Gazzeli işçiler ekmek parası için çile çekiyor

- Filistinli işçi Muhammed Halid: "Pazardan cuma gününe kadar İsrail'de çalıştığımız yerde gecelemek zorunda kalıyoruz. Bu şekilde fahiş yol masrafından kurtulmuş oluyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Gazzeli işçiler ekmek parası için çile çekiyor

Abluka altındaki Gazze'deki Filistinli işçiler, çalıştıkları İsrail'deki iş yerlerine ulaşmak için uzun ve meşakkatli bir yolculukla ve bazen hayatlarını tehlikeye sokabilecek şartlarla mücadele ediyor.

Filistinli kimi işçi ve tüccarlar, aldıkları özel izinlerle Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısından geçerek İsrail ya da Batı Şeria'da çalışabiliyor. İnşaat, tarım, sanayi ve ticaret alanında çalışma izni alan 12 bin Gazzeli işçi bulunurken İsrail, bu sayıyı eylül ayında 17 bine çıkardığını açıkladı.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden atılan roketleri gerekçe göstererek kapattığı Beyt Hanun Sınır Kapısını, 15 Mayıs'ta Filistinli işçi ve tüccarlara yeniden açmıştı.

- İŞÇİLER, SINIR KAPISINDA 3 AYRI KONTROL NOKTASINDAN GEÇİYOR

İsrail'de çalışma izni alan binlerce Filistinliden biri olan Muhammed Halid, AA muhabirine, işe giderken meşakkatli bir yolculuk yaptıklarını söyledi.

Beyt Hanun Sınır Kapısında 3 ayrı kontrol noktasında teftişten geçtiklerini aktaran Halid, önce Gazze'deki Hamas görevlileri, sonra Filistin yönetimi ve ardından İsrail tarafından kontrole tabi tutulduklarını belirtti.

Bazen İsrail güçleri tarafından sorgulandıklarını veya soruşturmaya maruz kaldıklarını ifade eden Halid, soruların içeriği ve sorgulama koşulları nedeniyle işçilerin psikolojik baskıya uğradığını ve gergin bir ortam oluştuğunu anlattı.

- "İSRAİL'DE ÇALIŞAN FİLİSTİNLİLERE İKİNCİ SINIF İŞÇİ MUAMELESİ"

İsrail kontrol noktasındaki teftişlerin tamamlanmasından sonra iş yerlerine ulaşmak için bindikleri araca mesafeye göre yaklaşık 45 dolar ödediklerini aktaran Halid, şöyle devam etti:

"Bu nedenle haftanın ilk iş günü pazardan cuma gününe kadar İsrail'de çalıştığımız yerde gecelemek zorunda kalıyoruz. Bu şekilde fahiş yol masrafından kurtulmuş oluyoruz. Ancak maalesef ailemizi sadece haftada 2 gün görebiliyoruz. Çocuklarımızla ilgilenemiyoruz. Maaşlarımızı harcamamak için işe gelirken izin verilen gıdalardan haftalık yiyeceklerimizi yanımızda getiriyoruz."

Sıkıntılarının bunlarla sınırlı olmadığını, Filistinli işçilere, çalıştıkları yerde sosyal haklarının verilmediğini, sigortalarının yapılmadığını dile getiren Halid, "Bazı işverenler, ücretlerini düşürdüğü Filistinli işçileri sömürüyor, onlara ikinci sınıf işçi muamelesi yapıyor." diye konuştu.

- "FİLİSTİNLİ İŞÇİLER, MALİ VE SOSYAL HAKLARDAN MAHRUM"

Siyasi analist Mustafa İbrahim de "İsrail'de çalışmaya giden Filistinli işçiler için istihdam mekanizmasının olmaması, mali ve sosyal hakları, izinleri ve iş kazasından doğan hakları konusunda bir netliğin bulunmaması, işçinin hayatını ve geleceğini tehdit ediyor." dedi.

İşçilerin genelde hayatlarını tehdit eden, birçok riskin olduğu zor işlerde çalıştırıldığını belirten İbrahim, "Herhangi bir işçinin hayatını kaybetmesi, işten çıkarılması ya da herhangi bir hak ihlaliyle karşılaşması durumda ailelerinin hakkını kim tazmin edecek? Ne yazık ki bu konuda bir netlik yok." değerlendirmesinde bulundu.

-İSRAİL'DEN, FİLİSTİNLİ İŞÇİLERE YÖNELİK "TEHDİT VE ŞANTAJLAR"

İsrail'de çalışan Filistinlilere yönelik "tehdit ve şantaj" politikasının eskiden beri devam ettiğini söyleyen İbrahim, Filistinlilerin, ekmek paralarını kazanırken birçok şantajla karşılaştığını savundu.

Sınır kapısından geçmek zorunda kalan hasta ve tüccarlara da "şantajların yapıldığına" dair geçmiş tecrübelerin olduğunu ifade eden İbrahim, Filistinlilere, iş, sağlık, eğitim ve hayati öneme sahip diğer tüm alanlarda da baskı yöntemlerinin kullanıldığını kaydetti.

İbrahim, Gazze'deki Filistinlilerden "eğitimsiz ve bilinçsiz olanların" maddi zorluklar ve sunulan cazip teklifler karşısında bazen "İsrail'in ağına düşme tehlikesi" yaşadığını dile getirdi.

Gazze ile yaşanan herhangi bir gerginlik durumunda işçilerin çalışma izinlerinin iptal edildiğini hatırlatan İbrahim, "İsrail, Filistinli işçiler meselesini, abluka altında tuttuğu Gazze'ye ekonomik baskı aracı olarak kullanıyor." dedi.

- 2022'DE 55 FİLİSTİNLİ İŞ KAZASI NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Gazze'deki Filistin İşçi Sendikaları Genel Federasyonu Başkanı Sami el-Amassi de bu yıl içerisinde İsrail'de çalışan Gazzeli 4 işçinin iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini, aynı dönemde Batı Şeria, Gazze ve İsrail'de, iş kazası nedeniyle yaşamını yitiren toplam Filistinli işçi sayısının 55 olduğu bilgisini verdi.

Amassi, söz konusu sayının 2021 yılında 66, 2020 yılında ise 65 işçi olduğunu kaydetti.

- "FİLİSTİNLİ İŞÇİLER ALIM GÜÇLERİNİ YÜKSELTTİĞİ İÇİN İSRAİL'DE ÇALIŞIYOR"

Gazze'deki Ticaret Odası Müdürü Mahir et-Tabba, İsrail'de zor şartlara rağmen çalışmanın Filistinlilerin alım gücünü yükselttiğini, bunun kısmi etkisinin piyasalarda görüldüğünü anlattı.

Ekonomist Semir Ebu Mudellile de Gazze'de ekonominin, ithalat ve ihracattaki İsrail hakimiyeti ve abluka nedeniyle kötü olduğunu hatırlattı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının bölgedeki ekonomik krizi derinleştirdiğine işaret eden Ebu Mudellile, Filistinlilere İsrail'de çalışma izni verilmesinin ise Gazze'deki ekonomiye katkı sunmadığını, sadece işçilerin geçici bir süreliğine yaşam koşullarını iyileştirdiğini ifade etti.

Yorumlar