Gençler, Müzekart GNS ile İstanbul'u keşfediyor

Gençlik ve Spor Bakanlığının Müzekart GNS projesine başvuran 18-25 yaş arası gençler, sunulan dijital kart ile Türkiye'deki 300'den fazla müze ve ören yerini ücretsiz ziyaret edebiliyor

Google Haberlere Abone ol
Gençler, Müzekart GNS ile İstanbul'u keşfediyor

"Genç Ne Sever?" (GNS) projesi ile Müzekart GNS, İstanbul'da üniversite eğitimi gören gençlerin ilgisini çekti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Genç Ne Sever" platformu, kültür, sanat, spor ve seyahat imkanlarının yanı sıra gençlerin sosyalleşmelerine destek olmayı amaçlıyor.

GNS projesini sosyal medyadan duyarak, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne cep telefonuna yüklediği uygulamadaki dijital kart ile giren Ahmet Emin Zorlu, projeyle ilgili düşüncelerini AA muhabirine aktardı.

Müzelere gitmeyi çok sevdiğini söyleyen Zorlu, projeyi duyar duymaz başvuru yaptığını belirterek şunları kaydetti:

"Çok güzel bir proje. Türkiye'nin her yerinde 300'den fazla müzeyi ücretsiz bir şekilde gezebiliyorsun. Çok güzel imkanlar sağlanmış. Aynı şekilde GNS platformuna girdiğinizde çeşitli etkinlikler var. 'Genç ne sever?' diye sorular sorulmuş. 'Genç kitap sever, iyilik sever, sanat sever, kültür sever, spor sever gibi cevaplar veriliyor. Müthiş platform kurmuşlar. Ücretsiz bir şekilde etkinliklere ve çekilişlere katılabiliyorsunuz. Tek şartları genç olmak."

Proje kapsamında çekilişlere başvurarak çeşitli etkinliklere de katılma şansı elde edildiğini aktaran Zorlu, "Müzekart GNS'nin çok basit bir aplikasyon uygulaması var. Zaten site sizi aplikasyona yönlendiriyor. Sonra ilgili adımları takip ediyorsunuz. Konumunuzu ve bluetooth'u açmanızı istiyor. Ardından hangi müzenin yakınındaysanız ona göre size bir karekod çıkartıyor ve müzeye giriş sağlayabiliyorsunuz." diye konuştu.

- "GNS çeşitli alanlarda kendilerini geliştirebilecekleri bir platform"

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni Müzekart GNS ile ziyaret eden Eslem Altaylar ise Müzekart GNS'yi, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Akademi Beyoğlu'nda duyduğunu dile getirdi.

Hemen üye olduğunu dile getiren Altaylar, şunları söyledi:

"Üye olup karta sahip oldum. Bu kartı 18-25 yaş arası herkes kullanabiliyor, 300'den fazla müzeye erişimi var, ücretsiz bir şekilde gezebiliyoruz. Bölümüm dolayısıyla ilgim zaten çok fazla. İstanbul'da çeşitli müzeleri gezdim. Aynı zamanda Şanlıurfa, Diyarbakır ve Güneydoğu'yu kapsayan çeşitli müzeleri de gezmiştim. Buradaki (İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi) eserler ve buranın havası beni büyüledi. 18-25 yaş arasındaki arkadaşlarıma bu dijital karta sahip olmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü sosyal, kültürel, müzik ve çeşitli alanlarda kendilerini geliştirebilecekleri bir platform. Bu müze kartın onların gelişimine çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Gezerek, eğlenerek, bir şeyler öğrenebilirler."

Esat Furkan Çamurdaş da Müzekart GNS'yi gönüllü olarak yer aldığı Akademi Beyoğlu'nda duyduğunu anlatarak, "Çok beğendiğim bir proje oldu bu. Gençlere fırsat eşitliği sağlıyor. Bunun dışında hem sanat hem spor hem de kültürel anlamda çokça etkinlik mevcut şu anda platformda. Biz de yararlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Müzekart GNS ile İstanbul'da iki yer gezdiğini ve çekilişlere başvurduğunu anlatan Çamurdaş, "Ben seyahati seviyorum. O yüzden hızlı trene başvurdum. Güneydoğu turu yapmak isterim. GNS'nin açılımı 'Genç Ne Sever?' Ben seyahat sevdiğim için daha çok seyahatle alakalı çekilişlere katılım sağladım. Bunlar dışında konser biletleri, spor müsabakaları, otobüs biletleri de veriliyor." dedi.

Çamurdaş, müzeyi çok beğendiğini de söyleyerek, "Buraya daha önce gelmemiştim. Hakikaten muazzam bir müze. Özellikle pusulalar benim çok dikkatimi çekti. Denizcilikle de ayrıca uğraştığım için yani hobim olduğu için buradaki pusulalar çok hoşuma gitti." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bizim her açıdan kendimizi geliştirmemizi sağlıyor"

Galata Kulesi'ni gezen üniversite öğrencisi Ayşenur Arıtürk, gönüllü gençlik liderliği de yaptığı için bakanlığın sayfasını takip ettiğini söyledi.

Müzelere ücretsiz giriş imkanı da sağlayan uygulamanın tanıtımında projeden haberdar olduğuna işaret eden Arıtürk, "Ben İstanbul'da 3 yıldır yaşıyorum ve müzeleri gezmeyi fazlasıyla seviyorum. GNS'nin bana genç olarak faydası çok fazla. Çünkü İstanbul tarihi bir şehrimiz ve İstanbul'da çok fazla müze var. Gençlerin kültürel ve sanatsal anlamda bilmediği çok fazla yer var. Bu müzeler insanın tarihini, geçmişini, her şeyini yansıtıyor. Bir öğrenci olarak müzelere GNS uygulamasıyla ücretsiz girmemiz, bizim her açıdan kendimizi geliştirmemizi sağlıyor." diye konuştu.

Arıtürk, gezmeyi, seyahati, kitap okumayı, doğa ve sporla ilgili etkinlikleri takip ettiğini vurgulayarak, "Antalyalıyım. Antalya'da da birçok müze var. Memleketime gittiğim zaman oraları da gezmeyi düşünüyorum. Bazen Ankara'ya gidiyorum. Ankara'da da bazı müzelere gitmeyi düşünüyorum. Gezmeyi sevdiğim için daha fazla yere gitmeyi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- "Genç arkadaşlara tavsiye ediyorum"

Üniversite eğitimi için Kayseri'den İstanbul'a gelen Rabia Düzgün de "Henüz birkaç aydır İstanbul'da olduğunun altını çizerek, "İstanbul keşfedecek çok fazla yeri olan bir şehir gerçekten. Geldim geleli müzeler, ören yerleri, bazı sokaklar gerçekten çok ilgimi çekti ve bunlardan en önemlisi benim için Galata'ydı." dedi.

Galata Kulesi'ne daha önce gelmediğini belirten Düzgün, "Müzekart GNS benim için kesinlikle bir şanstı. Duyduğumda çok sevinmiştim. Bugün de burayı ziyaret etme fırsatı buldum Müzekart GNS ile. Hatta kuyruktaki diğer genç arkadaşlara da tavsiye ettim az önce, ücretsiz bir şekilde Galata'yı ziyaret edebileceklerini ve Galata gibi birçok ören yerini, müzeyi de ziyaret edebileceklerini söylediğimde çok şaşırdılar. Ben de çok şaşırmıştım." ifadelerini kullandı.

Projede emeği geçenlere teşekkür eden ve bir genç olarak proje kapsamında sunulan imkanlara ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Düzgün, "Belki bir Hezarfen Ahmed Çelebi değiliz. Galata'dan Üsküdar'a uçarak gidemiyoruz. Ama bugün kuş uçuşu şekilde bütün aziz İstanbul'u seyrettik Galata'dan. Bu benim için çok kıymetliydi. Kesinlikle çok güzel bir deneyim." değerlendirmesini yaptı.

Rabia Düzgün, Akademi Beyoğlu'nda gönüllü gençlik liderliği yaptığını, bütün gençlere istifade edebilmeleri için GNS projesinden bahsettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"GNS aslında Genç Ne Sever? Genç bence özgür ve kendi olabildiği her şeyi sever. Aslında maddi anlamda arkadaşlarımızla beraber gezebildiğimiz için de özgürüz. GNS'de gerçekten çok güzel imkanlar, çekilişler var. 'Arkadaşınla gel' diye bir uygulama var mesela, 2 kişilik biletler bulabiliyoruz. Bu harika bir şey. En yakın arkadaşını alıp gidebildiğin etkinliklerin olması çok kaliteli bence."

GNS'nin imkanlarından herkesin faydalanması gerektiğine işaret eden Düzgün, "Ülkemizdeki gençlerin aslında en çok dem vurduğu nokta buydu, fırsat eşitliği. Ben Anadolu'dan geldim, Kayseriliyim az önce de bahsettiğim gibi. İstanbul'a geleli birkaç ay oluyor. Ben burada eğer bütün ören yerlerine, müzelere, etkinliklere, konserlere, her yere çok rahat bir şekilde girebiliyorsam, ki yaz geldi şu anda gençlerin gerçekten katılması gereken çok güzel kaliteli etkinlikler var. Bizler, bize eşit fırsatlar sunulduğunda ve hayaller kurabildiğimizde genciz ve eşitiz." yorumunu yaptı.

- "Genç Ne Sever?" hakkında

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2022'de hayata geçirilerek, 18-30 yaş arası gençlerle buluşturulan "Genç Ne Sever?"in temel amacı, gençlerin sanat, kültür, spor faaliyetleri ile sosyalleşmelerini, seyahat etme fırsatlarını arttırmalarını ve potansiyellerini keşfetmelerini sağlamak olarak belirlendi.

Bu kapsamda sinema, tiyatro, konser, festival biletleri ile hediye çekleri, spor müsabakaları biletleri ve seyahat biletleri de gençlere platform üzerinden hediye ediliyor. Bakanlık tarafından temin edilen biletler, yapılan çekiliş sonucunda çekilişi kazanan gençlere elektronik posta yoluyla iletiliyor.

Gençlerin sanat ve sporun her dalına daha kolay ve adil şekilde ulaşımını sağlamak hedefiyle yola çıkan platform ile kültür, sanat, spor ve seyahat imkanlarının gençler için ulaşılabilir kılınması ve böylelikle fırsat eşitliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Müzekart GNS ise 18-25 yaş arasındaki tüm gençlere "Genç Ne Sever" platformu tarafından hediye edilen, 300'den fazla müze ve ören yerini 1 Temmuz-1 Ekim arasında ziyaret edebilme imkanı sağlayan dijital bir kart.

"Türkiye'nin Müzeleri" mobil uygulaması akıllı telefona indirilerek kullanılan Müzekart GNS ile gençlere tarihin ve kültürün kapılarının aralanması hedefleniyor.

Yorumlar