin geri gönderildiğini aktaran Soylu, "DEAŞ’la ilgili 2016’da 22, 2017’de ise 10 eylem, oluşmadan engellenmiştir." dedi.

- DHKP-C ile mücadele

Yasadışı sol terör örgütlerinin ve özellikle DHKP-C’nin eylemleri noktasında da güvenlik güçlerinin ciddi takip ve çalışmalarının söz konusu olduğunun altını çizen Soylu, örgütün kırsalda PKK/KCK ile işbirliği kurarak yapmayı planladıkları eylemlerin, başarılı operasyonlarla akamete uğratıldığına işaret etti.

DHKP-C’ye yönelik operasyonlarda son bir yılda 410 kişinin tutuklandığını, 59 teröristin ise etkisiz hale getirildiğini bildiren İçişleri Bakanı Soylu, operasyonların DHKP-C'ye yönelik son yıllarda vurulan en büyük darbenin olduğunu söyledi.

Süleyman Soylu, şu bilgileri verdi:

"Sonuç olarak yurt içindeki terörist mevcudunda bir önceki yıla göre yüzde 28 azalma meydana gelmiştir ki bu rakam son 5 yılın en düşük seviyesidir. Bin 201 sığınak ve barınak imha edilmiş, 107 ton patlayıcı, 3 bin 302 el bombası, bin 231 mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP), 4 bin 486 silah, 707 bin mühimmat ele geçirilmiştir. Ayrıca 225 ton gıda maddesi de ele geçirilmiştir ki bunların içinde 56 ton un, 26 ton bakliyat ve 19 ton da şeker bulunmaktadır.

Bu 250 ton bizim yaptığımız hesaplamalarda: bir yılda yaklaşık bin-bin beşyüz teröristin kullanacağı gıda miktarı 150 ton civarındadır. Bir kaç sığınak kullandıklarında bu rakam 350-400 ton civarındadır. Bunun 250 tonunu son bir yılda bir şekilde ele geçirdiğimizi ifade etmek istiyorum."

- Son 1 yılda 3 bin 69 terörist etkisiz hale getirildi

Son bir yılda etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısının 3 bin 69 olduğunu aktaran Soylu, operasyonlarda 166 güvenlik mensubunun şehit olduğunu bunun 68'inin jandarma, 16'sının polis, 51'inin TSK mensubu, 31'inin ise güvenlik korucusu olduğunu belirtti.

Soylu, "Örgüte katılım, son 30 yılın en düşük seviyesine inmiş, 2017’nin ilk on ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 83 azalmıştır. Katılım sayısı 2016’da 625, 2017’de bugün sabah itibarıyla 111’dir." diye konuştu.

Son bir yılda PKK, DEAŞ ve yasadışı sol örgütlere yönelik operasyonlarla toplam 691 önemli olay engellendiğini ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eylem hazırlığındaki 73 teröristin de etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

(Sürecek)



Yorumlar