Frattini: ABD Türkiye'nin kararını kabullenecek

İtalya Eski Dışişleri Bakanı Frattini, ABD'nin S-400 konusunda Türkiye'nin kararını kabulleneceğini, çünkü Türkiye'nin vazgeçilemez bir ortak olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Frattini: ABD Türkiye'nin kararını kabullenecek

Türkiye ile ABD arasındaki en büyük sorunlardan biri olarak nitelendirilen S-400'ler konusunda Avrupa'dan çok çarpıcı bir değerlendirme geldi. İtalya eski Dışişleri Bakanı Franco Frattini, ülke basınına Türkiye ve İtalya ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İtalya Başbakanı Draghi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı son telefon görüşmesine dikkat çeken Frattini, Draghi'nin İtalya ile Türkiye arasındaki stratejik bağın yanı sıra uluslararası gündemin önemli maddelerinden Türkiye-S-400 ve  ABD üçgenini değerlendirdi.

Frattini, "Beğen ya da beğenme, Türkiye vazgeçmesi zor bir stratejik ortak. Oyunun artık bittiğini hepimiz biliyoruz. Ankara S-400 füzelerini Moskova'ya iade etmeyecek" dedi.

Türkiye'nin Kazakistan, Azerbaycan ve Karadeniz'den geçen gaz ve petrol boru hatlarıyla halihazırda bir enerji merkezi olduğunu ifade eden Frattini, Libya ile yapılan MEB anlaşmasına değinerek Türkiye'nin tek bir hamle ile tüm Akdeniz Avrupa'sını atladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in Fransa önderliğindeki Minsk grubunun uzun ve beyhude çabalarının ardından bir telefon görüşmesi ile Karabağ'da ateşkesi sağladığına dikkat çeken Frattini, "Kafkasya ve Dağlık Karabağ'da Türkiye ve  Rusya daha fazla söz sahibi" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İran, Rusya ve Çin eksenine girmemesi için Dışişleri bakanı olduğu dönemde İngilizlerle birlikte "Türkiye'nin dostları" adlı bir grup oluşturduklarını ifade eden Frattini, "Schröder ve Chirac hemen kapıyı kapattı, dikkatsiz bir hareketti. Bugün tüm çıkarlarımıza aykırı bir Ankara-Tahran-Moskova eksenine tanık oluyoruz" dedi.

 

Yorumlar