Fransız polisi ödüllü gazeteciyi bu hale getirdi

Fransa'da devam eden protesto gösterilerinde ödüllü bir gazeteci polis tarafından kan revan içinde bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol
Fransız polisi ödüllü gazeteciyi bu hale getirdi

Fransa’da güvenlik güçlerinin görüntülenmesini yasaklayan yasaya karşı düzenlenen eylemlere polisin sert müdahalesi sürüyor. Son olarak gösteriyi takip eden 24 yaşındaki foto muhabir Ameer al Halbi, Fransız polisi tarafından copla yüzüne vurularak dövüldü. Genç gazeteci, 2016 yılında Suriye'deki savaştan kaçarak Fransa’ya sığınmıştı.

Fransa’da Macron hükümetinin, güvenlik güçlerinin görüntülerini paylaşmayı kısıtlayan yeni yasasına ve polis şiddetine karşı yapılan gösterilerde yine güvenlik güçleri tarafından orantısız güç kullanıldı.

AFP ve Polka Magazine için çalışan serbest fotoğrafçı Ameer al Halbi, gösterileri takip ettiği sırada polis tarafından coplanarak dövüldü. Yüzü kanlar içinde kalan Halbi’nin başının çoğu bandajlarla kaplandı.

Olaya şahit olan foto muhabiri Gabrielle Cezard, Halbi’nin küçük bir sokakta polis saldırısına uğradığını ve gözünde ciddi hasar meydana geldiğini belirterek, “Fotoğrafçı olarak tanımlandık ve hepimiz duvara yapıştırıldık. 'Basın! Basın!' Diye bağırdık. Göstericilerin yanından fırlatılan mermiler vardı. Sonra polis, elinde copla saldırdı” dedi.

Fransa'da on binlerce kişi, geçtiğimiz günlerde Mecliste kabul edilen “Küresel Güvenlik” yasa tasarısını ve ülkede artan polis şiddetini protesto etti. Bu yasaya göre polisleri görüntülemek ceza kapsamına giriyor. "Polisin kurumsallaşmış ırkçılığını her zaman hissettik" diyen protestoculardan Muhammed Hasan "Artık bütün Fransa halkı uyandı" ifadelerini kullanıyor.

Suriye’deki savaştan kaçarak 2016 yılında Fransa’ya yerleşen 24 yaşındaki foto muhabir, birçok uluslararası ödülün sahibi. Halbi, Suriye Halep'te yıkıntılar arasında kucağında bebek taşıyan bir grup erkeğin olduğu simge fotoğrafı çeken kişi olarak biliniyor.

PARİS SOKAKLARI ALEV ALEV

 

Yorumlar