Gazze'de şehit sayısı 119'a yükseldi

Gazze'de İsrail tarafından düzenlenen bombalı saldırılarda aralarında 38 kadın ve çocuğun da bulunduğu 119 kişi şehit olurken, 580 kişi de yaralandı.

Google Haberlere Abone ol
Gazze'de şehit sayısı 119'a yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu şehit olanların sayısının 119’a, yaralı sayısının ise 830’a yükseldiği belirtildi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in 10 Mayıs Pazartesi gününden bu yana Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda, Filistinli şehit sayısı 119'a yükseldi. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu şehit olanların sayısının 119’a, yaralı sayısının ise 830’a yükseldiği belirtildi.

Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'nda yaşayan Filitinli genç Ayat Mahmud yaptığı açıklamada, Gazze'de bayramdan söz etmenin mümkün olmadığını belirtti.

Mahmud, "Bu bayram şehit kokuyor, ayrılık kokuyor, kan kokuyor. İsrail, sabah saatlerinden itibaren bombardımana başlayarak insanları korkutmayı hedefledi. İnsanların bayram sevincini kursaklarında bırakmak, bayram havasını yok etmek istedi." dedi.

Kampta yaşayan Filistinli Ekrem Süleyman da normalde bayramlarda komşularını, akrabalarını ziyaret ettiklerini ancak bu bayram durumun farklı olduğunu söyledi.

Süleyman, "Birkaç saat sonra şehit ailelerine taziyelere gideceğim. Dini bayram ve günleri kutlamak dünyadaki tüm insanlar için uluslararası sözleşmelerle koruma altındadır. Ama yalnızca Gazze'de bize yaşarken ölmek yazılmış." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İsrail'in düzenlediği saldırıda kullandığı zehirli gaz nedeniyle şehit olduğu tahmin edilenlerin hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Adli muayenede Filistinlilerin ölüm sebebinin, "boğulma" olarak tespit edildiğine ve bunu kanıtlar nitelikte dış belirtilerin de olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ölüm nedeninin kesin olarak saptanması için organ ve dokulardan gerekli numunelerin alındığı vurgulandı.

İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Beric Mülteci Kampı'nı ve Gazze kentini hedef aldı.

Kentteki Şeyh Rıdvan ve Şuaf mahalleleriyle kentin batı kesiminde bir bina bombalanırken bölgeden yoğun dumanlar yükseldi.

Kuzeyde ise Cebaliya en-Nezele bölgesi ile Meşru Beyt Lahiya Mahallesi'nde 2 ev bombaların hedefi oldu. Can kayıplarına ilişkin henüz bilgi alınamadı.

İsrail'in sabah saatlerindeki saldırılarında Gazze'nin batı kesiminde bir bina ile Refah kentinde iki bankanın vurulduğu açıklamıştı.

Gazze'deki ticaret erbabı Ramazan Bayramı'nda mallarını satmayı beklerken, İsrail hava kuvvetlerinin yoğun saldırıları sonucu iş yerleri büyük ölçüde kullanılamaz hale geldi.

İş yeri zarar gören Filistinli esnaftan Muhammed Sultan yaptığı açıklamada, "İsrail saldırılarında dükkanımın kapıları camların rafları tamamen mahvoldu." dedi.

İsrail'in bombaladığı 13 katlı Eş-Şuruk binasının karşısındaki dükkanda kadın elbiseleri satan Sultan, 5 bin dolardan fazla zararı olduğunu söyledi.

ARAFAT'I ZİYARET

Iştiyye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı temsilen Ramazan Bayramı münasebetiyle işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan Filistin lideri Yasir Arafat’ın kabrini ziyaret etti.

Kabrin başında Abbas adına Filistin halkının bayramını kutlayan Iştiyye, şunları söyledi:

İSRAİL SALDIRILARINA KARŞI HEP BİRLİKTE DURUYORUZ

“Bu bayramın çocuklarımızın, kadınlarımızın ve büyüklerimizin kalplerinde bir neşeye dönüşmesini isterdik ama işgal rejiminin Mescid-i Aksa, Kudüs ve Gazze Şeridi'nde halkımıza yönelik şiddetli saldırısı nedeniyle Başkan Abbas tüm bayram kutlamalarını iptal etti. Şimdi İsrail’in saldırılarına karşı hep birlikte duruyoruz.”

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail’in Gazze Şeridi ile Doğu Kudüs’teki saldırıları nedeniyle dün yas ilan etmiş ve Ramazan Bayramı münasebetiyle yapılacak olan tüm kutlamaların iptal edilmesi talimatını vermişti.

KDUÜS VE GAZZE'DE YAŞANAN İSRAİL ŞİDDETİ

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını bildirmişti.

 

Yorumlar