15 Temmuz'da İBB’nin işgali davası

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İBB’nin işgali ve burada çıkan olaylarda Prof. Dr. İlhan Varank'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin şehit edilmesiyle ilgili 52 sanığın yargılanmasına sanık savunmalarıyla devam edildi - Duruşma yarına ertelendi

Google Haberlere Abone ol
15 Temmuz'da İBB’nin işgali davası

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) işgali ve burada çıkan olaylarda Prof. Dr. İlhan Varank'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin şehit edilmesiyle ilgili 52 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması tamamlandı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısında yer alan binadaki salonda yapılan duruşmada savunma yapan sanık er Sefa Karakaşlı 15 Temmuz’da devir teslim töreni olduğunu, törenden sonra KOKTOD düzeninde toplanmalarının istendiğini anlattı.

Akşam nöbetinden sonra kışlada tatbikat olduğunun söylendiğini ifade eden Karakaşlı, daha sonra "terör eylemi" sebebiyle kışladan çıktıklarını öne sürdü.


- "Albay Zeki Demir’in halka ateş ettiğini gördüm"

İBB binasına geldiklerinde çevre güvenliği amacıyla etrafa dağıtıldıklarını dile getiren Karakaşlı, "Bir yüzbaşının elinde güvenlikçilerin silahı vardı. 'Görev bitene kadar bu silahlar sizde duracak' dedi ve silahları bize teslim etti. Albay Zeki Demir (sanık) içeri gitti ve Mehmet Tunç (sanık eski İBB Sivil Savunma Sekreteri) ile beraber dışarı çıktı. Ne konuştuklarını bilmiyorum. Albay Demir beni bir yere koydu ve 'Kimse buradan geçemeyecek' dedi. Ben de gelen vatandaşları uyardım. Vatandaşlara 'Buradan geçmeniz yasak' dedim." şeklinde savunma yaptı.

Vatandaşların kalabalıklaşmaya ve slogan atmaya başladığını söyleyen Karakaşlı, "Albay Demir halkı yaklaştırmamamızı istedi. Havaya ateş emri verdi. Askerlerden bazıları havaya doğru ateş açtı. Albay Zeki Demir’in halka ateş ettiğini gördüm, bir kişiyi ayağından, bir kişiyi başka yerinden vurduğunu gördüm. İki kişinin yere düştüğünü gördüm. Yüzbaşı ve bilmediğim bir kişi albayın emriyle sürekli ateş ediyordu." dedi.

- Eski albaydan “Ateş etmezsen kafana sıkarım” tehdidi

Duruşmada savunma yapan sanık er Serkan Babacan ise, İBB binasına girdikten sonra çevre güvenliği aldıklarını kaydetti.

Sanık eski albay Zeki Demir’in araç geçmemesi emrini verdiğini, bu nedenle İBB binası çevresinde araç geçişine izin vermediklerini anlatan Babacan, "Karşıda insanlar toplanmaya başlamıştı. Duyduğuma göre TOMA taranmıştı. Albay vatandaşlarla tartışıyordu, askerlerden havaya ateş edenler vardı, 2 kişinin vurulduğunu gördüm. Askerleri ön tarafa dizdiler, albay havaya ateş etmemizi istedi. ‘Bir mermi bir insan’ lafını kullandı ve ben buna anlam veremedim. Zeki albay benim ateş etmediğimi fark edince 'Ateş etmezsen kafana sıkarım' tehdidinde bulundu. Bunun üzerine havaya bir el ateş açtım." ifadelerini kullandı.

Vurulan vatandaşların birisinde Türk bayrağı olduğunu ve buna anlam veremediğini dile getiren Babacan, kimseye hedef gözeterek ateş açmadığını iddia etti.

Duruşma, Babacan'ın savunmasını tamamlamasının ardından sanık savunmalarına devam edilmek üzere yarına ertelendi.

Yorumlar