Fransa'ya karşı protestolar giderek artıyor

Fransa'nın İslam değerlerine yönelik tutumu nedeniyle birçok Müslüman ülkede protesto gösterileri giderek artıyor.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'ya karşı protestolar giderek artıyor

Fransız provokatör dergi Charlie Hebdo'nun hakaret karikatürlerine sahip çıkan hükümet İslam dünyasında infiale neden oldu. İslam ülkelerinde Fransa'ya karşı protesto gösterileri giderek artıyor. Birçok ülkede günlerdir protesto gösterileri düzenleniyor. İşte dünya genelinde protestolardan bazıları:

AFGANİSTAN

Afganistan'ın birçok kentinde yüz binlerce kişi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başta olmak üzere bu ülkedeki yetkililerin İslam karşıtı açıklamalarını ve Hazreti Muhammed'e yönelik hakaretlerini protesto etti.

Ülkenin batısındaki Herat vilayetinde cuma namazının ardından toplanan protestocular, ''Liderimiz Muhammed'', '' Yaşasın İslam'' ve ''Kahrolsun Macron'' sloganları attı. 

Ellerinde "Hazreti Muhammed" yazılı pankartlar taşıyan protestocular, Fransa'yı kınadı.

Göstericiler adına konuşan din alimi Mevlana Muciburrahman Ensari, Müslümanların artık gaflet uykusundan uyanma vaktinin geldiğini söyledi.

Müslüman ülkelerin liderleri birleştiği takdirde kimsenin İslam'a dil uzatamayacağını ifade eden Ensari, ''Fransa liderleri anlasınlar ki Peygamberimiz Hazreti Muhammed'e ve Müslümanlara hakaretin bedeli çok ağır olur.'' dedi.

Ensari, Macron'un Hazreti Muhammed'e ve Müslümanlara hakaret ederek büyük yanlış yaptığını, artık Fransa'da dahi rahat uyuyamayacağını dile getirdi.

Gösterinin sonunda Macron'un maketi ve Fransa bayrakları ateşe verildi.

Öte yandan Afganistan'ın başkenti Kabil başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde Fransa karşıtı gösteriler düzenlendi.

İNGİLTERE'NİN BAŞKENTİ LONDRA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı sözleri ve Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri yayınlaması, Fransa'nın Londra Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

Göstericiler, yerel saatle 12.00'de (TSİ 15.00) elçilik binası önünde toplanmaya başladı. Bu arada polisin, ses yayını için getirilen bir aracı aradığı görüldü.

"Utan Macron", "Boykot" sloganları atan ve tekbir getiren göstericiler, dine hakaretin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Macron'u "şeytan" şeklinde gösteren karikatürlere yer verilen gösteride Cuma namazı da kılındı.

Bir göstericinin yanında getirdiği Fransız ürünü parfümü dökerek boykot çağrısı yaptığı eylemde Macron'un fotoğrafı yakıldı.

Göstericiler daha sonra yürüşe geçerek, ünlü Fransız markalarının önünde yeniden boykot çağrısında bulundu. Bu sırada bir eylemci polislerce gözaltına alındı.

GAZZE'DE GÖSTERİLER

Hamas'ın Han Yunus Sözcüsü Hammad en-Rakab, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik tavrını takdir ederek, Müslüman ülkeleri Fransa'ya boykot kampanyasına destek vermeye çağırdı.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı tutumu ile Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri yayınlaması protesto edildi.

Filistin'deki İslami direniş örgütü Hamas'ın çağrısı üzerine cuma namazı sonrası Gazze'nin Han Yunus ve Cebeliye bölgelerinde toplanan yüzlerce Filistinli, Fransa'nın İslam'a yönelik tavrı nedeniyle özür dilemesini ve dini değerlere saygı göstermesini istedi.

Gösteride konuşan Hamas'ın Han Yunus'taki Sözcüsü Hammad er-Rakab, İslam'a yönelik hakaretlere "ümmetin daha güçlü bir tepki göstermesi" gerektiğini belirtti.

Rakab, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya yönelik tavrını takdir ederek, Müslüman ülkeleri Fransa'ya boykot kampanyasına destek vermeye çağırdı.

Fransa'da Müslümanların maruz kaldığı saldırılar ve kısıtlamaları eleştiren Rakab, bu durumun "Fransa'nın savunduğu tüm ilkelere ve özgürlüklere aykırı" olduğunu dile getirdi.

Gazze'nin doğusundaki Cebeliye kentinde toplanan Filistinlilere hitap eden Hamas Siyasi Büro Üyesi Fethi Hammad, "Allah'ın Resulüne hakaret edilmesi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron nezdinde Haçlıların kılık değiştirerek saldırdığını gösterir." ifadelerini kullandı.

Hammad, Arap ve İslam ülkelerini "dünya çapındaki iki milyar Müslümanın inançlarını hedef alan saldırıya" karşı koymaya davet ederek, Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı.

Fransa'da 16 Ekim'de Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin öldürülmesinin ardından, Macron'un İslam'ı ve Müslümanları hedef alan açıklamalarda bulunması ve Fransız dergisi Charlie Hebdo’nun Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerinin binaların duvarlarına yansıtılması İslam dünyasında tepki ve protestolara neden olmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

LİBYA'DA FRANSA'YA TEPKİ

Libya'da, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı tutumu ve Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunması protesto edildi.

Başkent Trablus'un Şehitler Meydanı'nda toplanan Libyalı vatandaşlar, Macron'un İslam Peygamberine yönelik hakaret içeren karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerine yönelik açıklamalarını protesto etti.

Libya bayrakları ile gösteriye katılan Trabluslular, "Peygamberime dokunma", "Fransız mallarına hayır", "Fransa'yı boykot et" yazılı dövizler taşıdı.

Hazreti Muhammed için ilahiler seslendirilen, tekbir getiren ve "La İlahe İllallah, Muhammedur-Resullullah" sloganları atan göstericiler, Fransız bayrağı ve Macron resimleri yaktı.

İkindi ezanında gösteriye bir süre ara veren kalabalık, meydanda cemaat oluşturarak namaz kıldı.

Gösteriye katılanlardan Trablus Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve sivil toplum gönüllüsü Dr. Nasır Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri yayınlamanın ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğini kaydederek, "Bu, Müslümanların kutsallarına ve dini duygularına saldırıdır. Birinin özgürlüğü başkasının hakkına tecavüz ettiğinde biter. Burada bizim değerlerimize karşı bir saldırı var." dedi.

Muhammed, şöyle devam etti: "Macron'un yaptığı, dini duygularımıza, inancımıza ve peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAV) karşı bir saldırıdır. Macron bu yaptığı insanlığı birbirinden uzaklaştırmak, birbirine düşman etmek ve toplumlar arasında nefreti körüklemektir. Biz diğer haklarla ilişkilerimizin karşılıklı iletişime ve çıkarlarımız doğrultusunda olmasını isteriz."

Libyalı üniversite öğrencisi Kusay Ebu Şeyme ise, Müslümanların inancına göre Hz. Muhammed'in, anne, baba gibi en yakın kişilerden bile üstün tutulduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"İfade özgürlüğü kişinin kendisini ilgilendirir, kendi görüşünü ifade eder. Ama bu bir dini inanca karşı nefretten doğan bir durum. Nefret söylemidir çünkü bu dini bir konu ve sahip olduğunuz görüşün inanan bir insan için önemi yoktur. Yani bu bir nefret söylemidir, ifade özgürlüğü değil."

Fransa'da 16 Ekim'de Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesinin ardından, Macron'un İslam'ı ve Müslümanları hedef alan açıklamalarda bulunması ve Fransız dergisi Charlie Hebdo’nun Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerinin binaların duvarlarına yansıtılması İslam dünyasında tepki ve protestolara neden olmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

BELÇİKA'DA ÖĞRETMEN AÇIĞA ALINDI

Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürünü ilkokul öğrencilerine gösteren öğretmen görevden alındı.

Belçika'da bir ilkokul öğretmeni Fransız Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'e hakaret içeren bir karikatürünü öğrencilere gösterdiği için görevden alındı.

Belçika basınındaki haberlere göre, başkent Brüksel'in Molenbeek bölgesindeki bir ilkokul öğretmeni 6. sınıf öğrencilerine tabletinden karikatürü gösterdi.

Çocukların derste olanları ailelerine anlatmaları üzerine bazı aileler okul yönetimine durumu aktardı. Olayın okulun bağlı olduğu Belediyeye iletilmesinin ardından öğretmen görevden uzaklaştırıldı.

Molenbeek Belediye Başkanı Catherine Moureaux, öğretmenin karikatürü gösterdiği için değil, 10 yaşındaki çocuklara açık saçık görsel gösterdiği için görevden alındığını söyledi.

 

Yorumlar