Fransa ve Avustralya ilişkileri yeniden

Fransa ve Avustralya, iki ülke arasındaki ilişkiyi yeniden inşa edecek

Google Haberlere Abone ol
Fransa ve Avustralya ilişkileri yeniden

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve yeni seçilen Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, iki ülke arasında saygıya dayalı ilişkileri yeniden inşa etme kararı aldı.

Elysee'den yapılan açıklamaya göre, Macron, telefonla aradığı Avustralya’nın yeni Başbakanı seçilen Albanese’yi tebrik etti.

Görüşmede, Macron, Fransız halkının, Birinci Dünya Savaşında siperlerde savaşan Avustralyalılara minnettar olduğunu söyledi.

Albanese ve Macron'nun, küresel meselelerin üstesinden birlikte gelmek adına iki ülke arasında güven ve saygıya dayalı bir ilişkiyi yeniden inşa etmeye karar verdikleri aktarıldı.

İki ülke arasındaki ilişkiyi yeniden inşa etmek amacıyla bir takvim oluşturulacağı ve stratejik iş birliklerinin belirleneceği bir yol haritasının hazırlanacağı kaydedildi.

​​​​​​​- Avustralya, ABD ve İngiltere arasındaki AUKUS anlaşması

Avustralya, 2016'da Fransız Naval Group ile imzaladığı 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltının yapımını öngören 90 milyar Avustralya doları (yaklaşık 67,5 milyar ABD doları) tutarındaki sözleşmeyi Eylül 2021'de iptal etmiş, İngiltere ve ABD ile AUKUS olarak bilinen savunma anlaşmasını imzalamıştı.

Sözleşmenin iptali Fransa ile Avustralya arasında krize yol açmış, Fransa AUKUS'a tepki olarak Canberra ve Washington büyükelçilerini geri çekmişti.​​​​​​​

Dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison, anlaşmanın iptali hakkında Avustralya’nın Fransa'yı önceden bilgilendirdiğini belirtmişti. Macron ise, Morrison'un yalan söylediğini iddia etmişti.

Macron ile Morrison’nun farklı mecralar vasıtasıyla dolaylı olarak birbirine cevap verdikleri “söz düellosu”, ulusal ve uluslararası medyalara yansımıştı.

Yorumlar