15 Mayıs Havacılık Şehitlerini Anma günü

15 Mayıs günü Türkiye'de Havacılık Şehitlerini Anma Günü olarak kutlanıyor. Aslında Havacılık Şehitlerini Anma günü ilk olarak kış aylarında kutlanıyorda, ancak katılımların düşük olması nedeniyle bu şekilde bir karar alındı.

Google Haberlere Abone ol
15 Mayıs Havacılık Şehitlerini Anma günü

Havacılık Şehitlerini Anma Günü olarak kutlanan 15 Mayıs günü müsabetiyle bütün havacılık şehitlerini rahmet ve minnetle anıyoruz.

Türk havacılığının en önemli olayları arasında İstanbul-Kahire seferi vardır. O günlerin çok basit uçakları ile havacılarımız yola çıkar.

Ancak tarihler 27 Şubat 1914’ü gösterirken, Yüzbaşı Fethi Bey ile Üsteğmen Sadık Bey’i taşıyan uçak, Taberiye Gölü yakınlarında düşer.

Yüzbaşı Fethi Bey ile Üsteğmen Sadık Bey, Türk Havacılık Tarihi’nin ilk şehitleri olurlar.

Mezarları Suriye’de başkent Şam’daki Emevi Camii’nde Selahaddin Eyyubi Türbesi’nin yanındadır.

Onları anmak için İstanbul Fatih’te Saraçhane’deki Fatih Parkı’nda bir anıt yapılmaya başlanır. 2 Nisan 1914’te temeli atılır ancak 1916’da tamamlanabilir.

Mimar Vedat Tek’in eseri olan anıtta her yıl ölüm yıldönümlerinde tören yapılır.

1926’dan itibaren Türk Havacılığının efsanelerinden Binbaşı Fazıl Bey’in şahadet günü olan 27 Ocak (1923 yılında öğrencisi ile şehit olmuştur) Hava Şehitlerini Anma Günü olarak ilan edilir.

Ancak soğuk nedeniyle katılımın kısıtlı olması, bazen iptal edilen törenler nedeniyle 1935’te Türk Hava Kurumu tarafından bir karar alınır. Tarih olarak 15 Mayıs belirlenir.

Yorumlar